BezRak.com

Прочети още статии на тема:

как да живеем с рак?

Физически упражнения

Физически упражнения
20 ноември 2014

Практикуването на леки физически упражнения в продължение на няколко минути може да е благоприятно по време на леченията: намалява нивото на стрес, на умора, проблемите със съня и други симптоми.

Страничните ефекти, както физически, така и психологически, произтичащи от заболяването рак и неговото лечение, могат да накарат човек да се чувства по-тъжен или по-изнервен от нормалното, с мускулна слабост и по-изразена уморяемост.
Знае се, че не много интензивната физическа активност, като ходене, практикуване на Тай-чи, йога или разходки с велосипед (по равен терен), съществено подобряват качеството на живота на пациентите по време на лечението.

Какви ползи ви носят физическите упражнения?

Съществуват научни доказателства за положителните ефекти от активния живот на хора, които са подложени на терапии за рак.

Различни проучвания показват, че определени симптоми, като гадене, астения (усещане за умора), смущения на съня, болка, тревожност и депресия, се подобряват значително в групите от хора, които са практикували аеробни упражнения няколко дни в седмицата (ходене, поддържаща гимнастика…) в сравнение с тези, които не са имали никакъв вид физическа активност.

Друг аспект, който трябва да се има предвид е, че в някои случаи от лечението за рака може да се увеличи телесното тегло. Една балансирана диета, богата на плодове и зеленчуци, и извършването на умерени физически упражнения могат да предотвратят значително увеличение на теглото.

Тук даваме няколко предложения за запазване на активността по реме на терапията:

  • Посъветвайте се с онколога за възможността да се правят някои физически упражнения.
  • Помислете какъв вид упражнения ви харесва да правите и, ако е възможно, посещавайте фитнес зала.
  • Планирайте времето си и си определете час за избраната физическа дейност.
  • В дните на противораковата терапия вероятно ще се чувствате по-отпаднали. Намалете продължителността и интензитета на упражненията. В такъв случай ще са достатъчни например 5–10 минути дневно.
  • Избягвайте да правите изтощителни упражнения, обикновено 30-40 минути са достатъчни.

Виж продължение: Подобряване на външния вид

Сподели
Прочети още статии на тема:

как да живеем с рак?

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи