BezRak.com

други видове лечение

Хормонална терапия

Хормонална терапия
11 декември 2014

Хормонална терапия или лечение на рак с хормони е още една терапия в арсенала на разположение за лечението на някои тумори, като рак на гърдата и рак на простатата.

Както гърдата, така и простатата растат и се развиват през целия живот поради влиянието, което половите хормони оказват върху тях (съответно естроген и тестостерон).

Някои тумори на гърдата и на простатата възникнат и се развиват прогресивно, стимулирани от действието на тези хормони. Тези видове рак са наречени хормонално-зависими тумори.

Хормонална терапия – начин на действие

Хормоналното лечение действа чрез промяна на производството или блокиране на действието на естрогена или тестостерона върху съответните органи. То има за цел да премахне или намали тумора, за да се подобрява преживяемостта и качеството на живот на пациентите.

Какво представляват хормоните?

Някои от функциите на организма се регулират от химични вещества, наречени хормони.

Те се произвеждат и отделят в кръвообращението от група клетки, които съставляват жлезите. След като влязат в кръвния поток, хормоните активират различни механизми, които влияят върху функционирането на органите, върху които действат. Някои хормонални ефекти се получават за секунди, други се нуждаят от няколко дни, за да започнат и могат да продължават седмици или месеци.

Най-важната жлеза е хипофизата. Тя се намира в мозъка и регулира функциите на други жлези като щитовидната, надбъбречната (разположена над бъбреците), яйчниците, тестисите, панкреаса и други. Тези жлези от своя страна синтезират хормони, които действат на други органи като сърцето, гърдите, простатата, червата, и т.н.

Виж продължение: Хормонална терапия при рак на гърдата

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?