BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

Какво представлява лимфедемът?

Какво представлява лимфедемът?
06 април 2015

Лимфедемът представлява оток на ръката от страната на операцията на гърдата и подмишницата.

Причинява се от прекомерно натрупване на интерстициална течност поради прекъсването на лимфните съдове. В резултат на това се получава претоварване на лимфната система, в която обемът на натрупаната лимфа надвишава дренажната способност на системата.

Лимфедемът е най-значимата последица от локорегионалното лечение на рак на гърдата. Това е хронично и прогресивно нарушение, което не се развива при всички жени, оперирани от рак на гърдата.

Счита се, че една на всеки четири жени развива това усложнение и въпреки, че периодът, в който се проявява варира от седмици до години, в 75% от случаите се случва през първата година след операцията.

В повечето случаи предизвиква тежест, инфекция и козметична деформация. Не трябва да се смесва с естетически проблем, тъй като проблемът е здравен и като такъв следва да бъде третиран от квалифициран специалист, в случая – физиотерапевт, специалист в тази област.

За кого има риск?

След оперативно лечение на рак на гърдата, при което са отстранени лимфни възли в подмишницата, рискът от възникване на лимфедем е до 10%. Ако освен хирургичната интервенция в областта на подмишницата е приложена и лъчетерапия, рискът се увеличава до 20-25%. Останалите след операцията лимфни възли претърпяват още по-голямо изменение при лъчетерапия.

Трябва да знаете обаче, че рискът от възникване на лимфедем при конкретно лице не може да бъде предсказан.

Много важна роля играе начинът на живот.

Няколко са факторите, които могат да окажат влияние:

 • Отстраняване на аксиларни лимфни възли.
 • Приложено оперативно лечение и/или лъчетерапия в областта на подмишницата.
 • Оперативна интервенция и постоперативна инфекция.
 • Затлъстяване.
 • Липса на движение.
 • Заседнал начин на живот.
 • Прекомерно движение или лошо изпълнявани движения (лошо изпълнявани изометрични движения, натоварване на ръката с прекалено голяма тежест и други).
 • Носене на стягащи дрехи и аксесоари.

Симптоми

Лимфедемът обикновено не се развива внезапно. Първите симптоми могат да се проявят като чувство на тежест в ръката или втвърдяване на някои части от ръката, най-вече тези, които са подложени на натиск, като предната страна на ръката и зоната около лакътя.

Познаването на тези ранни симптоми може да предотврати по-нататъшно влошаване на лимфедема, тъй като позволява ранно лечение чрез комплексна деконгестивна физиотерапия.

По-късно се наблюдава увеличаване на обиколката на ръката и понякога болка и затруднено движение.

Увеличаването на обиколката на ръката води до промяна във външния вид, към която трябва да се адаптирате. Промените могат да повлияят негативно върху самочувствието и настроението, както и върху взаимоотношенията с останалите, вследствие на което да се влоши качеството на живот. Ето защо е толкова важно да се провежда назначеното от онколога и физиотерапевта наблюдение. Физиотерапевтичното наблюдение дава възможност за ранно физиотерапевтично диагностициране и за незабавно провеждане на физиотерапевтично лечение, предотвратявайки по този начин развитието на лимфедем.

Как се диагностицира?

Ако забележите увеличаване на обема или друга промяна в ръката от страната на операцията, трябва да се консултирате на първо място с Вашия онколог, който ще извърши подробен клиничен преглед и ще назначи необходимите изследвания.

Най-важните аспекти за поставянето на диагноза са физикалният преглед и клиничната анамнеза.

В някои случаи може да се направи лимфангиография – в лимфните съдове се инжектира контрастна материя, след което се прави рентгенова снимка на областта. Изисква се хирургично изолиране на лимфните съдове, в които ще се инжектира и затова е трудна процедура.

Лимфосцинтиграфията е алтернативна техника, при която концентриращо се в лимфните съдове радиоактивно вещество се инжектира в засегнатата тъкан и след това с помощта на гама-камера се изобразява местоположението на радиоактивния маркер. Тази процедура е по-малко инвазивна, извършва се по-лесно и обикновено се използва като заместител на лимфангиографията.

Ако диагнозата е лимфедем, трябва да се обърнете към физиотерапевт, който след преглед и физиотерапевтично диагностициране ще съобрази лечението с Вашия конкретен случай. В зависимост от клиничната форма и развитието на лимфедема, се прилага едно или друго лечение.

