BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

Менопауза и рак на гърдата

Менопауза и рак на гърдата
06 април 2015

Менопаузата е период от живота на жената, в който яйчниците престават да функционират и да произвеждат естрогени.

Източникът на естрогени е в надбъбречната жлеза, където произвежданият в тази жлеза хормон се преобразува в естрогени (естрадиол и естрон).

Тъканите на женските полови органи регресират и възпроизводството става невъзможно. Ракът на гърдата се среща най-често в този етап от живота на жените, като се наблюдава прогресивно намаляване след менопаузата. Ранната менопауза е защитен фактор срещу развитието на рак на гърдата. Жена, при която менопаузата е настъпила естествено на 45-годишна възраст, е изложена на два пъти по-малък риск от развитие на рак на гърдата в сравнение с жена, при която менопаузата е настъпила на 55-годишна възраст. Отстраняването на яйчниците също осигурява защитен ефект при жени с високорискови генетични изменения (в гените BRCA1 и BRCA2).

Рак на гърдата при жени в постменопауза

Характеристиките на рака на гърдата са различни при жени в предменопауза и жени в постменопауза.

Възрастта е независим прогностичен фактор. При съвсем млади жени прогнозата е по-лоша отколкото при по-възрастните.

Друг важен прогностичен фактор е наличието на положителни хормонални рецептори в туморната клетка.

При жени в постменопауза се наблюдава по-често наличие на положителни хормонални рецептори в туморните клетки. Ето защо туморът е в по-голяма степен хормонозависим и подлежащ на хормонална терапия.

Изглежда, че няма разлика в експресията на HER2 протеина при различните възрасти и в различните периоди на менопауза. Известно е, че жени с HER2-позитивен тумор се повлияват по-малко от хормонална терапия.

Диагностицирането, класифицирането и разширеното изследване на рак на гърдата при жени в постменопауза са същите.

Терапевтичният подход е същият. Основната разлика е в по-широкото прилагане на хормонална терапия, поради по-високата честота на тумори с положителни хормонални рецептори и по-ефективни резултати. При жени в постменопауза се използват различен вид хормонални лекарства в сравнение с жени в предменопауза – инхибитори на ензима ароматаза и фулвестрант.

Адювантното лечение е същото. Ефектът за жени в постменопауза е по-малък в сравнение с този при жени в предменопауза (общата преживяемост се увеличава с 10% при жени под 50-годишна възраст и с 4% при жени на възраст между 50 и 89 години). Най-големите ограничения за прилагането на съответното лечение, по-специално химиотерапия, са съпътстващите заболявания, особено при по-възрастни жени. Вторичната токсичност на химиотерапията също е ограничаващ фактор при възрастни жени, особено кардиотоксичността на антрациклините и таксаните.

Клиничното развитие на хормонално чувствителните тумори при възрастни жени е по-благоприятно и по-леко. Когато туморът се разпространява, обикновено води до образуването на костни или белодробни метастази под формата на плеврален излив или белодробни възли. При тези клинични състояния средната преживяемост е по-висока.

Рак на гърдата при жени в напреднала възраст

Жените в напреднала възраст съставляват специална група сред жените в постменопауза. Определянето на тази възрастова група е трудно, тъй като хронологичната възраст не винаги съвпада с биологичната. За определянето на тази група пациентки се избира възрастта над 65 или 70 години.

При жени над 65 години не се прилагат скринингови мерки поради ниската им рентабилност.

По отношение на лечението следва да се подчертае прилагането в по-редки случаи на органосъхраняваща оперативна интервенция, адювантна лъчетерапия и адювантна химиотерапия.

Наличието на съпътстващи заболявания е най-важният фактор, който влияе върху избора на лечение при рак на гърдата. Сред най-важните се открояват диабетът, кардиопатиите, бъбречната недостатъчност, заболяванията на черния дроб и неврологичните заболявания.

Биологичните характеристики на рака на гърдата обикновено са по-благоприятни отколкото при по-млади жени. Туморите обикновено са с по-нисък пролиферативен индекс и с положителни хормонални рецептори (> 85%). По отношение на хистологичния тип, по-често се срещат по-малко агресивните видове като муцинозни (6%) и папиларни (1%) тумори.

При възрастните жени с прилагането на хормонална терапия като единствен метод на лечение може да се постигне частично или пълно повлияване на първичния тумор в 60 до 70% от случаите. Жени с очаквана преживяемост над 5 години трябва да се лекуват по оперативен път. Ако интервенцията е органосъхраняваща, следва да се прецени прилагането на допълваща лъчетерапия. В случаите, в които може да се проведе адювантна химиотерапия, е необходимо извършване на аксиларна лимфна дисекция.

Адювантната химиотерапия при жени над 70-годишна възраст изглежда носи същите ползи като при млади жени, особено в групата на пациентки с повишен риск от рецидив, при условие че общото състояние е добро и няма сериозни съпътстващи заболявания.

Индуцирана от химиотерапията менопауза

Химиотерапията предизвиква промени в яйчниците, което може да доведе до липса на менструация за по-дълъг период от време (аменорея) или за постоянно, като в този случай се индуцира менопауза.

Ефектът не е еднакъв при различните химиотерапевтични лекарства. Най-тясно свързани с потискането на яйчниковата функция са алкилиращите агенти, например циклофосфамид (Cyclophosphamide).

Най-важният фактор при подложени на химиотерапия жени е възрастта. 40% от жените под 40 години и 76% от жените над 40 години могат да влязат в менопауза вследствие от лечението. Налице са, обаче, значителни различия по отношение на индивидуалната чувствителност.

Функцията на яйчниците може да се възстанови след преустановяване на химиотерапията. При жени под 40 години менструацията може да се възстанови в 39-50% от случаите. Като цяло колкото по-млада е жената, толкова по-голяма е вероятността да се възстанови нормалната функция на яйчниците. При жени над 40 години тази вероятност се свежда до 0-11%.

Индуцирането на аменорея е „желан“ страничен ефект при лечението на рак на гърдата при жени в предменопауза. Известно е, че адювантната химиотерапия е по-ефективна при предменопаузални жени, вероятно защото индуцира аменорея.

При жени в предменопауза се прилага и хормонална терапия, при условие че са налице положителни хормонални рецептори. При такива пациентки се цели да се преустанови производството на естрогени в яйчниците чрез хирургична или химическа кастрация с антагонисти на произвежданите в хипоталамуса хормони, стимулиращи функцията на половите жлези.

Виж продължение: По-здравословен начин на живот при рак на гърдата

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

В тази статия четете:

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Есиак чай - продукт за силна имунна система

Потърсете ни в социалните мрежи