BezRak.com

рак на ларинкса

Химиотерапия при рак на ларинкса

Химиотерапия при рак на ларинкса
27 октомври 2014

Химиотерапията е един от най-широко прилаганите методи на лечение на рак. Целта е, чрез използването на различни лекарства, да се унищожат туморните клетки и да се постигне намаляване на заболяването или пълно излекуване.

Лекарствените средства, използвани при този вид лечение, се наричат антинеопластични или химиотерапевтични средства.

Тези лекарства достигат до почти всички тъкани на тялото и действат както върху злокачествените, така и върху здравите клетки. Поради действието на лекарствата върху здравите клетки, може да се проявят редица по-силни или по-слаби симптоми, обикновено преходни, наречени странични ефекти.

Какъв е механизмът на действие?

Злокачествените тумори се характеризират с това, че са образувани от трансформирани клетки, при които механизмът за регулиране на клетъчното делене е нарушен и поради това са в състояние да се делят неконтролируемо, да инфилтрират съседни органи и да се разпространяват към далечни органи.

Повечето от използваните в химиотерапията лекарства са предназначени да унищожават клетките в момента на тяхното делене. Колкото по-бързо се делят, толкова по-чувствителни са към лечението.

С течение на времето това намира израз в намаляване или изчезване на злокачествения тумор.

При рак на ларинкса химиотерапията обикновено се прилага съчетано с лъчетерапията, за да се засили действието на лъчетерапията върху тумора. Съвместното прилагане на двата вида лечение често води до засилване на страничните ефекти.

Химиотерапията може да се приложи преди оперативната намеса или лъчетерапията, за да се намали размера на тумора и да се улесни локалното лечение, или след оперативната намеса и лъчетерапията, за да се предотврати повторната поява на заболяването.

Ако туморът на ларинкса е метастазирал и не се повлиява от други видове лечение, химиотерапията може да се прилага като палиативно лечение. Основната й цел е да се намалят предизвиканите от рака на ларинкса симптоми и да се подобри качеството на живот на пациента.

Много е полезно, преди да започнете лечение с химиотерапия, да се консултирате с Вашия онколог, за да Ви обясни очакваните ползи и рисковете от това лечение.

Понякога химиотерапията се прилага съвместно с лъчетерапия, за да се избегне извършването на ларингектомия.

Как се провежда?

Преди започване на лечението е необходимо да се прецени, чрез изследване на кръв и урина, дали нивата на червените и на белите кръвни клетки са нормални и как функционират бъбреците, тъй като дозите на лекарствата ще зависят от тези резултати.

За лечението на рак на ларинкса обикновено се използва комбинация от две лекарствени средства. Най-често се прилагат интравенозно, т.е. във вената.

Химиотерапията се провежда на курсове, като се редуват периоди на лечение с периоди на почивка.

В повечето случаи е необходима хоспитализация, тъй като вливанията се извършват в продължение на няколко дни. В зависимост от прилаганата схема, лечението се повтаря на всеки три седмици, въпреки че понякога може да се повтаря всяка седмица или на всеки две седмици.

През седмиците на почивка пациентът е в дома си и може да води нормален живот. Преди започването на нов курс е необходимо да се направи контролно изследване на кръв и урина, за да се установи дали химиотерапията води до увреждане на бъбреците или до промяна в нивата на червените и на белите кръвни клетки.

При наличието на увреждане или промяна би трябвало следващият курс на химиотерапията да се отложи до възстановяването на бъбречната функция и кръвните показатели.

Понякога, за да се избегнат многократните убождания на вената, вливанията се извършват с помощта на много тънка, дълга и гъвкава тръбичка, наречена венозен катетър.

Катетърът се въвежда в по-голяма вена и се оставя за времето на лечението, без да се отстранява. Често катетърът се свързва с порт-а-кат (кръгъл пластмасов или метален диск, който се имплантира под кожата) и вливанията се извършват чрез него.

Може би си мислите, че носенето на катетър или порт-а-кат създава дискомфорт, но в повечето случаи то не причинява никаква болка или неприятно усещане. Въпреки това, при появата на какъвто и да било симптом в тази връзка, не се колебайте да потърсите консултация с Вашия онколог.

Кой извършва химиотерапевтичната процедура?

Сестринският персонал подготвя серума с различни лекарства в посочените от онколога дози и поставя устройствата, чрез които те ще бъдат въведени в тялото на пациента.

Ако са необходими каквито и да било промени в лечението, те се назначават единствено от лекар специалист.

Как се разбира дали химиотерапията е ефективна?

Обикновено, по време на лечението и/или след неговото приключване, Вашият онколог ще назначи серия от изследвания, които ще му помогнат да разбере как се е повлиял туморът от химиотерапията.

Само чрез тях може да се установи дали туморът е намалял, изчезнал или, напротив, е останал непроменен.

Начинът, по който туморът реагира на лечението, е напълно независим от броя и интензитета на страничните ефекти, които може да предизвика.

