BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

Какво представлява лимфната система?

Какво представлява лимфната система?
06 април 2015

Лимфната система – строеж и функции

Лимфната система е сложна система, изградена от редица органи и мрежа от лимфни съдове. Всеки орган в системата има своите добре дефинирани и диференцирани функции.

Лимфните съдове са отговорни за пренасянето на лимфната течност от тъканите към венозната система и повторното ѝ включване в кръвообращението. Намират се в почти цялото тяло (с изключение на централната нервна система, костния мозък и хрущяла). Свързват се помежду си, като образуват мрежа от малки съдове, наречени лимфни капиляри.

Лимфата представлява леко жълтеникава течност, съставена в основната си част (90%) от вода. Съдържа също така протеини, преминали от кръвния поток в тъканите, масти, остатъци от мъртви клетки, от бактерии, от злокачествени клетки (в случай на раково заболяване) и от кръвни клетки като лимфоцити. Лимфата се пречиства и филтрира от лимфните възли, преди да се върне обратно в общото кръвообращение.

От кръвоносните капиляри към тъканите преминава известно количество течност, която при нормални условия (90%) се абсорбира отново от самите капиляри. Останалата част (10%) се елиминира чрез лимфните съдове. В цялото тяло се образува между 1 и 2 литра лимфа.

Лимфната система притежава голяма адаптационна способност и в случаите, когато от капилярите в тъканите се пренася по-голямо количество течност, тя е в състояние да поеме излишната лимфа и да предотврати нейното натрупване.

По хода на лимфните съдове има лимфни възли, които съставляват съществена част от лимфната система и имат важни функции в защитата на организма (имунитет).

Лимфните възли са разположени по цялото тяло и най-вече в областта на шията, подмишниците и слабините. Имат различна форма (закръглена, продълговата или бобовидна), а големината им е между 0,5 и 1 см. Лимфните възли могат да се увеличат в резултат на инфекциозни или туморни процеси.

Други лимфоидни органи са:

  • Костен мозък: намира се във вътрешността на костите (гръдна кост, ребра, илиачни гребени и т.н.) и е отговорен за образуването на кръвни клетки, включително лимфоцити, които играят основна роля в имунната защита.
  • Сливици: разположени са около фаринкса и изпълняват защитни функции.
  • Тимус: намира се зад гръдната кост. Играе важна роля в развитието и съзряването на лимфната система и в имунната реакция на организма. В него съзряват част от лимфоцитите, образувани в костния мозък.
  • Слезка: разположена е в горната лява част на корема между стомаха и левия бъбрек. Действа като филтър на кръвта, задържайки и унищожавайки остарелите кръвни клетки, и участва в образуването на лимфоцити. Кръвта, която излиза от слезката съдържа седемдесет пъти повече лимфоцити от постъпващата кръв.

Лимфната система изпълнява следните функции:

  • Събира лимфната течност от тъканите и я отвежда в кръвния поток.
  • Играе важна роля в защитата на организма.
  • Действа като биологичен филтър.

Виж продължение: Какво представлява лимфедемът?

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

В тази статия четете:

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Есиак чай - продукт за силна имунна система

Потърсете ни в социалните мрежи