Рак

Осем вида хранителни дефицити, които водят до рак на млечната жлеза

Осем вида хранителни дефицити, които водят до рак на млечната жлеза
12 март 2018

Месецът за борба с рака на млечната жлеза e месец ноември, но това не означава, че проблемът изведнъж изчезва. Дори розовите ленти и апелите за пари от различни доброволчески групи не са постигнали нищо през този месец. Според Националния раков институт, понастоящем ракът на млечната жлеза засяга една от всеки осем жени в САЩ.

Има много начини да намалите риска от рак на млечната жлеза. Най-мъдро е да научите как да се предпазите от всякакъв вид рак. Един от най-лесните начини е да се предпазите от всякакъв вид хранителен дефицит и да приемате достатъчно незаменими витамини и минерали всеки ден.

Превенция на хранителния дефицит: 8 топ елемента за ракова превенция

Контролът върху туморите на репродуктивната система, като тези на яйчници, матка, простата, на маточна шийка и гърда изискват проактивност в много направления. Избягването на ксеноестрогените (химикали, които имитират естрогенното действие в организма) и промените в начина на живот за контрол на стреса са две от основните идеи. Друга жизненоважна мярка е да се осигури прием на всички добавки, от които се нуждаете за подкрепа на имунната и ендокринната си система. Те трябва да бъдат възможно най-здрави.

Кратък списък на най-важните витамини и минерали, за осигуряване превенция на рака на млечната жлеза:

 1. Витамин D3
  Не може и дума да става за превенция на рака на млечната жлеза, без да говорим за витамин D. Приемът на достатъчни количества витамин D (в комбинация с витамин К, както е обсъдено долу) е абсолютно необходим за превенция на това заболяване. За да разберем важността на витамин D (който в действителност е стероиден хормон), трябва да имаме предвид, че той влияе на повече от 100 гена в организма. Повечето хора страдат от дефицит на витамин D, така че си направете изследване за нивата му. След това се консултирайте с лекар (за предпочитане с напредничаво мислене). Повечето лекари приемат стойностите от 20 ng/ml за норма, но това схващане бързо се променя. Някои институции (като Vitamin D Council, напр.) смятат, че нива от 40 до 80 ng/ml са адекватни за поддържане на доброто здраве и за превенция на рака на млечната жлеза при повечето хора. И според Американската асоциация за изследване на рака, когато нивата на витамин D се удвоят до 50 ng/ml, се наблюдава 50% понижаване на честотата на рака на млечната жлеза.
 2. Витамин К2
  Витамин К2 не е известен колкото другите нутриенти, но е изключително важен за усвояването на витамин D3 и калция. Когато повишавате нивата на витамин D3 чрез добавки и повишено излагане на слънце, организмът неизменно започва да произвежда повече К2-зависими протеини. Тези протеини са необходими за разпределението на калция в организма. D3 и K2 се напасват като две парченца от биохимичния пъзел, който подпомага сърцето, стимулира имунната система, усилва костите и балансира хормоните.
 3. Йод
  Вероятно сте чували за важността на йода за предпазване от състояния като хипотиреоидизъм. Всъщност, йодът е важен за всяка клетка в организма. Освен щитовидната жлеза, жлезите в яйчниците, простатата и дебелото черво, също зависят от него. Много хора страдат от йоден дефицит не само поради недостатъчен прием на минерала, но и поради претоварване с токсини, като бром – тогава организмът блокира йодната абсорбция. Казано просто – трябва да се отървете от „боклуците” (токсините), за да могат полезните вещества да навлязат в системата. Преди да започнете приема на добавки, проверете нивата на Т3, Т4, както и TSH и свободния Т3.
 4. Магнезий
  Пионерът на холистичната медицина д-р Норман Шели (Norman Shealy) казва: „Магнезиевият дефицит е отговорен за повече заболявания, от всеки друг нутриент”. Това е силно изказване и свидетелство, колко магнезият е важен за цялостното здраве елемент.

