BezRak.com

рак на дебелото черво

Химиотерапия при рак на дебелото черво

Химиотерапия при рак на дебелото черво
29 октомври 2014

Химиотерапията е един от най-широко прилаганите методи на лечение на рак. Целта е, чрез използването на различни лекарства, да се унищожат туморните клетки и да се постигне намаляване на заболяването или пълно излекуване.

Лекарствените средства, използвани при този вид лечение, се наричат антинеопластични или химиотерапевтични лекарства.

Тези лекарства достигат до почти всички тъкани на тялото и действат както върху злокачествените, така и върху здравите клетки.

Поради действието на лекарствата върху здравите клетки, може да се проявят редица по-силни или по-слаби симптоми, обикновено преходни, наречени странични ефекти.

Какъв е механизмът на действие?

Злокачествените тумори се характеризират с това, че са образувани от трансформирани клетки, при които механизмът за регулиране на клетъчното делене е нарушен и поради това са в състояние да се делят неконтролируемо и да засягат съседни органи.

Повечето от използваните в химиотерапията лекарства са предназначени да унищожават клетките в момента на тяхното делене. Колкото по-бързо се делят, толкова по-чувствителни са към лечението.

В кои случаи на рак на дебелото черво се назначава?

Не във всички случаи на рак на дебелото черво се назначава химиотерапия. Прилагането ѝ зависи от определени фактори:

  • Стадий на туморното заболяване: наличие или отсъствие на засягане на лимфните възли и/или близки до тумора органи, и/или наличие или отсъствие на метастази.
  • Общо състояние на пациента преди назначаване на лечението.

В зависимост от тези аспекти, назначаването на химиотерапия може да има три цели:

  • Лечебна цел: целта на химиотерапията е да се постигне излекуване на заболяването. В този случай се прилага като допълнение към оперативното лечение. Доказано е, че в стадии III, т.е. когато туморът е засегнал лимфни възли, адювантната химиотерапия удължава значително свободната от болест преживяемост и общата преживяемост. Поради това винаги, когато липсват противопоказания, се препоръчва провеждане на адювантна химиотерапия в продължение на 6 месеца. Използва се комбинация от оксалиплатин и флуоропиримидини.
  • Потенциално лечебна цел: при пациенти с чернодробни метастази, които могат да бъдат отстранени оперативно, прилагането на химиотерапия преди оперативната интервенция върху черния дроб може да подобри възможностите за по-продължителна преживяемост. Този начин на лечение се нарича „неоадювантна химиотерапия”.
  • Палиативна цел или контрол върху симптомите: целта на химиотерапията е да се контролират симптомите, породени от тумора и/или метастазите, и да се подобри качеството на живот на болния при напреднал стадий на заболяването.

Може би ще е полезно, преди да започнете лечение с химиотерапия, да се консултирате с Вашия онколог, за да Ви обясни очакваните ползи и рисковете от това лечение.

Как се провежда?

Преди започване на лечението е необходимо да се прецени, чрез изследване на кръв и урина, дали нивата на червените и на белите кръвни клетки са нормални и как функционират бъбреците, тъй като дозите на лекарствата ще зависят от тези резултати.

За лечението обикновено се използва комбинация от няколко лекарствени средства. Най-често се прилагат интравенозно, т.е. във вената.

Химиотерапията се провежда на курсове като се редуват периоди на лечение с периоди на почивка. В повечето случаи е необходима хоспитализация, тъй като вливанията се извършват в продължение на няколко дни.

Преди започване на нов цикъл е необходимо да се направи контролно изследване на кръв и урина, за да се установи дали химиотерапията води до увреждане на бъбреците или до промяна в нивата на червените и на белите кръвни клетки. При наличието на увреждане или промяна би трябвало следващият цикъл от химиотерапията да се отложи до възстановяването на бъбречната функция и кръвните показатели.

Понякога, за да се избегнат многократните убождания на вената, вливанията се извършват с помощта на много тънка, дълга и гъвкава тръбичка, наречена венозен катетър. Катетърът се въвежда в по-голяма вена и се оставя за времето на лечението, без да се отстранява. Често катетърът се свързва с порт-а-кат (кръгъл пластмасов или метален диск, който се имплантира под кожата) и вливанията се извършват чрез него.

Може би си мислите, че носенето на катетър или порт-а-кат създава дискомфорт, но в повечето случаи то не причинява никаква болка или неприятно усещане. Въпреки това, при появата на какъвто и да било симптом в тази връзка, не се колебайте да потърсите консултация с Вашия онколог.

Кой извършва химиотерапевтичната процедура?

Медицинска сестра подготвя серума с различни лекарства в посочените от онколога дози и поставя устройствата, чрез които те ще бъдат въведени в тялото на пациента.

Ако са необходими каквито и да било промени в лечението, те се назначават единствено от лекар специалист.

Как се разбира дали химиотерапията е ефективна?

Обикновено, по време на лечението и/или след неговото завършване, Вашият онколог ще назначи серия от изследвания, които ще му помогнат да разбере как е повлиян туморът от химиотерапията.

Само чрез тях може да се установи дали туморът е намалял, изчезнали или, напротив, е останал непроменен.

Начинът, по който туморът реагира на лечението, е напълно независим от броя и интензитета на страничните ефекти, които може да предизвика.

Странични ефекти

Страничните ефекти от химиотерапията за рак на дебелото черво се дължат на обстоятелството, че лекарствата, които се използват за унищожаване на злокачествените клетки, са токсични и за здравите клетки. Нежеланите реакции зависят от:

  • Вид на използвания медикамент.
  • Прилагана доза.
  • Индивидуална поносимост.
  • Химиотерапията засяга основно бързо делящи се клетки, каквито са туморните клетки. Тя може да засегне, обаче, и нормални клетки, като кръвни клетки, лигавици (храносмилателен тракт, устна кухина, пикочен мехур и други), както и космените фоликули.

Нежеланите реакции могат да бъдат много различни и да се проявяват в по-голяма или по-малка степен. Важно е още с появата на симптоми да се уведоми онколога, за да назначи най-подходящото лечение за тяхното намаляване.

Консултирайте се с микотерапевт и фитотерапевт, за да разберете кои лекарствени гъби и билки намаляват нежеланите ефекти от химиотерапията.

Виж продължение: Други методи на лечение при рак на дебелото черво

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?