BezRak.com

рак

Витамин В15 „небезопасната” хранителна добавка!

Витамин В15 „небезопасната” хранителна добавка!
10 ноември 2017

Противоречието между Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) и пангамовата киселина e въпрос на регулации и нюанси. Това няма нищо общо с който и да е закон, изобщо.

Витамин В15 (пангамова киселина) не може да достигне ранга на витамин в САЩ, защото FDA твърди, че няма доказана връзка между дефицита на пангамова киселина (или диметил глицин – DMG) и заболяването… наречено рак.

FDA сами се опровергават за витамин В15

Обозначаването на един продукт като хранителна добавка, не го включва непременно в класификацията на витамините. Витамините С и В5 (съответно аскорбинова и пантотенова киселина) също са обозначени като хранителни добавки, както и витамините А-К. Не е учудващо, че пангамовата киселина отпада от класификацията на хранителните добавки. Според Агенцията това не е нито витамин, нито друга добавка.
Следваща стъпка в света на добавките е, че ако нещо се приема за хранителна добавка, трябва да бъде доказана безопасността му. Това само по себе си е противоречие за FDA – ако се хвърли един поглед на одобрените от Агенцията добавки, не малко от тях са доказани рискови фактори за сериозни заболявания, като рак, например.

При изкуствените подсладители, като захарин и аспартам, е доказана връзка с появата на рак на пикочния мехур и лимфоми/левкемии при лабораторни плъхове. Въпросът, дали тези съединения предизвикват рак изобщо не се поставя. И въпреки всичко, пангамовата киселина (без абсолютно никакви доказателства, че причинява рак) се счита за „небезопасна” заради претенцията на Агенцията, че „може да причини рак”.

FDA и нейните двойни стандарти засягащи витамин В15

Давайки само два примера – за захарина и аспартама (изобщо не е споменаван мононатриевия глутамат – MSG – основният претендент за причинител на рака), твърдението, че пангамовата киселина е „небезопасна”, подлежи на всякакви съмнения.

Националният раков институт, САЩ (National Cancer Institute, USA) има обяснение, включващо твърденията на FDA по отношение на добавките:

“Изкуствените подсладители се контролират от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA). Тя, както и Националният раков институт (National Cancer Institute – NCI), са агенции към Министерството на здравето и хуманните служби. FDA контролира храните, лекарствата, медицинските устройства, козметичните средства, биологичните и радиационно-излъчващите продукти.

Внесеното допълнение към Закона за храните, лекарствата и козметиката, приет от Конгреса на САЩ през 1958, изисква FDA да одобрява хранителните добавки, включително изкуствените подсладители, преди да се пуснат за продажба на пазара в САЩ.

Този закон, обаче, не се отнася за продукти, които са „общоприето разпознавани за безопасни”. Такива продукти не преминават през одобрението на Агенцията, преди да излязат на пазара.”

Това становище повдига следните въпроси:

  1. Какво трябва да означава удебеленият текст?
  2. Как така един продукт става „общоприето разпознаван за безопасен”?
  3. Кой определя кое трябва и кое не трябва да бъде одобрявано?
  4. И кой отговаря за становището, че даден продукт е безопасен, независимо, че има очевидни доказателства, че причинява заболявания като рак – както е при много „одобрени” хранителни добавки в наши дни?

Ако се върнем и прочетем отново изречението преди удебеления пасаж. То гласи:

„FDA контролира храните, лекарствата, медицинските устройства, козметичните средства, биологичните и радиационно-излъчващите продукти. Внесеното допълнение към Закона за храните, лекарствата и козметиката, приет от Конгреса на САЩ през 1958, изисква FDA да одобрява хранителните добавки, включително изкуствените подсладители, преди да се пуснат за продажба на пазара в САЩ.”

Може ли това да е търсената връзка?

За да разберем със сигурност, трябва да се отнесем директно към FDA. И откъс от официалното становище, когато през 1976 година FDA забранява пангамовата киселина:
CPG Sec. 457.100 Пангамовата киселина и продуктите, които я съдържат, не се безопасни за употреба като храни и лекарства (CPG 7121.01) Издадено: 1976

„Пангамовата киселина е представена както като хранителна добавка, така и като лекарствено средство. Информацията, с която разполагаме, не дава установена идентичност за субстанция с названието пангамова киселина (или витамин В15). Химическата структура и естеството на такава субстанция не са категорично определени.

Освен това, не знаем да са постъпили каквито и да е научни доказателства или заключения относно хранителните качества на пангамовата киселина, или пък за дефицита на тази субстанция при хора и животни.

Не ни е известен и подходящ аналитичен метод за нейното определяне. Подобен продукт, съдържащ смес от калциев глюконат и диметил глицин, се предлага като изграждащ комплекс от „калциев пангамат” – сол на така наречения витамин В15.”