За преценка на лимфедема физиотерапевтите използват един много прост и ефективен метод, при който се измерва диаметъра на ръката пет сантиметра над и под изпъкналата част на лакътя (епикондил). Различия от над 2 см. в две последователни измервания между засегнатата и незасегнатата ръка се считат за клинично значими. Измерването на ръката е придружено винаги от палпация на засегнатото рамо и гръден кош, за да се открият по-втвърдените участъци, както и от дренажни движения, които предоставят информация за промени в текстурата на лимфедема. Всичко това дава възможност за съобразяване на физиотерапевтичното лечение с всеки конкретен случай.
Физиотерапевтът е единственото квалифицирано лице за извършване на физиотерапевтично диагностициране и за адаптиране на физиотерапията към конкретния случай.

Видове

Различават се два вида лимфедем в зависимост от ранното или късното му възникване:

 • Ранен лимфедем

  Често след операцията се появява следоперативен оток, локализиран обикновено на гръдния кош и на вътрешната страна на ръката. Възможно е да се резорбира (спонтанно или чрез физиотерапия) след период на изостряне. В случай, че не е приложено физиотерапевтично лечение и отокът не е изчезнал три месеца след операцията, може да се развие лимфедем.

 • Късен лимфедем

  Появява се известно време след операцията като декомпенсация на инфраклиничен лимфедем (забелязва се само при специфично изследване на лимфната система – лимфосцинтиграфия). Може да бъде причинен от инфекция, физическо претоварване и т.н.).

Стадии в развитието на лимфедема

В развитието на лимфния оток се наблюдават няколко етапа или стадии:

 • Стадий I или инфраклиничен стадий: лимфедемът се забелязва само при лимфография (техника, при която се визуализират лимфните съдове чрез въвеждане на контрастна материя) или лимфосцинтиграфия. Може да е налице при пациенти, които съобщават за тежест в ръката, но при които няма промяна в обиколката на ръката.
 • Стадий II: обратим лимфедем при повдигане на ръката нагоре. Това означава, че състоянието се подобрява при повдигане на ръката нагоре и в покой, но е необходимо незабавно физиотерапевтично лечение, тъй като в противен случай лимфедемът може да еволюира.
 • Стадий III: необратим лимфедем. Състоянието не се променя при повдигане на ръката нагоре и в покой. Необходимо е физиотерапевтично лечение.
 • Стадий IV: наблюдават се изменения на кожата. Състоянието в този стадий се нарича елефантиаза. Необходимо е физиотерапевтично лечение.

Клинични форми

Лимфедемът може да се проявява в различни клинични форми:

 1. Може да засегне цялата ръка от рамото до китката, с или без зоната на гръдния кош. Нарича се тотален лимфедем.
 2. Може да засегне само горната част на ръката (от рамото до лакътя). Нарича се проксимален лимфедем.
 3. Може да засегне само долната част на ръката (от лакътя до китката) и пръстите. Нарича се дистален лимфедем.

Дисталният лимфедем се среща по-рядко и се проявява по-рано. Тоталният лимфедем се среща по-често и се проявява по-късно от дисталния.

Прогресиране

Лимфедемът прогресира както по размер, така и по твърдост. Бързината, с която прогресира е различна.

От гледна точка на увеличаването на обема, прогресирането е ясно. След като се е появил лимфедем, тенденцията е да расте.

От гледна точка на обема, лимфедемът е прогресираща патология.

По отношение на твърдостта и във връзка със стадиите в развитието на лимфедема, прогресирането е както следва:

 1. Течен стадий: лимфедемът е мек и се подобрява при повдигане на ръката нагоре и в покой за известно време.
 2. Фибротичен стадий: на места лимфедемът е твърд и не се подобрява при повдигане на ръката нагоре.
 3. Мастен стадий: лимфедемът е твърд и не се подобрява при повдигане на ръката нагоре. Може да се наблюдават видими изменения на кожата.

Внимание!

С намаляване на капацитета на лимфната система в ръката се увеличава рискът от инфекция – лимфагит, еризипел (червен вятър). Инфекцията винаги утежнява лимфедема. Признаците и симптомите на инфекция са: зачервяване на кожата в областта (рамо и гърди), силна болка в областта, рязко увеличаване на обема и повишена температура.

Усложнения

Често срещано усложнение на лимфедема е неговото инфектиране (лимфангит).

Симптомите на лимфангит са: зачервяване на кожата, силна болка в цялата ръка, увеличаване на отока и повишена температура. При поява на тези симптоми трябва да потърсите Вашия онколог, за да назначи най-подходящото лечение.

Усложнението може да се избегне чрез подходящи грижи за засегнатата от лимфедем ръка.

Виж продължение: Профилактика, контрол и лечение на рак на гърдата

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

В тази статия четете:

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Есиак чай - продукт за силна имунна система

Потърсете ни в социалните мрежи