BezRak.com

Прочети още статии на тема:

стандартно лечение

Лъчетерапия

Лъчетерапия
17 юни 2014

Приблизително шестима от всеки десет болни от рак преминават лъчетерапия като важна част от лечението си. Може да се прилага съвместно с други терапии (операция и/или химиотерапия) или като единствено лечение.

В зависимост от това как се прилага облъчването, лъчетерапията може да бъде два вида:

Външна – състои се в прилагането на облъчване отвън посредством апарати, които произвеждат лъчението (линейни ускорители). В нито един момент те не са в контакт с пациента. Преди да започне лечението е необходимо да се направи планиране или симулация. При тях се определя областта на лечението, общата доза облъчване (дневна огнищна доза – ДОД, обща огнищна доза – ООД), броят на сеансите, в които се разпределя тази доза и най-правилната поза, която пациентът трябва да заеме. В повечето случаи сеансите се прилагат пет дена в седмицата, като се почива два. Тази почивка обикновено съвпада с края на седмицата. Съществува и т.нар. едрофракционирана лъчетерапия, при която в по-малък брой сеанси се реализират по-високи дневни дози за постигане на същия биологичен ефект.

Прилагането на лечението не е болезнено. Пациентът никога не излъчва радиация.

Вътрешна – състои се в прилагането на облъчване чрез радиоактивни материали (изотопи) с различни форми, които се въвеждат в организма, много близо или в контакт с тумора. За да се осъществи имплантацията е необходимо да се приложи някакъв вид анестезия. Може да се усети леко неразположение в областта на импланта, макар че, по принцип, то изчезва няколко дни след приключване на лечението.

Веднъж изведени радиоактивните материали, пациентът не излъчва никаква радиация.

Страничните ефекти от лъчетерапията са все по-редки и по-поносими, най-вече поради подобряването на използваните техники. До голяма степен зависят от областта, където се прилага лечението.

Лечението с лъчетерапия винаги е индивидуално. Всеки болен преминава специфично лечение, различно от това на другите пациенти.

Кога се прилага лъчетерапията?

Различните лекари специалисти са тези, които определят момента, в който трябва да се приложи лъчетерапията, за да бъде по-ефективна при лечението на болестта.

Виж продължение: Какво представлява лъчетерапията?

Прочети още статии на тема:

стандартно лечение

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

В тази статия четете:

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Есиак чай - продукт за силна имунна система

Потърсете ни в социалните мрежи