BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

Осем вида хранителни дефицити, които водят до рак на млечната жлеза

Осем вида хранителни дефицити, които водят до рак на млечната жлеза
12 март 2018

Месецът за борба с рака на млечната жлеза e месец ноември, но това не означава, че проблемът изведнъж изчезва. Дори розовите ленти и апелите за пари от различни доброволчески групи не са постигнали нищо през този месец. Според Националния раков институт, понастоящем ракът на млечната жлеза засяга една от всеки осем жени в САЩ.

Има много начини да намалите риска от рак на млечната жлеза. Най-мъдро е да научите как да се предпазите от всякакъв вид рак. Един от най-лесните начини е да се предпазите от всякакъв вид хранителен дефицит и да приемате достатъчно незаменими витамини и минерали всеки ден.

Превенция на хранителния дефицит: 8 топ елемента за ракова превенция

Контролът върху туморите на репродуктивната система, като тези на яйчници, матка, простата, на маточна шийка и гърда изискват проактивност в много направления. Избягването на ксеноестрогените (химикали, които имитират естрогенното действие в организма) и промените в начина на живот за контрол на стреса са две от основните идеи. Друга жизненоважна мярка е да се осигури прием на всички добавки, от които се нуждаете за подкрепа на имунната и ендокринната си система. Те трябва да бъдат възможно най-здрави.

Кратък списък на най-важните витамини и минерали, за осигуряване превенция на рака на млечната жлеза:

 1. Витамин D3
  Не може и дума да става за превенция на рака на млечната жлеза, без да говорим за витамин D. Приемът на достатъчни количества витамин D (в комбинация с витамин К, както е обсъдено долу) е абсолютно необходим за превенция на това заболяване. За да разберем важността на витамин D (който в действителност е стероиден хормон), трябва да имаме предвид, че той влияе на повече от 100 гена в организма. Повечето хора страдат от дефицит на витамин D, така че си направете изследване за нивата му. След това се консултирайте с лекар (за предпочитане с напредничаво мислене). Повечето лекари приемат стойностите от 20 ng/ml за норма, но това схващане бързо се променя. Някои институции (като Vitamin D Council, напр.) смятат, че нива от 40 до 80 ng/ml са адекватни за поддържане на доброто здраве и за превенция на рака на млечната жлеза при повечето хора. И според Американската асоциация за изследване на рака, когато нивата на витамин D се удвоят до 50 ng/ml, се наблюдава 50% понижаване на честотата на рака на млечната жлеза.
 2. Витамин К2
  Витамин К2 не е известен колкото другите нутриенти, но е изключително важен за усвояването на витамин D3 и калция. Когато повишавате нивата на витамин D3 чрез добавки и повишено излагане на слънце, организмът неизменно започва да произвежда повече К2-зависими протеини. Тези протеини са необходими за разпределението на калция в организма. D3 и K2 се напасват като две парченца от биохимичния пъзел, който подпомага сърцето, стимулира имунната система, усилва костите и балансира хормоните.
 3. Йод
  Вероятно сте чували за важността на йода за предпазване от състояния като хипотиреоидизъм. Всъщност, йодът е важен за всяка клетка в организма. Освен щитовидната жлеза, жлезите в яйчниците, простатата и дебелото черво, също зависят от него. Много хора страдат от йоден дефицит не само поради недостатъчен прием на минерала, но и поради претоварване с токсини, като бром – тогава организмът блокира йодната абсорбция. Казано просто – трябва да се отървете от „боклуците” (токсините), за да могат полезните вещества да навлязат в системата. Преди да започнете приема на добавки, проверете нивата на Т3, Т4, както и TSH и свободния Т3.
 4. Магнезий
  Пионерът на холистичната медицина д-р Норман Шели (Norman Shealy) казва: „Магнезиевият дефицит е отговорен за повече заболявания, от всеки друг нутриент”. Това е силно изказване и свидетелство, колко магнезият е важен за цялостното здраве елемент.

   

  Магнезият помага за:

  – Съдействие на мускулните и нервните функции;
  – Регулиране на болковите реакции;
  – Участва в ДНК и РНК синтезата;
  – Балансиране на хормоните и цикъла на съня;
  – Участва в обмяната на витамин С, витамин Е и минералния йод;
  – Регулиране на процесите на възраление;
  – Подпомагане синтезата на глутатион.

  Проучванията показват пряка връзка между магнезиевия дефецит и рака. Повишаването на приема на магнезий чрез „магнезиева терапия” потиска туморния растеж. Повечето от здравните работници могат да извършват комбинирания калций/магнезий/калиев тест.

 5. Селен
  Малко се знаеше за връзката между селена и борбата с рака, докато не започнаха научните открития как този микроелемент влияе на механизмите на туморния растеж. Едно от най-големите изследвания, проведено от Университета в Копенхаген, Дания установи, че селенът въздейства на NGK2D-лиганд, който туморните клетки използват, за да „обезоръжават” имунната система. Забележително е, че селенът има свойството да неутрализира този лиганд.
 6. Витамини от групата В
  Групата се състои от 8 витамина, всички от които са необходими за превенция на рака. В1 помага за превръщането на енергията. В2 е мощен антиоксидант, а В3 и В5 поддържат състоянието на репродуктивните хормони. Изследванията свързват дефицита на витамин В6 специфично с повишения раков риск. В9 (фолиева киселина, или фолат) участва от друга страна в създаването на генетичния материал. Според редица проучвания В9 се свързва с предпазване от рак на млечната жлеза, включително и според съвместно френско-мексиканско проучване. И накрая, В12 подпомага за равновесието на нервната система, контролирайки прекомерните стресови реакции. Помага и за абсорбцията на желязото.
 7. Витамин С
  Витамин С е мощен антиоксидант, незаменим за имунната система и кардиоваскуларното здраве. Предизвиква смърт на раковите клетки чрез оксидация. Наред с това, новите изследвания свързват витамин С с протекцията от рак и по друг начин. Аскорбиновата киселина се превръща в субстанция, наречена DHA, или дехидроаскорбинова киселина, действаща против туморните клетки. Туморната клетка разпознава DHA като вещество за консумация и я включва в метаболизма си. Веднъж проникнал в туморната клетка, витамин С се превръща отново „в себе си” (т.е. аскорбинова киселина) и предизвиква бърза клетъчна смърт. Витамин С не се произвежда от човешкия организъм. Може да бъде приет единствено с храната или под формата на добавки. Според някои експерти организмът може да поеме до 10 грама витамин С дневно, за поддържане на здравето и до 100 грама/дневно интравенозно при изпълнение на протокола „Vitamin C IV”.
 8. Желязо
  Връзката на желязото с туморните процеси е комплексна. Според СЗО това е минерал „номер едно” в света, когато става дума за дефицит. Наистина, желязото е витална съставка на хемоглобина – субстанцията, отговаряща за транспорта на кислорода от белите дробове из организма. Недостигът на желязо причинява анемия. Това състояние е обичайно при менструиращите жени и съгласно редица изследвания е причина смъртността от рак на млечната жлеза при жените да е толкова висока. От друга страна, последните изследвания свързват високите нива на желязо с повишена честота на рака на гърдата при пост-менопаузални жени, тъй като високите му стойности увеличават броя на свободните радикали. Спокойно можем да кажем, че както твърде високите, така и твърде ниските нива на желязо поставят организма пред повишен риск от рак на млечната жлеза. Правете си периодични изследвания на феритин – протеина, транспортиращ желязото в кръвта. Според експертите, стойностите на желязото варират, но като цяло за норма се приемат между 40 и 80.

Помнете, че знанието е сила, когато се касае за здравето ви. Работете с компетентен специалист, за да установите хранителните дефицити, на които сте изложени. Тогава предприемете стъпки за попълване на празнините и всеки ден ще бъде ден за борба с рака!

Източник: The Truth about Cancer (Dr. Veronique Desaulniers)

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи