BezRak.com

рак

Английски учени разкриха тайната на метастазирането!

Английски учени разкриха тайната на метастазирането!
08 юли 2016

Новото схващане за процеса на метастазиране може да доведе до разработване на по-ефективни терапии, които да забавят или спират разпространението на туморите.

Изследването показва как се разпространява рака и как може да бъде спряно метастазирането

Изследователски екип, воден от учени от Университета Куин Мери в Лондон (Queen Mary University of London) е направил пробив в разбирането за начина на разпространение на раковите клетки в организма и формирането на нови животозастрашаващи тумори. Екипът е открил два протеина с необичайно синергично поведение, което помага на туморните клетки да оцелеят.

Макар познанието на заболяването рак постоянно да се подобрява и задълбочава и макар че постоянно се разработват множество нови обещаващи терапевтични средства, научният свят все още е далеч от откриването на истинското лечение за рак. Един от най-проблемните аспекти на това заболяване е способността му да се движи из организма – процес, известен като метастазиране. Лекарите често „лекуват“ като се стремят да унищожат основния тумор, но метастазите предизвикват вторичен туморен растеж в други части на тялото, което прави състоянието на пациента много по-трудно за лечение.

Проблемът е, че учените все още не знаят как всъщност раковите клетки оцеляват, след като веднъж са се отделили от основния тумор. Когато са съединени с основния тумор, те са сравнително защитени, но когато „плуват“ свободно в кръвта и лимфата са много по-уязвими откъм „нападение“ от страна на клетките, отговорни за защита на тялото (Т-хелперните клетки и др.). Новото проучване идентифицира две молекули, жизнено важни за оцеляването на раковите клетки, давайки на изследователите нова цел за разработване на по-ефективно лечение на рака и спиране на метастазирането.

Учените са изследвали култури от ракови клетки от мишки и специален тип тропическа риба, наречена „риба зебра“. Следейки внимателно промените на клетките, изследователският екип открил вид молекула с наистина странно поведение, наречена „интегрин“.

Интегрините са протеини, помагащи на раковите клетки да се закачат към мрежата от поддържащи ги протеини. Тя им помага да оцеляват и растат. Но новите наблюдения показват, че един интегрин, наречен бета-1 (beta-1), се променя при откъсването на раковите клетки от основния тумор. От този момент той вече не помага за скачване на клетката към заобикалящие я, а започва да функционира вътреклетъчно.

Наблюдавано е, че бета-1 колаборира с друг протеин, известен като с-Мет, който е в основата на множество процеси, включително ембрионалното развитие и заздравяването на раните.

Обединявайки силите си, двата протеина си проправят път до тази част на клетката, където нормално се изхвърля и рециклира клетъчен материал. Заедно двете молекули използват това място от клетката за друга цел – изпращат сигнали към останалата част на клетката, която й помага срещу загиване по време на периода на свободно движение, когато тя е най-ранима.

За да потвърдят наблюденията си, изследователите са наблюдавали едновременно клетки от рак на белия дроб и рак на млечната жлеза. Така те установили, че е по-малко вероятно да се образуват метастази, когато на двата протеина се попречи да достигнат сигналната локация (зоната от клетката, върху която въздействат), или когато биват блокирани още преди да навлязат в раковата клетка.

Изследователите се надяват, че това ново схващане ще доведе до разработване на по-ефективни терапии, които да забавят или предотвратяват разпространението на туморите.

“Това откритие отваря нови врати за учените в опита им да намерят начин за спиране разпространението на рака на млечната жлеза и спасяването на човешки животи. Ние очакваме бъдещо развитие в тази сфера на изследване“, казва Делайт Морган (Delyth Morgan) от организацията „Ракът на гърдата днес“ (Breast Cancer Now) – една от организациите, финансиращи проучването във Великобритания.

Автор: Chris Wood

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?