BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

Наблюдение и прегледи при рак на гърдата

Наблюдение и прегледи при рак на гърдата
06 април 2015

След лечението на заболяването рак на гърдата идва ключовият момент, в който трябва да се върнете отново към обичайното си ежедневие. Въпреки, че сте го очаквали с нетърпение, няма да е лесно. Вие сама трябва да определите ритъма, който искате да следвате, в зависимост от силите и настроението.

Защо са необходими прегледи?

Контролните прегледи се извършват, за да се потвърди състоянието на пациента, както и за осъществяване на наблюдение и контрол върху страничните ефекти от лечението и възможно най-бързо прилагане на ново лечение в случай, че заболяването се появи отново.

Прегледите са част от процеса на завръщане към нормалния живот. В повечето случаи ще се явите, за да се потвърди, че всичко е наред. Дори и така, нормално е няколко дни преди това да се чувствате притеснена или неспокойна.

Вашият лекар ще определи времето между отделните контролни прегледи, както и необходимите изследвания. Начинът, по който се осъществява наблюдението и периодичността на прегледите могат да бъдат различни в зависимост от конкретния случай.

Каква е периодичността на прегледите?

Рискът от повторна поява на болестта (рецидив) намалява с времето.

През първите две или три години след диагностицирането се препоръчва извършване на прегледи на всеки три или четири месеца.

През четвъртата и петата година прегледите могат да се разредят и да се извършват на всеки шест месеца.

От петата година прегледите могат да се извършват веднъж годишно.

Какви изследвания са необходими?

Не може да се даде ясен съвет относно периодичността на прегледите и изследванията, които следва да се провеждат при всеки един от тях. Днес се смята, че изследвания като гамаграфия, компютърна аксиална томография или коремна ехография не трябва да се извършват рутинно, а само когато това се налага въз основа на симптоми или данни от физикалния или от клиничния преглед.

Наблюдението може да варира в зависимост от началния стадий на тумора, но обикновено включва:

През първите две-три години

Прави се подробен клиничен преглед, кръвни анализи (със или без туморни маркери) и рентгенография на гръден кош. Един път годишно се провежда мамография на здравата гърда и гинекологичен преглед (от съществено значение, ако пациентката е на хормонално лечение).

През четвъртата и петата година

Провеждат се същите изследвания както в предходния случай.

След петата година

За препоръчване е да се направи физикален преглед, кръвен анализ и мамография.

Вашият лекар ще прецени най-подходящите допълнителни изследвания, в зависимост от клиничното Ви състояние и физикалния преглед.

Наблюдението на контралатералната гърда при медицинските прегледи е от основно значение за пациентки, диагностицирани с рак на гърдата, тъй като рискът от развитие на същия проблем в контралатералната гърда е по-висок, отколкото при останалите жени.

Важно е да уведомите незабавно лекаря, както при контролните прегледи, така и във всеки друг момент, за всякакъв забелязан симптом. Лекарят ще прецени необходимостта от провеждането на допълнителни изследвания.

Препоръки при рак на гърдата

Когато всичко е приключило, явяването на контролен преглед е свързано с напрежение, което може да наруши постигнатото нормално ежедневие. Тревожността, спомените и „заспалите” страхове „се събуждат”, а призракът на рецидива може отново да се появи.

Тези реакции са нормални и обикновено опасенията се разсейват след получаването на резултатите, въпреки че в много случаи остава една тревожност и безпокойство, с които трябва да се научите да съжителствате.

Ако направените изследвания сочат някаква аномалия, разбираемо е страхът и тревожността да останат. Във всички случаи и тъй като в днешно време резултатите от лечението на рак на гърдата се подобряват все повече, имаме много основания да бъдем оптимисти.

Във връзка с контролните прегледи могат да се направят следните препоръки:

  • Явявайте се редовно на контролните прегледи. Много е важно да не ги пропускате и то не само в началото, а дори и ако са минали години.
  • Не приемайте никакво лечение или медикамент, без да сте се консултирали с Вашия лекар или онколог.
  • Правете упражнения за превенция или лечение на лимфедем.
  • Споделяйте тревогите и страховете с най-близките си хора.
  • Продължавайте да живеете. Не позволявайте заболяването да се превърне в център на Вашия живот. Ако не са налице медицински причини за обратното, продължавайте да правите всичко, което обикновено сте правили преди операцията или което сте решили да направите в живота си в съответствие с новите си приоритети.
  • Консултирайте се с Вашия лекар за всеки новопоявил се симптом или промяна във връзка със заболяването.
  • Помнете, че е нормално да изпитвате страх и притеснение, когато отивате на контролен преглед. Вероятно с течение на времето и когато виждате, че всичко се развива добре, опасенията ще отслабнат.

Виж продължение: Бременност и рак на гърдата

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

В тази статия четете:

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Есиак чай - продукт за силна имунна система

Потърсете ни в социалните мрежи