   

  Магнезият помага за:

  – Съдействие на мускулните и нервните функции;
  – Регулиране на болковите реакции;
  – Участва в ДНК и РНК синтезата;
  – Балансиране на хормоните и цикъла на съня;
  – Участва в обмяната на витамин С, витамин Е и минералния йод;
  – Регулиране на процесите на възраление;
  – Подпомагане синтезата на глутатион.

  Проучванията показват пряка връзка между магнезиевия дефецит и рака. Повишаването на приема на магнезий чрез „магнезиева терапия” потиска туморния растеж. Повечето от здравните работници могат да извършват комбинирания калций/магнезий/калиев тест.

 5. Селен
  Малко се знаеше за връзката между селена и борбата с рака, докато не започнаха научните открития как този микроелемент влияе на механизмите на туморния растеж. Едно от най-големите изследвания, проведено от Университета в Копенхаген, Дания установи, че селенът въздейства на NGK2D-лиганд, който туморните клетки използват, за да „обезоръжават” имунната система. Забележително е, че селенът има свойството да неутрализира този лиганд.
 6. Витамини от групата В
  Групата се състои от 8 витамина, всички от които са необходими за превенция на рака. В1 помага за превръщането на енергията. В2 е мощен антиоксидант, а В3 и В5 поддържат състоянието на репродуктивните хормони. Изследванията свързват дефицита на витамин В6 специфично с повишения раков риск. В9 (фолиева киселина, или фолат) участва от друга страна в създаването на генетичния материал. Според редица проучвания В9 се свързва с предпазване от рак на млечната жлеза, включително и според съвместно френско-мексиканско проучване. И накрая, В12 подпомага за равновесието на нервната система, контролирайки прекомерните стресови реакции. Помага и за абсорбцията на желязото.
 7. Витамин С
  Витамин С е мощен антиоксидант, незаменим за имунната система и кардиоваскуларното здраве. Предизвиква смърт на раковите клетки чрез оксидация. Наред с това, новите изследвания свързват витамин С с протекцията от рак и по друг начин. Аскорбиновата киселина се превръща в субстанция, наречена DHA, или дехидроаскорбинова киселина, действаща против туморните клетки. Туморната клетка разпознава DHA като вещество за консумация и я включва в метаболизма си. Веднъж проникнал в туморната клетка, витамин С се превръща отново „в себе си” (т.е. аскорбинова киселина) и предизвиква бърза клетъчна смърт. Витамин С не се произвежда от човешкия организъм. Може да бъде приет единствено с храната или под формата на добавки. Според някои експерти организмът може да поеме до 10 грама витамин С дневно, за поддържане на здравето и до 100 грама/дневно интравенозно при изпълнение на протокола „Vitamin C IV”.
 8. Желязо
  Връзката на желязото с туморните процеси е комплексна. Според СЗО това е минерал „номер едно” в света, когато става дума за дефицит. Наистина, желязото е витална съставка на хемоглобина – субстанцията, отговаряща за транспорта на кислорода от белите дробове из организма. Недостигът на желязо причинява анемия. Това състояние е обичайно при менструиращите жени и съгласно редица изследвания е причина смъртността от рак на млечната жлеза при жените да е толкова висока. От друга страна, последните изследвания свързват високите нива на желязо с повишена честота на рака на гърдата при пост-менопаузални жени, тъй като високите му стойности увеличават броя на свободните радикали. Спокойно можем да кажем, че както твърде високите, така и твърде ниските нива на желязо поставят организма пред повишен риск от рак на млечната жлеза. Правете си периодични изследвания на феритин – протеина, транспортиращ желязото в кръвта. Според експертите, стойностите на желязото варират, но като цяло за норма се приемат между 40 и 80.

Помнете, че знанието е сила, когато се касае за здравето ви. Работете с компетентен специалист, за да установите хранителните дефицити, на които сте изложени. Тогава предприемете стъпки за попълване на празнините и всеки ден ще бъде ден за борба с рака!

Източник: The Truth about Cancer (Dr. Veronique Desaulniers)

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?