BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

Лъчетерапия при рак на гърдата

Лъчетерапия при рак на гърдата
06 април 2015

В тази статия се описва същността на лъчетерапията, видовете лъчетерапия при рак на гърдата и най-често срещаните странични ефекти.

Какво представлява и за какво се използва?

Лъчетерапията е метод, при който се използват йонизиращи лъчения за локално или локорегионално третиране на определени тумори чрез високоенергийни рентгенови лъчи.

Целта е да се унищожат туморните клетки при възможно най-малко увреждане на здравите тъкани около тумора.

В кои случаи се прилага?

Лъчетерапията обикновено се прилага след оперативна интервенция, с цел да се унищожат остатъчни туморни клетки в обсега на операцията. Прилагането на лъчетерапия е наложително след органосъхраняващи операции.

Според целта, за която се използва, лъчетерапията може да бъде лечебна или палиативна – за облекчаване на симптомите, причинени от тумора или метастазите. Такъв е случаят с аналгетичната лъчетерапия, прилагана при костни лезии за облекчаване на болката.

Видове лъчетерапия

При лечението на рак на гърдата се прилага както външна, така и вътрешна лъчетерапия, въпреки че в повечето случаи е външна. Във всички случаи лъчетерапията се назначава и планира от лъчетерапевт онколог.

Прилагането на лъчетерапия е винаги индивидуализирано, т.е. всеки пациент ще получи специфично лечение, различно от това на другите пациенти.

 • Външна лъчетерапия

  Това е най-често прилаганият вид лъчетерапия. Източникът на лъчение се намира извън тялото (линейни ускорители).

  Планиране или симулация на лечението при рак на гърдата

  Преди да се започне със самото лечение е необходимо то да бъде планирано или симулирано. Целта е да се определят редица параметри, които ще варират в зависимост от вида, местоположението и разпространението на тумора, както и от анатомичните характеристики на всяка пациентка.

  При рак на гърдата се облъчва гърдата след органосъхраняваща операция, а в някои случаи гръдната стена след мастектомия. Ако подмишничните лимфни възли са положителни, се облъчват също така подмишничната и надключичната ямка.

  По време на симулацията се имитират условията, при които впоследствие ще бъде проведено лечението и се определят правилното положение и обема на областта за третиране.

  За да се изчисли дозата, с която ще бъде облъчен както тумора, така и здравите тъкани около него, обикновено е необходимо скенерно изследване или компютърна аксиална томография, като получените изображения се въвеждат в компютър.

  След планиране на лечението е необходимо то да бъде възпроизвеждано в точно същия вид всеки ден. За целта върху кожата на гръдната стена се отбелязва областта, която ще бъде подложена на облъчване, което спомага за постигането на по-голяма точност.

  Защо е необходимо да се ходи всеки ден?

  Ако цялата доза на облъчване се приложи в рамките на една сесия, ще се причини сериозно увреждане на тъканите. За да се сведат до минимум страничните ефекти, общата доза на облъчване се разделя и разпределя на определен брой сесии и дни.

  Съгласно установения стандарт, в продължение на пет дни в седмицата се провежда по една сесия, като се почива два дни, обикновено събота и неделя – дребнофракционирана лъчетерапия. За провеждането на лъчетерапия не е необходима хоспитализация – пациентката се явява в болницата за извършване на процедурата и след приключването ѝ се връща вкъщи.

  Колко време продължава лечението?

  Обикновено лъчетерапията продължава от две до седем седмици, в зависимост от прилаганата доза и общия брой на сесиите.

  Дневната сесия продължава само няколко минути (около петнадесет). Реалното време на облъчване е няколко секунди.

  Следоперативното облъчване на гърдата или гръдната стена започва след като оперативната рана е напълно заздравяла (между 2 и 3 седмици). В случай, че е назначена адювантна химиотерапия, лъчетерапията се провежда 3 до 4 седмици след нейното приключване.

  Къде се провежда?

  Помещенията, в които се провежда лечението, се наричат „бункери за лъчетерапия”. Те са изградени от дебели бетонни стени, които осигуряват пълна изолация и не допускат изтичане на радиация.

  По време на процедурата ще бъдете сама в помещението, но специализиран персонал ще контролира процеса чрез телевизионен монитор и интерфон. След приключване на дневната процедура можете да поддържате контакт с други лица, тъй като не излъчвате никаква радиация. Няма причина да променяте социалните, професионалните или семейните си взаимоотношения докато трае лечението.