Странични ефекти

В тялото има здрави клетки, които нормално се размножават с висока скорост, каквито са клетките на стомашно-чревния тракт, на космените фоликули (мястото, където се образува косъмът) и на костния мозък (където се образуват кръвните клетки), и те също се засягат от химиотерапията. Унищожаването на тези клетки поражда най-често срещаните странични ефекти.

Въпреки това, в много случаи пациентът се чувства по-добре след започване на лечението, тъй като причиняваните от рака на ларинкса симптоми започват да намаляват. Облекчават се, например, диспнеята, дисфагията и болката, което позволява на пациента да си почива повече през нощта.

НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИ ВТОРИЧНИ ЕФЕКТИ

Важно е да се знае, че не е задължително да се проявяват всички описани симптоми. Нещо повече, не винаги възникват странични ефекти, а когато възникнат, в повечето случаи са поносими.

Тези нежелани странични ефекти намаляват чувствително ако пациентът приема някои препарати от лекарствени гъби и билки. Консултирайте се с микотерапевт. (това е изречението, което гочо иска да се поставя!)

Гадене и повръщане

Честотата и интензивността на тези прояви зависят от вида на използваните лекарства, от прилаганата доза и от индивидуалната поносимост.

Лекуващият Ви онколог знае, че лечението може да предизвика гадене и повръщане, и затова едновременно с химиотерапията ще назначи лечение с антиеметични лекарства (лекарства, които намаляват или премахват гаденето и повръщането).

Диария

Химиотерапията може да засегне клетките, които покриват червата и да промени тяхното функциониране. Вследствие на това се губи способността за абсорбиране на вода и различни хранителни вещества, което води до появата на диария.

Понякога диарията може да бъде значителна както поради нейната продължителност, така и поради броя на изхожданията на ден. В такива случаи, за да се избегне обезводняване, е необходимо да се свържете с лекар, който да назначи най-подходящото лечение.

Промяна във вкусовите възприятия

Промяната във възприемането на вкуса на определени храни се дължи на директно увреждане на вкусовите рецептори, разположени по езика и небцето. Обикновено се наблюдава намалено усещане на вкуса на определени храни или метален или горчив вкус в устата, особено при приемането на храни, богати на протеини, като месо и риба.

Изменения на устната лигавица

Най-често срещаното изменение на устната лигавица при лечението на рака на ларинкса е появата на мукозит. Това е възпаление на устната лигавица, придружено от болезнени рани или язви, които понякога могат да кървят. Обикновено се проявяват седем до десет дни след започване на химиотерапия и се подобряват една до две седмици след приключването ѝ.

Промени в костния мозък

Костният мозък се намира във вътрешността на определени кости и е отговорен за производството на кръвни клетки, като червени кръвни клетки (еритроцити), бели кръвни клетки (левкоцити) и тромбоцити.

Тези клетки се делят много бързо, поради което са много чувствителни към действието на химиотерапията.

Някои от лекарствата, използвани при лечението на заболяването, могат да доведат до леко или умерено намаляване на броя на червените и на белите кръвни клетки, което може да обясни следните симптоми:

1. Намаляване на броя на червените кръвни клетки

Основната функция на червените кръвни клетки е да пренасят кислород от белите дробове към останалите части на тялото. Когато в кръвта има намален брой червени кръвни клетки, различните органи не получават достатъчно кислород, за да функционират правилно. Това състояние се нарича анемия и е придружено от множество симптоми:

 • Слабост
 • Умора
 • Усещане за недостиг на въздух при малки физически усилия
 • Сърцебиене (учестен сърдечен ритъм)
 • Световъртеж
 • Бледност на кожата и на видимите лигавици

Понастоящем съществуват редица възможности за предотвратяване и лечение на анемията, така че при проявата на някой от описаните по-горе симптоми, потърсете консултация с Вашия онколог.

2. Намаляване на броя на левкоцитите (левкопения)

Левкоцитите (белите кръвни клетки) ни защитават от микроорганизми, които могат да причинят по-лека или по-тежка инфекция.

При намален брой на левкоцитите възниква имуносупресия. Имуносупресираните пациенти са изложени на повишен риск от инфекция, която обикновено е по-тежка, отколкото при лица с нормални защитни сили.

Когато намалението на броя на левкоцитите е значително, вероятно онкологът ще отложи провеждането на следващия курс на химиотерапията или ще намали дозата на лекарствата, докато се достигнат нормални стойности.

Понастоящем има редица лекарствени средства, наречени колонии-стимулиращи фактори, които могат да предотвратят намаляването на левкоцитите и забавянията в лечението.

Въпреки че Вашият лекар ще изисква провеждането на периодични кръвни изследвания, важно е при появата на който и да било от описаните по-горе симптоми да го уведомите незабавно, за да се постави диагноза и да се назначи подходящо лечение.

Опадане на косата

Възможен вторичен ефект е опадането на косата, наричано още алопеция. В повечето случаи то е непълно – косата опада частично, но става по-тънка.

Обикновено тези ефекти са временни и изчезват след приключване на химиотерапията.

Препоръки

Първото нещо, което трябва да направите при появата на какъвто и да било симптом по време на химиотерапията, е да уведомете Вашия онколог, за да назначи възможно най-скоро подходящо лечение.

