BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

Диагностика на рак на гърдата

Диагностика на рак на гърдата
06 април 2015

При обичайните гинекологични прегледи или когато пациентката се обърне към лекар заради проявата на определен симптом, лекарят изготвя анамнеза и извършва физикален преглед.

Въз основа на тази информация лекарят оценява необходимостта от провеждането на допълнителни диагностични изследвания.

Анамнеза

Състои се в събеседване, при което лекарят получава сведения за наличието на фамилна и лична обремененост, за навиците на пациентката и други здравословни проблеми.

Физикален преглед

Извършва се физикално изследване на гърдата, с цел да се открият промени в консистенцията, наличие на бучки, увеличени лимфни възли в подмишничните или надключечните ямки, както и за да се прецени състоянието на кожата и на зърното. Прави се и общ физикален преглед.

Диагностични изследвания при рак на гърдата

Най-често прилаганите са:

 • Изследване на кръв и урина
  Включва пълна кръвна картина, за да се определи състоянието на кръвните клетки, бъбречна и чернодробна биохимия, за да се установи функцията на бъбреците и черния дроб, и определяне на нивото на калциевите йони.

  Може да се определи и наличието на протеини, наречени туморни маркери. За рак на гърдата се използват карциноембрионният антиген (СЕА) и CA 15-3.
  Целта е да се установи общото състояние на пациента и да се открият усложнения, свързани с туморен процес.

 • Образни изследвания
  • Мамография

   Мамографията е най-ефективният метод за ранно откриване на злокачествени тумори на гърдата. Изготвя се специална рентгенова снимка на гърдите със специален апарат, наречен мамограф. С относително ниска доза лъчение (0,1 до 0,2 kGy на рентгенова снимка) се откриват множество проблеми, най-вече рак на гърдата, включително в много ранни етапи на развитие.

   Изследването е просто и безболезнено, въпреки че понякога може да бъде неприятно, тъй като за по-добро качество на изображението е необходимо да се упражни натиск върху гърдата. За да може всяка област на гърдата да бъде изследвана, обикновено се правят по две проекции на всяка гърда.
   Ако полученото изображение сочи доброкачествена лезия, най-вероятно изследването ще бъде повторено след 4-6 месеца.

   Ако изображението поражда съмнения за злокачествено заболяване, лекарят ще назначи допълнителни образни изследвания, за да се определи естеството на лезията (ехография, ядрено-магнитен резонанс) и/или извършване на биопсия.

   При мамографията съществуват известни ограничения, особено при по-млади жени, тъй като гърдите им обикновено са с по-плътна жлезиста тъкан. В този случай тя се допълва с ехографско изследване.

   Много е важно изображението от последната мамография да бъде сравнено с резултати от предишни мамографии, поради което трябва да носите предходни рентгенови снимки.

  Какво може да се види чрез мамография?

  Мамографията позволява да се видят редица признаци, които сочат с достатъчно голяма точност дали лезията е съмнителна за злокачествено заболяване или не. Сред тези признаци се открояват:

  • Калцификати: представляват малки калциеви отлагания, които се появяват като малки бели петна на рентгеновите снимки. Калцификатите с много малък размер се наричат микрокалцификати и могат да се явяват самостоятелно или в група. Те са знак за промени в гърдите и трябва да се наблюдават. Калцификатите могат да съответстват на доброкачествени тумори и по-рядко на злокачествени тумори.
  • Уплътнения: могат да бъдат доброкачествени лезии като фиброми или злокачествени. Могат да съдържат или да не съдържат калцификати.
  • Кисти: представляват пълни с течност торбички, които се образуват в гърдата. Диагностичното изследване трябва да бъде допълнено с ехография на гърдите. Може да се наложи изтегляне на течност за хистологичен анализ. В редки случаи кистите могат да бъдат свързани със злокачествено заболяване.

  Какво трябва да се направи, ако резултатът от мамографията сочи анормални изменения?

  Във всички случаи рентгенологът ще прецени вероятността изображенията да съответстват на доброкачествени или злокачествени лезии, както и необходимостта от провеждането на допълнителни изследвания или на повторна мамография след определен период от време.

  При наличие на уплътнения, най-често прилаганите допълнителни изследвания са: ехография, тънкоиглена аспирационна пункция, дебелоиглена биопсия (може да бъде стереотаксична) или хирургична биопсия (по-рядко прилагана понастоящем). Оценката на микрокалцификатите се извършва чрез вакуум асистирана биопсия. При плътни гърди се прилага ядрено-магнитен резонанс.

  30% от откритите чрез мамография лезии са микроскопични тумори, които не проникват в дълбочина (карцином in situ). Прогнозата при тези тумори е отлична.

  • Ехография
   Методът се състои в излъчването на високочестотни звукови вълни (ултразвук), които се отразяват от различните структури, до които достигат, и с помощта на компютър формират изображение, което се визуализира на екран. Това е просто и безболезнено изследване, което се извършва за няколко минути.

   Ехографията се провежда в допълнение към мамографията. Спомага за разграничаването на възли, съдържащи течност (най-често доброкачествени кисти) от солидни образувания (които могат да бъдат злокачествени).

   Изследването е полезно при плътни гърди, при които мамографията има по-малка разделителна способност.

  • Дуктография (галактография)

   Метод на изследване, при който през гръдното зърно в канал на млечната жлеза (дуктус) се въвежда контрастна материя и се прави рентгенова снимка, с цел да се открият малки интрадуктални уплътнения. Методът се прилага при патологична секреция от зърното.

  • Дуктоскопия

   Минимално инвазивна техника, при която се използва микроендоскоп за директно визуализиране на млечните канали (дуктуси). Техниката е известна отдавна, но в днешно време техническите постижения позволяват по-точен и деликатен дизайн, чрез който се постига визуализиране на млечния канал по цялото му протежение, при качество на изображението, което е било немислимо преди няколко години. Теоретично може да бъде добра техника за ранна диагностика, но все още е в процес на проучване.

  • Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР)

   Образно изследване на базата на излъчването на радиочестотни вълни, чиято енергия се поглъща от различните тъкани на тялото. За по-добро дефиниране се използва контрастна материя като гадолиний. Пациентите лягат върху работна маса в цилиндрична тръба, която се въвежда в апарата. Изследването може да е трудно поносимо за хора, страдащи от клаустрофобия.

  Какво може да се направи, за да се намали дискомфорта, свързан с провеждането на медицинските изследвания?

  Изследванията, които са необходими за поставянето на точна диагноза рак на гърдата, могат да бъдат малко неприятни.

  Ето някои препоръки за по-лесното провеждане на тези изследвания:

  • Не се явявайте сам. Разговорът с близък човек ще Ви помогне да запазите спокойствие.
  • Помолете лекаря да Ви обясни какво ще се случи. Не се оставяйте на въображението си.
  • Съсредоточете се единствено върху случващото се във всеки един момент.
  • Приложете някоя техника за отпускане преди и по време на изследването.
  • Ако сте напрегнат, споделете с лекаря. Може да Ви даде лекарство, с което да намалите чувството на тревожност.

  Спокойствието, ненапрегнатостта, следването на указанията на специалиста и освобождаването от отрицателни мисли ще Ви помогнат да понесете по-добре изследванията.

  Виж продължение: Видове рак на гърдата

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

В тази статия четете:

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Есиак чай - продукт за силна имунна система

Потърсете ни в социалните мрежи