Рак

Химиотерапия при рак на хранопровода

Химиотерапия при рак на хранопровода
02 април 2015

Химиотерапията е един от най-широко прилаганите методи на лечение на рак. Целта е, чрез използването на различни лекарства, да се унищожат туморните клетки и да се постигне намаляване на заболяването или пълно излекуване.

Лекарствените средства, използвани при този вид лечение, се наричат антинеопластични или химиотерапевтични лекарства.

Тези лекарства достигат до почти всички тъкани на тялото и действат както върху злокачествените, така и върху здравите клетки. Поради действието на лекарствата върху здравите клетки, може да се проявят редица по-силни или по-слаби симптоми, обикновено преходни, наречени странични ефекти.

При рак на хранопровода, когато туморът не може да бъде опериран, химиотерапията обикновено се прилага заедно с лъчетерапията, за да се засили действието на лъчетерапията върху тумора и той да бъде унищожен. Съвместното прилагане на двата вида лечение често води до засилване на нежеланите странични ефекти.

Понякога химиотерапията може да се приложи преди оперативната намеса, за да се намали размера на тумора и да се улесни неговото отстраняване. Това е така нареченото неоадювантно лечение.

Ако туморът е метастазирал, химиотерапията се прилага като монотерапия и основната ѝ цел е да се намалят предизвиканите от тумора симптоми и да се подобри качеството на живот на пациента.

Виж продължение: Други методи на лечение при рак на хранопровода

Сподели

1 Коментар

  1. zheni parvanova
    zheni parvanova януари 24, 00:03

    ne mislia che raka e tova koeto nie si predstaviame tvarde mnogo se spekulira s tazi duma

    Отговори на този коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?