BezRak.com

Прочети още статии на тема:

стандартно лечение

Оперативно лечение на рак

Оперативно лечение на рак
17 юни 2014

Хирургическата интервенция обикновено е основното лечение на определени тумори. Допреди няколко десетилетия бе агресивно лечение, тъй като целта бе да се отстрани тумора с колко е възможно по-голямо количество околна здрава тъкан, за да се премахнат всички туморни клетки.

Понастоящем, с развитието на новите хирургически техники, е възможна намесата със задоволителни резултати при множество болни, като в повечето случаи се запазва органът, където се е намирал тумора, както и функционирането му (щадяща или органосъхраняваща операция).

Оперативното лечение на рак е показано при видовете, които не са разпространени в други органи. Също така има много важна роля при диагностирането и изследването на разпространението на заболяването.

В зависимост от целите си може да бъде:

Превантивно – прилага се за отстраняването на изменения, които с времето могат да станат злокачествени.

Диагностично – отделя се проба от тъканта, за да бъде изследвана с микроскоп (биопсия) и да се отхвърли или потвърди, че увреждането е рак. Понякога, ако туморът е малък, може да бъде изцяло отстранен при диагностиката.

За определяне на стадия – позволява да се установи разпространението на тумора.

Лечебно – премахва се целият тумор със заобикалящата го здрава тъкан. Целта е да се излекува рака.

Палиативно – използва се за лечение на усложнение на тумора и намаляване на симптомите, които предизвиква.

Възстановително – целта му е да се възстанови вида и/или функцията на даден орган след провеждането на лечебна хирургическа намеса.

Преди всяка операция е необходимо предоперативно изследване. То включва кръвни изследвания, електрокардиограма, рентгенова снимка на гръден кош и консултация с анестезиолог, който да оцени риска от операцията и най-подходящия вид упойка.

Освен това, след обясненията на хирурга, пациентът трябва да подпише информирано съгласие, където е отразена цялата информация относно операцията. Чрез него заявява, че е получил и разбрал въпросните обяснения.

Страничните ефекти от оперативно лечение на рак варират в зависимост от локализацията на тумора, макар че определени последици са общи за всяка локализация, като болката от хирургическата рана.

Виж продължение: Какво представлява хирургическата интервенция

Прочети още статии на тема:

стандартно лечение

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Есиак чай - продукт за силна имунна система

Потърсете ни в социалните мрежи