Това становище посочва причината пангамовата киселина да бъде отхвърлена от FDA за употреба като витамин в САЩ. Ключовити думи са „постъпили научни доказателства”. САЩ не приема стотиците изследователски документи с данни от Русия. И още по-жалко, изследванията направени в САЩ, в името на всички американци от д-р Ернст Кребс (Dr. Ernest Krebs), и от д-р Роджър Кендъл (Dr. Roger V. Kendall), също са игнорирани.

Насоката, приета от Агенцията: „Законът определя понятието „лекарства” като… артикули, създадени за употреба в диагностиката, лечението, облекчаване или превенция на заболяванията при хора и животни…” Пангамовата киселина в миналото е предлагана като лечебно средство на рака, както и други заболявания. Ако пангамовата киселина се предлага за такива цели, трябва да се приема като лекарство и изисква разрешение по новите точки на Закона. Тъй като пангамовата киселина не е одобрена като ново лекарство, употребата й се смята за използване на лекарство без разрешение за употреба.”

Отново всичко опира до „лекарствените” закони

Никъде не се споменава, че пангамовата киселина е „хранителна добавка”, използването на термина е това, което ни води към две допълнения, които трябва да се разгледат:

  1. Допълнение за хранителните добавки към Закона за храните, лекарствата и козметичните средства
  2. Закон за диетичното добавъчно здраве и образование

Ако пангамовата киселина се приеме за хранителна добавка, а не за витамин, ще бъде много по-лесно да се контролира употребата ѝ за „други цели”. Много удобно… ако се докаже, че някой витамин лекува заболяване или състояние, веднага попада в категорията „лекарства”. Отгоре на всичко, аргументът на FDA, че пангамовата киселина е само хранителна добавка, се оказва, че е измамен.

Пангамовата киселина се открива лесно като междинен метаболит, естествено съществуващ в много храни: много видове семена, като тиквени и слънчогледови, кайсиеви ядки (и на други плодове), необработен ориз , готварска мая, карантия (като черен дроб). И още, диметил глицинът (N, N-dimethylglycine – DMG), съставка на пангамовата киселина и нейно активно вещество, се открива във всички клетки на човека, животните и растенията.

След всичко казано дотук, твърдението, че пангамовата киселина е хранителна добавка изглежда твърде слаба пред FDA. Особено слабо е тяхното твърдение, че е „небезопасна”.

Въпреки, че Русия и други европейски страни приемат В15 за витамин, САЩ се придържат към прокламацията си, че липсват достатъчно научни доказателства, че пангамовата киселина наистина е необходима за здравето и/или превенцията за заболявания, причинени от нейния дефецит. Медицинският „напредък” се състои в постоянни промени на старите лечебни методи, като кръвопускането, което се смята за архаично. Съвсем доскоро (50-те години на миналия век) електрошокът и лоботомиите бяха считани за „висша медицина”.

При наличие на толкова много заболявания, чиито механизми на развитие не познаваме, как може да сме толкова арогантни за това, което „мислим”, че знаем? Разбира се, добавянето на витамин С към храната лекува скорбут, но това е още във времената, когато светът е бил стотици пъти по-малко замърсен. Днес в почвите, водите и въздуха има толкова замърсители, че безбройните взаимодействия между тях (които създават нови химикали) са практически неизвестни. Интересно как заболяванията, които поразяват нашия свят днес винаги се увеличават, а не намаляват. Как е възможно да знаем ефектите върху живота в този свят на изкуствени химикали… с други думи свят на отрови, които се отразяват на здравето ни?

Колкото повече обработваме и облъчваме храните си в името на „чистотата”, толкова повече логично мислещият човек трябва да си зададе въпроса за резултатите за своето здраве. Науката и медицината продължават на търсят нови и нови лекарства, вместо да се запитат за какво ридаят нашите организми…. хранене! Как може науката да твърди, че „познава” комплексността на човешкия организъм и храната, от която той се нуждае, за да процъфтява, а не само да преживява? По тази причина витамин В15 и витамин В17 предизвикват толкова противоречия. От едната страна стоят тези, които разбират сложността, а от другата – тези които изобщо не схващат смисъла на нещата.

И така, днес науката определя кое е витамин и кое – не. Докато нямаме подходяща технология и необходимите изследвания, винаги очевидни незаменими компоненти от околната среда ще бъдат критикувани и третирани като ненужни за здравето. Това касае пангамовата киселина и нейната активна съставка диметилглицин (DMG), а също и витамин В17 (Laetrile).

Много холистични, а и много ортодоксални лекари, са стигнали до заключението, че тези две субстанции са наистина част от човешкото хранене и могат да бъдат отговор на въпроса за превенция развитието на раковите клетки, а и на други здравни проблеми!

Източник: Holistic Health (Dr. Michelle Kmiec)

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?