BezRak.com

други видове лечение

Хормонална терапия при рак на простатата

Хормонална терапия при рак на простатата
11 декември 2014

В повечето случаи ракът на простатата е тумор, който е зависим от хормоните, по-специално от андрогените.

Когато андрогените се премахнат от кръвта, се намаляват симптомите, предизвикани от метастазите или от обструкцията на пикочните пътища, както и намаляване на нивата на PSA (простатен специфичен антиген).

Хормонална терапия на рака на простатата се използва при две обстоятелства:

  • Като неоадювантна терапия при определени групи рак на простатата (среден риск и висок риск) преди да се приложи лъчетерапия. В групата на пациентите с междинен риск се използва кратък хормонален блокаж в продължение на 6 месеца, докато при групата с висок риск е необходимо лечението да се продължи най-малко две години.

    Това лечение, в комбинация с лъчетерапия, е показало, че увеличава времето до рецидив и подобрява преживяемостта.

  • Като палиативно лечение, с което се постига подобрение на симптомите при пациенти в напреднал стадий на заболяването (наличие на метастази), забавяне на клиничната прогресия и евентуално удължаване на преживяемостта.

Андрогените се произвеждат в по-голямата си част (90-95%) в тестисите под формата на тестостерон, а останалата част (5-10%) – в надбъбречните жлези, които са разположени над двата бъбрека. Андрогените действат върху простатата, като стимулират размножаването на туморните клетки.

Потискането на андрогените се постига чрез третиране с лекарства или чрез хирургическа операция за отстраняване на тестисите или на тъканта, която произвежда тестостерон (орхиектомия ).

Oрхиектомия

Обикновено се извършва едно изрязване от вътрешността на тестисите, където се намира тъканта, която произвежда тестостерон. Това е проста интервенция, която изисква упойка и кратка хоспитализация, която по принцип не превишава 24 часа. Следоперативното възстановяване е бързо и почти без никакви усложнения.

Хормоналните ефекти, произтичащи от орхиектомията са непосредствени, което означава намаляване на тестостерона за по-малко от 24 часа. Това лечение е необратимо и генерира едно окончателно отнемане на тестостерона.

Лечение с медикаменти

Aналози на ЛХРХ

Състои се в потискане на тестостерона чрез лекарства, действащи върху хипофизната жлеза (на ниво мозък), като така се постига спиране на производството на този хормон от тестисите.

Прилагат се инжекционно. Техният ефект продължава до шест месеца, при съответния комфорт, тъй като са необходими само две инжекции годишно.

Антиандрогени

Това е група лекарства, които чрез различни механизми предотвратяват действието върху простатата на произвежданите в надбъбречните жлези андрогени.

Понякога се използват в комбинация с аналози на ЛХРХ, като този режим на лечение е известен като пълна хормонална блокада.

Медикаментозното лечение има предимството, че е обратимо, така че ако се появят странични ефекти, може да бъде спряно чрез връщане към същия хормонален статус, съществуващ преди лечението.

Неудобството е, че лекарствата трябва да се приемат редовно за периода, предписан от специалиста, а ефектът им се постига няколко седмици по-късно.

В крайна сметка, хормоналната терапия може да се провали при развитието на клетки, проявяващи устойчивост на хормони, като по този начин заболяването прогресира – състояние, известно като хормонална резистентност.

Странични ефекти

След лишаването от андрогени в кръвта се появяват някои странични ефекти, които могат да понижат качеството на живот. Сред най-важните от тях са развитието на импотентност, намалено либидо (сексуално желание), увеличаване на теглото, дискретно увеличаване на гърдите, мускулна слабост, анемия, остеопороза, умора и горещи вълни.

При повечето пациенти тези ефекти изчезват, когато лечението бъде спряно.

С появата на тези симптоми или други, различни от посочените, които са обезпокоителни или трайни, е важно да се уведоми уролога или радиолога. Лекарят ще даде съвет и ще посочи най-подходящото лечение за съответния случай.

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?