BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак на черния дроб

Диагностика на рак на черния дроб

Диагностика на рак на черния дроб
30 март 2015

Изследвания за рак на черния дроб

При съмнение за тумор на черния дроб се провеждат следните диагностични изследвания:

  • Събеседване с лекар за снемане на анамнеза и извършване на физикален преглед.
  • Пълно изследване на кръв. Помага за определяне на степента на увреждане на чернодробната функция и на останалата част на тялото и е много важно, за да се избере най-подходящото лечение.
  • Изследване на туморни маркери в кръвта. Маркерът, който се използва, се нарича алфа-фетопротеин. Изследването е полезно, макар и да не е напълно специфично за рак на черния дроб, тъй като е възможно да са налице чернодробни тумори без повишени нива на алфа-фетопротеин и обратно, да са налице повишени нива на алфа-фетопротеин, които не са свързани с тумор на черния дроб, а с други процеси като хепатит, цироза, и т.н.
  • Ехографско изследване на черен дроб: безопасна техника, основана на излъчването на ултразвукови вълни. При отразяването им се получават изображения на черния дроб и на процесите, които протичат в него.
  • Компютърна аксиална томография (КАТ) и/или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР): образни изследвания, които допълват ехографското изследване, с цел да се направи преценка на уврежданията на черния дроб и да се установи дали туморът се е разпространил в други части на тялото. Това са по-прецизни изследвания, които се правят след ехографията при съмнения за рак и други заболявания.
  • Ангиография: образна техника за преценка на васкуларизацията на тумора и на останалата част на черния дроб, която е полезна за назначаването на някои видове лечение като хирургическа резекция или интраартериална химиотерапия.
  • Лапароскопия: минимално инвазивна хирургична процедура за изследване на коремната кухина, с цел да се направи биопсия на черния дроб и да се установи действителния стадий на туморното заболяване.

Ракът на черния дроб може да се диагностицира чрез така наречените динамични образни изследвания, при които васкуларизацията на съмнителния за тумор участък се съпоставя с тази на нормалната чернодробна тъкан.

Виж продължение: Видове рак на черния дроб

Прочети още статии на тема:

рак на черния дроб

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Есиак чай - продукт за силна имунна система

Потърсете ни в социалните мрежи