BezRak.com

други видове лечение

Хормонална терапия при рак на гърдата

Хормонална терапия при рак на гърдата
11 декември 2014

Естрогените и други женски полови хормони (произвеждат се предимно в яйчниците) действат през целия живот на гръдните клетки.

Те са свързани с развитието и измененията, които гърдата претърпява през различните периоди от живота (пубертет, бременност, кърмене и менопауза).

Някои злокачествени тумори на гърдата са стимулирани от тези хормони, поради което техният растеж и развитие се влияят пряко от тях.

Хормоналното лечение на рака на гърдата включва прием, обикновено перорален, на лекарства, които променят поведението на хормоните спрямо клетките на гърдата или спират тяхното производство.

Установено е, че тази терапия намалява рецидивите на заболяването и удължава преживяемостта. При пациенти в напреднал стадий на заболяването намалява симптомите, причинени от тумора, и подобрява качеството на живот.

Обикновено се прилага в комбинация с други терапии, като например хирургичиска намеса, лъчетерапия или химиотерапия.

Има различни видове хормонална терапия в зависимост от тяхното действие в организма:

 • Антиестрогени

  Те се използват най-често и съставляват първата линия в хормоналното лечение на рака на гърдата. Прилагат се всекидневно през устата под формата на таблетки.

  Клетките на различни органи, най-вече на гърдата, имат рецептори за естрогени и други хормони. Естрогените упражняват своето действие върху тях чрез свързване с тези рецептори и пускане в ход на различни механизми.

  Антиестрогените се конкурират с естрогенните за рецепторите, като не позволяват на последните да упражняват своето действие върху различни органи.

  Като следствие от това, менструацията може да спре или да стане нередовна. Този симптом обикновено изчезва след като лечението бъде приключено. Въпреки това, колкото възрастта на пациентката е по-близо до менопаузата, толкова по-вероятно е лечението да причини ранна менопауза и същата да е окончателна.

  Онези болни, които вече са били в менопауза когато са започнали лечението с антиестрогени, отново ще проявят симптомите на менопаузата.

  Страничните ефекти на това лечение са подобни на симптомите, причинявани от менопаузата:

  • Суха кожа
  • Вагинална сухота
  • Горещи вълни: това е най-честият симптом
  • Психологически разстройства, като безсъние, депресия, раздразнителност
  • Намалено либидо
  • Склонност към увеличаване на теглото
  • Друг рядък страничен ефект е възможността за развитие на рак на матката. Всяка жена, която се лекува с антиестрогени и има кървене от вагината в отделни случаи, трябва да се консултира със своя лекар, за да я изпрати на гинеколог за преглед.

  Ползите от хормоналната терапия при рак на гърдата са изследвани в продължение на години и в момента е известно, че далеч надхвърлят рисковете, които биха могли да произтичат от нея.

 • Ароматазни инхибитори

  При жени в постменопауза, естрогените се произвеждат в телесните мастни депа, поради действието на ензимен комплекс, наречен ароматаза. Посочените лекарства пречат на действието на този комплекс, така че производството на естрогени се блокира и така се намаляват нивата на естроген в кръвта.

  Както и при другите, тяхното приложение е перорално. Страничните ефекти са редки. Те могат да предизвикват горещи вълни, гадене, умора, сухота във влагалището и главоболие.

 • Аналози на хормона, който освобождава лутеинизиращия хормон (ЛХРХ)

  Те намаляват, на мозъчно ниво, производството на хормона, който стимулира производството на естрогени (ЛХРХ), в резултат на което същите намаляват в организма.

  Ефектите от това лечение са подобни на тези, които биха се получили, ако яйчниците бъдат отстранени оперативно, с предимството, че неговите ефекти са обратими след прекратяване на лечението.

  Прилага се един път в месеца под формата на инжекция. Това лечение предизвиква временна менопауза, поради което неговите най-чести странични ефекти са горещи вълни, загуба на либидо, вагинална сухота и безсъние.

 • Аблация на яйчниците

  Състои се в хирургичното отстраняване на яйчниците или премахване на тяхната функция чрез лъчетерапия. Настъпва окончателна и необратима менопауза, поради което в днешно време това лечение се използва все по-малко.

Управление на страничните ефекти на хормоналната терапия при рак на гърдата

Симптомите, причинени от хормонално лечение, се появяват в резултат на настъпването на вторична менопаузая вследствие на намаляването на нивата на естроген в кръвта.

Някои от тях могат да бъдат облекчени, като се следват редица съвети, които се изпълняват лесно.

Препоръки за избягване или подобряване:

 • Суха кожа:
  • Да се избягват продължителни бани с гореща вода, за предпочитане са по-кратки душове с хладка вода (горещата вода изсушава още повече кожата).
  • След банята да се използват масла за тяло.
  • Да се хидратира често кожата с помощта на богати на мазнини кремове.
 • Вагинална сухота:
  • Вагиналната сухота може да причини дискомфорт по време на половите сношения, който може да се облекчи чрез използването на вагинални лубриканти.
  • Съществуват лекарства с ниско съдържание на естрогени, които приложени локално, водят до значително подобрение на симптомите. Консултация по проблема може да се направи с лекар специалист. Той ще посочи най-подходящото лечение за случая.
 • Горещи вълни
  • Обикновено са съпроводени от обилно потене, поради което може да бъде полезно да се носят няколко слоя тънки дрехи, за предпочитане памучни, така че да могат да се събличат и обличат при нужда.
  • Могат да бъдат полезни душовете с хладка вода.
  • Горещите вълни са по-чести през нощта. Може да се постеле памучна кърпа върху възглавницата, така че, при изпотяване, лесно да се сменя.
  • Да се направи консултация с лекар за възможностите за лечение.

Други препоръки

Рискът от сърдечно-съдови заболявания може да бъде увеличен при жени след менопауза. Препоръчително е да се води здравословен начин на живот за намаляване на този риск.

 • Да се избягва употребата на тютюн. Желателно е пушенето да се прекрати възможно най-бързо.
 • Да се спазва диета, богата на плодове и зеленчуци и с ниско съдържание на мазнини, особено от животински произход (месо, колбаси, мазни сирена, масло …).
 • Да се правят редовно умерени упражнения – поне в продължение на половин час дневно.

Тези съвети са ориентировъчни. В никакъв случай не трябва да заместват препоръките на лекаря.

При появата на тези симптоми или други, различни от посочените, които са обезпокоителни или постоянни, е важно да се съобщи на лекаря, за да даде съвет за най-подходящото лечение за случая.

Виж продължение: Хормонална терапия при рак на простатата

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?