 • Вътрешна лъчетерапия или брахитерапия

  Вътрешната лъчетерапия се провежда чрез въвеждане на радиоактивно вещество (изотоп) в тумора или в областта, където той е бил разположен. Целта е да се приложат високи дози на радиация на малки разстояния, при което здравите тъкани получават значително по-малко облъчване.

  При рак на гърдата този вид техника се използва основно след органосъхраняваща операция, с цел да се приложи по-голяма доза на облъчване в областта на тумора. Въвеждането на радиоактивно вещество се извършва под седация.
  Докато сте с поставени импланти (източници на радиация), трябва да останете в специално оборудвано за целта помещение, чиито стени са с оловно покритие. Продължителността на лечението е от няколко дни за брахитерапия с ниска мощност на дозата и няколко минути за брахитерапия с висока мощност на дозата (по-често прилагана понастоящем). Във всеки един момент ще бъдете под контрол и във връзка с провеждащия процедурата медицински персонал, чрез телевизионен монитор и микрофон.

  След отстраняването на радиоактивния материал ще можете да водите нормален живот, тъй като не излъчвате никаква радиация и няма причина да променяте семейния, социалния или професионалния си живот.

Виж продължение: Странични ефекти от лъчетерапия при рак на гърдата

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

16 коментара

 1. Христова
  Христова май 24, 13:28

  Здравейте! Оперирана съм на 27.03.2018 г. Назначен ми е курс лъчетарапия- 20 дни. Началната дата на терапията е 26.06.2018 г.Въпросът ми е доколко ще е ефективна тя и има ли смисъл да я провеждам, след като започва 3 месеца след операцията? Междувременно нямам назначен скенер, който да покаже дали има остатъчни туморни клетки. Благодаря Ви!

  Отговори на този коментар
 2. Мария Иванова
  Мария Иванова май 10, 00:37

  Здравейте!Искам да попитат тъй като свекърва ми е оперирана от рак на гърдата и сега и предстои лъчетерапия, а ние сме с малко дете, ще излъчва ли радиация и ако е да колко време трябва да не я срещаме с детето ни? Благодаря!

  Отговори на този коментар
 3. Митов
  Митов май 14, 19:29

  Здравейте, следния случай – открит ранен стадий на рак на гърдата със засегнати лимфни възли. Проведена химиотерапия, която беше леко понесена като цяло. След операцията на гърдата,се оказва, че има тумори както и преди. Къде е грешката и какво следва… , просто като информация случаят е в Германия

  Отговори на този коментар
 4. Надежда
  Надежда юни 26, 12:45

  Здравейте, преминах 22 сеанса лъчетерапия(вГермания) след операция(в България) на дясна гърда и премахване на 2 тумора (2,5 см и 1.5 см). Няма метастази в костите и белите дробове. Следи имаше само в един лимфен възел. Достатъчен ли е броят на сеансите?
  Благодаря предварително!

  Отговори на този коментар
 5. Елена Владова
  Елена Владова юли 23, 10:27

  Здравейте,направих 8 химиотерапии в Гърция,предстоят ми 30 лъчетерапии в Сити клиник..колко пари ще ми излезат лъчетерапиите…благодаря!!

  Отговори на този коментар
 6. Костова
  Костова януари 27, 09:06

  Здравейте! На майка ми и предстои лъчетъерапия (рак на гърдата с положителни лимфни възли ) направена е радикална мастектомия на дясна гърда.Има поставен порт а ката, който също е от дясно! Въпросът ни е ще увреди ли по някакъв начин лъчелечението тъй като реално ще облъчват и порта?

  Отговори на този коментар
  • Admin
   Admin Автор януари 28, 12:20

   Здравейте, благодарим Ви за запитването. Писахме Ви на е-мейла. Админ.

   Отговори на този коментар
   • Павлина Ангелова
    Павлина Ангелова януари 30, 16:38

    Здравейте! Колко време след лъчетерапия могат да ми бъдат направени образни изследвания за наличие на рецидив и какви да бъдат тези изследвания ?Операцията е квадрантектомия, а лъчетерапията е проведена 2,5 м след нея. Ракът е инвазивен дуктален карцином G2 T2N0M0 HER2 негативен Няма назначена ХТ. Изписано е ендокринна терапия със Зеквипра. Благодаря!

    Отговори на този коментар
 7. Виктория
  Виктория декември 15, 02:50

  Здравейте. С радикална мастектомия на лява гърда съм,с неандювантна химиотерапия бях, туморът се стопи до 0 преди операцията. Интерсува ме в този случеи дали е наложително да правя лъчетерапия. Благодаря ви!

  Отговори на този коментар

Напиши коментар

В тази статия четете:

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Есиак чай - продукт за силна имунна система

Потърсете ни в социалните мрежи