Има обаче редица препоръки, които могат да Ви помогнат да понесете по-леко страничните ефекти, макар че те няма да изчезнат.

Гадене и повръщане

При появата на тези симптоми или ако почувствате дискомфорт, можете да приложите следните съвети:

 • Разпределяйте храната на малки порции за 5-6 хранения на ден. Яжте бавно и дъвчете добре храната.
 • Избягвайте неприятни миризми и храни, богати на мазнини (пържени продукти, сосове, мазни сирена, пълномаслено мляко и др.), тъй като затрудняват храносмилането.
 • Пийте студени течности на малки глътки през целия ден. За предпочитане е да не се пие по време на хранене, за да се избегне усещането за пълнота и подуване на корема.
 • Почивайте след всяко хранене поне един час, най-добре в седнало положение.
 • Избягвайте стегнати дрехи, които притискат стомаха.
 • Не забравяйте да вземате предписаното Ви лекарство.

Диария

Освен лечението, от полза могат да Ви бъдат и следните съвети:

 • В първите часове след появата на диария е добре да не приемате никакви храни и напитки, за да може червата да си починат.
 • След 2-3 часа започнете да приемате течности, бавно и на малки глътки на всеки 5-10 минути през целия ден.
 • Не приемайте мляко и млечни продукти.
 • Консумирайте ястия, приготвени чрез варене или на плоча.
 • Не консумирайте дразнещи напитки като кафе или алкохол.

Промяна във вкусовите възприятия

Препоръчително е да промените определени навици, свързани с приготвянето на храната.

 • Приготвяйте храни с добър външен вид и приятна миризма. Използвайте леки подправки или добавки към ястия.
 • Изплаквайте устата преди хранене.
 • В случай, че имате метален вкус в устата, заменете обичайните прибори за хранене с пластмасови.

Изменения на устната лигавица

От съществено значение е да поддържате добра устна и зъбна хигиена, за да се намали риска от усложнения:

 • Използвайте четка за зъби с мек косъм (за предпочитане детска), за да не се нараняват венците. Използвайте мека паста за зъби.
 • Мийте зъбите си след всяко хранене.
 • Не използвайте вода за уста, която съдържа алкохол и може да раздразни лигавицата.
 • Използвайте конец за почистване на зъби, за да премахнете плаката в междузъбните пространства.
 • Не пушете и не консумирайте дразнещи напитки като кафе или алкохол.
 • Ако имате зъбна протеза, избягвайте да я носите постоянно, тъй като може да нарани още повече лигавицата. Използвайте я само в случай на необходимост (когато се храните или излизате навън).
 • Ако е необходимо, лекарят ще предпише допълнително локални анестетици и средства за предотвратяване на гъбична инфекция.

Намаляване на броя на червените кръвни клетки

Въпреки че анемията може да бъде страничен ефект от химиотерапията при рак на ларинкса, който се проявява независимо от водения начин на живот, някои от следните препоръки могат да Ви бъдат от помощ, за да се чувствате по-добре:

 • Почивайте толкова, колкото Ви е необходимо. Спете най-малко осем часа през нощта и следобед.
 • Не правете физически усилия; не е моментът да показвате, че можете да се справите с всичко.
 • Ограничете дейностите си. Вършете само най-важното за Вас.
 • Не забравяйте, че умората се дължи на анемия, а не на неблагоприятно развитие на заболяването.

Намаляване на броя на левкоцитите

През времето, когато имате ниски нива на левкоцити, важно е да спазвате още по-добра хигиена и да вземате някои предпазни мерки, за да намалите риска от инфекции:

 • Избягвайте контакт с хора, които могат да имат някакъв вид инфекция (грип, хрема, варицела и т.н.).
 • Има ваксини, приготвени от живи атенюирани вируси, като грипната ваксина. Преди поставянето на каквато и да било ваксина, уведомете Вашия лекар, че сте подложени на химиотерапия. Прилагането на такива ваксини при отслабени защитни сили може да причини сериозна инфекция.
 • Избягвайте контакт с лица, включително деца, на които им е поставена жива атенюирана ваксина (срещу грип, полиомиелит, рубеола, морбили и т.н.).
 • Вземете мерки за недопускане на кожни увреждания, тъй като те могат да създадат предпоставки за навлизане на бактерии.
 • Най-добре е да не режете кожичките на ноктите.
 • Приготвяйте храната с ръкавици (могат да Ви предпазят от изгаряния и порязвания).
 • Ако имате кожна рана, измийте я с вода и сапун и добавете антисептично средство.
 • Мийте ръцете си често и поддържайте добра устна хигиена.
 • Ако вдигнете температура над 38ºC трябва да се консултирате с Вашия онколог и да потърсите веднага медицинска помощ.
 • Консултирайте се с Вашия лекар за всяка промяна в настроението. Съобразете извършваните дейности с реалните си възможности. Обикновено тези странични ефекти са временни и изчезват след приключване на химиотерапията.

Виж продължение: Наблюдение и контролни прегледи при рак на ларинкса

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?