BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

Видове рак на гърдата

Видове рак на гърдата
06 април 2015

Ракът на гърдата анатомично води началото си от дуктолобуларната част на млечната жлеза.

Когато процесът на малигнизация се насочи към млечните канали, възниква дуктален карцином.

Когато се насочи към лобулите, възниква лобуларен карцином.

Гърдата представлява млечна жлеза. Ракът на гърдата е тумор, който води началото си от клетките и структурите на тази жлеза и затова е аденокарцином.

Карцином „in situ“

Така се нарича злокачествена клетъчна пролиферация в млечните канали, която не преминава през стената (базална мембрана), т.е. не прониква или не инфилтрира околната тъкан (строма).

Нарича се:

  • Дуктален карцином „in situ” или интрадуктален карцином, когато се развива в млечните канали (дуктуси).
  • Лобуларен карцином „in situ”, когато се развива в лобулите. Преди години, лобуларният карцином „in situ” се е считал за предракова лезия, а днес се приема като знак за повишен риск от развитие на инвазивен рак на гърдата. Най-подходящият термин е лобуларна неоплазия.

Честотата на дукталния карцином „in situ” се е увеличила през последните години. Често този вид тумор е мултицентричен (наличие на множество лезии в засегнатата гърда) и двустранен (засяга и двете гърди).

Понастоящем не е известно кои карциноми „in situ” и какъв процент от тях преминават в инвазивни тумори. Това може да се случи в продължителен период от време – от 6 до 10 години.

Инвазивен или инфилтриращ карцином

Така се нарича злокачествена клетъчна пролиферация, която излиза извън естествената анатомична граница на млечните канали или лобулите и прониква в околната тъкан.

Съществуват два основни вида инвазивен рак на гърдата:

  • Дуктален карцином: води началото си от клетките, които покриват млечните канали на гърдата (каналите, през които млякото стига до гръдното зърно).
    Това е най-често срещаният вид, съставляващ 80% от случаите на инфилтриращ рак на гърдата.
  • Лобуларен карцином: води началото си от клетките на лобулите, в които се произвежда млякото. Среща се много по-рядко – в около 10% от случаите.

Други, по-редки видове рак на гърдата са: медуларен карцином, колоиден карцином и тубуларен карцином. Съществуват и смесени варианти.

При възпалителен карцином на гърдата туморните клетки инфилтрират лимфните съдове и кожата. Гърдата е зачервена и топла както при едно възпаление, тъй като туморните клетки блокират лимфните съдове на кожата. Среща се рядко и съставлява 1 до 3% от всички ракови заболявания на гърдата.

Болест на Пейджет

Болестта на Пейджет на гърдата е карцином, който засяга кожата в областта на гръдното зърно и/или ареолата, свързан или не с основен интрадуктален карцином („in situ”) или инвазивен карцином.

Заболяването е известно от края на XIX век и е описано за първи път от сър Джеймс Пейджет през 1874 г. Среща се много рядко – под 1% от случаите на рак на гърдата се проявяват в тази форма.

Повърхностните клетки на зърното и/или ареолата се трансформират в епидермиса. Това предизвиква екзема с лющене, зачервяване, а понякога и кървене. С времето се появява сърбеж, свръхчувствителност и болка. Прогнозата и лечението на заболяването зависи от вида на основния тумор.

Такова заболяване трябва да се подозира, когато засягането на зърното и/или ареолата не се повлиява, когато е едностранно или когато се свързва с основни възловидни образувания. Диагнозата се поставя чрез цитологично изследване на взети чрез биопсия клетки. Когато няма основен нодул, резултатът от мамографията може да бъде нормален.

Виж продължение: Стадии на рак на гърдата

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

В тази статия четете:

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Есиак чай - продукт за силна имунна система

Потърсете ни в социалните мрежи