BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

Химиотерапия при рак на гърдата

Химиотерапия при рак на гърдата
06 април 2015

Химиотерапията е един от най-широко прилаганите методи на лечение на рак. Целта е чрез използването на различни лекарствени средства да се унищожат туморните клетки и да се постигне намаляване на заболяването или пълно излекуване.

Лекарствените средства, използвани при този вид лечение, се наричат антинеопластични или химиотерапевтични лекарства.

Тези лекарства достигат до почти всички тъкани на тялото и действат както върху злокачествените, така и върху здравите клетки. Поради действието на лекарствата върху здравите клетки, може да се проявят редица по-силни или по-слаби симптоми, обикновено преходни, наречени странични ефекти.

Какъв е механизмът на действие при рак на гърдата?

Злокачествените тумори се характеризират с това, че са образувани от трансформирани клетки, при които механизмът за регулиране на клетъчното делене е нарушен и поради това са в състояние да се делят неконтролируемо и да инфилтрират и засягат съседни органи.

Повечето от използваните в химиотерапията лекарствени средства са предназначени да унищожават клетките в момента на тяхното делене. Колкото по-бързо се делят, толкова по-чувствителни са към лечението. С течение на времето това намира израз в намаляване или изчезване на тумора.

При рак на гърдата химиотерапията обикновено се прилага след оперативна намеса като допълващо лечение, с цел да се предотврати появата на метастази (адювантна химиотерапия). В други случаи се назначава като първо лечение, с цел да се намали размера на тумора (неоадювантна химиотерапия). Прилага се и при пациентки с напреднал или метастазирал рак на гърдата.

Много е полезно, преди да започнете лечение с химиотерапия, да се консултирате с Вашия онколог, за да Ви обясни очакваните ползи и рисковете от това лечение.

Как се провежда?

За лечението на рак на гърдата обикновено се използва комбинация от няколко лекарствени средства. Най-често се прилагат интравенозно, т.е. във вената.

Повечето пациентки получават назначената химиотерапия амбулаторно в болницата през деня. В някои случаи, в зависимост от прилаганото лекарствено средство, е необходим няколкодневен престой в болницата, за да се намалят до минимум страничните ефекти.

Химиотерапията се провежда на курсове, като се редуват периоди на лечение и на почивка. Курсовете могат да бъдат седмични, двуседмични и триседмични, в зависимост от вида на използваното лекарствено средство.

Преди започване на нов курс е необходимо да се направи контролно изследване на кръв и урина, за да се установи дали химиотерапията води до увреждане на бъбреците или до промяна в нивата на червените и белите кръвни клетки или тромбоцитите.

При наличието на увреждане или промяна би трябвало следващият курс на химиотерапията да се отложи до възстановяването на бъбречната функция и кръвните показатели.

Понякога, за да се избегнат многократните убождания на вената, вливанията се извършват с помощта на много тънка, дълга и гъвкава тръбичка, наречена венозен катетър. Катетърът се въвежда в по-голяма вена и се оставя за времето на лечението, без да се отстранява. Често катетърът се свързва с порт-а-кат (кръгъл пластмасов или метален диск, който се имплантира под кожата) и вливанията се извършват чрез него. Може би си мислите, че носенето на катетър или порт-а-кат създава дискомфорт, но в повечето случаи то не причинява никаква болка или неприятно усещане. Въпреки това, при появата на какъвто и да било симптом в тази връзка, не се колебайте да потърсите консултация с Вашия онколог.

Кой извършва химиотерапевтичната процедура?

Сестринският персонал подготвя серума с различни лекарства в посочените от онколога дози и поставя устройствата, чрез които те ще бъдат въведени в тялото на пациентката.

Ако са необходими каквито и да било промени в лечението, те се назначават единствено от лекар специалист.

Как се разбира дали химиотерапията е ефективна?

Обикновено по време на лечението и/или след неговото приключване Вашият онколог ще назначи серия от изследвания, които ще му помогнат да разбере как се е повлиял туморът от химиотерапията. Само чрез тях може да се установи дали туморът е намалял, изчезнал или, напротив, е останал непроменен. При допълваща следоперативна (адювантна) химиотерапия ефективността на лечението се преценява въз основа на свободния от заболяване или рецидив период.

Начинът, по който туморът реагира на лечението е напълно независим от броя и интензитета на страничните ефекти, които може да предизвика.

Странични ефекти при рак на гърдата

Страничните ефекти от химиотерапията се дължат на обстоятелството, че лекарствата, които се използват за унищожаване на злокачествените клетки, са токсични и за здравите клетки като кръвните клетки, клетките на лигавицата на храносмилателния тракт, космения фоликул и други.

Препоръки

Първото нещо, което трябва да направите при проявата на какъвто и да било симптом по време на химиотерапията е да уведомите онколога, за да се назначи възможно най-бързо подходящо лечение.

Запазване на фертилността

Химиотерапията може да доведе до стерилитет, когато се прилага при жени в репродуктивна възраст. Не всички цитотоксични лекарства имат еднакъв потенциал за унищожаване на яйчниковата функция, което зависи в голяма степен и от възрастта на жената.

Виж продължение: Други методи на лечение при рак на гърдата

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

В тази статия четете:

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи