BezRak.com

рак на маточната шийка

Химиотерапия при рак на маточната шийка

Химиотерапия при рак на маточната шийка
26 март 2015

Химиотерапията е лечение, при което се използват лекарства за унищожаване на раковите клетки. Системната химиотерапия се осъществява чрез кръвния поток и се фокусира върху раковите клетки в цялото тяло.

Въпреки че химиотерапията може да се прилага орално (през устата), повечето от използваните лекарства за лечение на рак на маточната шийка се прилагат интравенозно (IV).

Няма доказателства, че неоадювантната химиотерапия (преди операцията на тумора или лъчетерапията) или адювантната химиотерапия (след тези лечения) носят някаква полза. Въпреки това, едновременното прилагане на схеми, включващи лечение с цисплатин и лъчетерапия, подобрява локалния туморен контрол и преживяемостта.

Дисеминираното заболяване се счита за нелечимо, поради което в такива случаи се прилага палиативно лечение.

При монотерапия има няколко лекарствени препарата, които са показали ефективност, с честота на отговор между 15-25%. Най-добре изследвана е групата на производните на платината, като за най-активен се счита цисплатина.
Няма ясно доказателство, че схемите за полихимиотерапия са по-ефективни от монотерапията с цисплатин. Въпреки това, налице са резултати, които показват по-висока степен на отговор при комбинация на платина с 5-Флуороурацил (5-Fluorouracil), Ифосфамид (Ifosfamidе), Винорелбин (Vinorelbine) или Паклитаксел (Paclitaxel).

Виж продължение: Последици при рак на маточната шийка

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?