BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

Какво представлява болестта рак на гърдата?

Какво представлява болестта рак на гърдата?
06 април 2015

Възникване на болестта рак на гърдата

Тялото ни е съвкупност от органи, а те на свой ред са образувани от клетки, които редовно се делят, за да заменят вече остарелите или мъртви клетки и по този начин да запазят целостта и правилното функциониране на отделните органи.

Този процес се регулира от редица механизми, които указват на клетката кога да започне да се дели и кога да остане в покой.

При изменение на тези механизми в клетката, тя и нейните потомци започват неконтролирано делене, което с времето ще доведе до образуване на тумор или възел.

Ако тези клетки, освен че се делят неконтролирано, придобият способността да проникват в околни тъкани и органи (инфилтрация) и да се разнасят и пролиферират в други части на тялото (метастази), говорим за злокачествен тумор, наричан още рак.

Ракът на гърдата е злокачествен тумор, който води началото си от тъканта на млечната жлеза.

Когато туморните клетки произлизат от жлезистата тъкан на гърдата и са способни да проникват в околните здрави тъкани и да достигат и да се имплантират в далечни органи, говорим за рак на млечната жлеза или за рак на гърдата.

Този тумор може да се разпространява по три начина:

  • Локално разпространение: туморът на гърдата се разпространява чрез директна инвазия на съседни структури като гръдна стена (мускули и кости) и кожа.
  • Лимфогенна дисеминация: гърдата е снабдена с мрежа от лимфни съдове, чрез които лимфната течност се оттича към няколко групи лимфни възли. Най-често се засягат подмишничните (аксиларни) лимфни възли, следвани от тези по вътрешната гръдна артерия (централната част на гръдния кош) и надключичните лимфни възли (над ключицата).
  • Хематогенна дисеминация: туморът се разпространява чрез кръвоносните съдове основно към костите, белия дроб, черния дроб и кожата.

Ракът на гърдата е най-често срещаният тумор сред жените.

Заболяването обаче не засяга единствено и само жените. Макар и значително по-рядко, от рак на гърдата страдат и мъже (вж. Рак на гърдата при мъжете)

Виж продължение: Честота на заболеваемост от рак на гърдата

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

В тази статия четете:

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Есиак чай - продукт за силна имунна система

Потърсете ни в социалните мрежи