BezRak.com

рак

Дали хормоналните контрацептиви ви предпазват от рак?

Дали хормоналните контрацептиви ви предпазват от рак?
20 март 2018

Съществуват редица варианти на хормонална контрацепция. Назад във времето „хапчето” за превенция на бременност бе гореща точка, като това продължава и до днес. В съвременния свят средствата за контрол на бременността се предписват за много повече неща от контрацепция. Някои жени със следните проблеми също приемат средства да контрол на бременността:

  • Тежък менструален цикъл или хронично акне;
  • Анамнеза за ендометриоза (ексцесивно разрастване на маточната тъкан);
  • Диагноза поликистозен овариален синдром (състояние, при което има кистозни разраствания в яйчниците, необичайно окосмяване, тежко акне и нарушения на менструалния цикъл).

Хормоналните контрацептиви се предлагат под формата на таблетки, инжекции, лепенки или средства с бавно освобождаване (обикновено имплантирани под кожата). Всички те в момента са обект на усилени дебати. Тъй като изборът на контрацептив е личен избор, важно е да се знаят всички факти.

Хормоналните контрацептиви и рака: има ли връзка?

Съобщенията в здравната общност са напълно противоречиви. Докато привържениците на хормоналната контрацепция твърдят, че тя „понижава рисковете от рак”, има и много възражения. Доказано е, че както някои от тези фармацевтични препарати може да понижават риска от рак на яйчниците, същевременно увеличават риска от рак на млечната жлеза, черния дроб, шийката на матката, вагината и вулвата.

Съществуват две форми на хормонална контрацепция: чисто прогестинова и комбинирана. Прогестиновите форми съдържат синтетична версия на хормона прогестерон, а комбинираните – синтетични прогестерон и естроген. Хормоналните контрацептиви се приготвят от изкуствени хормонално-подобни субстанции в опит да се имитират ефектите на естествените хормони в организма. Синтетичните прогестерон и естрогени имат тясна връзка с рака на млечната жлеза, както и други видове тумори.

Изследвания върху хормоналните контрацептиви

През 2005 година Световната здравна организация (СЗО) заяви, че „естрогенно-прогестиновите перорални (комбинирани) препарати” могат да причинят рак на маточната шийка, черния дроб и млечната жлеза.

Изследванията установяват, че прогестеронът и естрогените, естествено срещащите се женски полови хормони, повлияват развитието на някои видове ракови клетки. Тъй като хормоналните контрацептиви съдържат такива хормони, учените провеждат изследвания върху евентуалните връзки между тях и различните видове тумори. Но много е важно да знаем, че естествено съдържащият се в организма прогестерон е тумор-протективен. Единствено синтетичните версии представляват проблем. Натуралните естрогени могат да бъдат превантивни или проблемни, но само в случаи на недостиг на прогестерон.

Има някои допринасящи фактори за развитието на рака на млечната жлеза, които включват и женските репродуктивни хормони. Някои от тях повишават рисковете от рак – като излагането на тъканите на гърдата на есторогенно влияние за по-дълго време. Репродуктивните хормони променят интензитета си през различните етапи от живота на жените. Тези фактори повлияват развитието на рака на млечната жлеза.

Например жените с ранна менструация или по-късно настъпила менопауза имат по-дълга експозиция на естрогени. Според данните на медицинското издание на Клиника Майо в САЩ, жените приемали контрацептиви преди първата си бременност са изложени на по-висок риск от рак на млечната жлеза. Жените, използващи такива средства след 45-годишна възраст имат 144% по-висок риск от тези, никога неприемали контрацептиви.

Повече от 50 проучвания, събрани от Колаборативната група по хормоналните фактори при рака на млечната жлеза също показват, че жените, използващи контрацептиви са изложени на по-висок риск от рак на гърдата от останалите. Изследване, публикувано през 2011 в списание за изследване на рака (Cancer Research) показва сериозна връзка между контрацептивите и рака на млечната жлеза. Логично се установи, че препаратите с по-високи дози естрогени са свързани с по-висок раков риск, но независимо от дозата – всички крият такъв.

В Програмата за превенция на рака на млечната жлеза, Сам Епщайн (Sam Epstein) пише: „Повече от 20 добре контролирани проучвания демонстрираха ясно риска от пременопаузалния рак на млечната жлеза при употреба на орални контрацептиви. Тези данни показват, че младите жени, използващи орални контрацептиви са изложени на 10-кратно по-висок риск от рак, особено тези, приемали препаратите през пубертета или началото на 20-те си години. Рискът е по-висок и при употреба за повече от две години, преди първата напълно износена бременност или фамилна анамнеза за рак на млечна жлеза”.

Проучване показва, че ако се спре ползването на хормонални контрацептиви за повече от 10 години, организмът се връща към първоначалното си състояние, т.е. все едно никога не са ползвани такива препарати. Иранско изследване от 2011 година установява, че колкото по-продължително време са приемани контрацептивите, толкова по-висок е рискът от рак на млечната жлеза и рак на маточната шийка. Според проучването оралните контрацептиви удвояват риска за този на млечната жлеза и утрояват този за рак на маточната шийка. Интересно е, че проучването не намира значима връзка между възрастта на прекъсване на лекарствата, схемата на използване и интервала от последния прием по отношение на появата на туморите.

И накрая ще кажем, че независимо от ползите, които жените имат от вземането на контрацептиви, всичко бледнее пред общите рискове за здравето.

Избор на контрацептиви

Важно е да се грижим за здравето си по всяко време и във всеки аспект, включително и в избора на противозачатъчни средства. Ракът не е единственият риск от хормоналните контрацептиви. Тези методи са свързани и с други проблеми, като високо кръвно налягане, инфаркт на миокарда, мозъчен инсулт и тромбози. Всъщност, според едно изследване, рисковете от сърдечен инфаркт са два пъти по-високи при жените, приемащи ниско-дозирани орални контрацептиви, в сравнение с неприемащите. На жените-пушачки над 35 години обикновено не се предписват хормонални контрацептивни средства поради повишен риск от мозъчен инсулт.

За жените, които предпочитат да не натоварват организма си с излишни хормони съществуват не-хормонални контрацептивни опции. Това са варианти за тези, които изолзват контрацепция само за предпазване от бременност – те включват вътрематочни приспособления, контрацептивни гъби, контрацептивите тип щит на Леа („Lea’s Shield”), календарно-базирани методи, кондоми, цервикални шапки, диаграми и перманентни опции, като лигиране на маточните тръби.

Най-добрият контрацептивен метод е този, който пасва на-добре на начина ви на живот и състоянието на здравето ви. Посъветвайте се с лекаря си за всички „за и против” на хормоналните и нехормоналните форми на контрацепция. Само така ще можете да вземете истински информирано решение.

Източник: The Truth about cancer (Ty Bollinger)

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?