BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

Препоръки преди оперативната намеса при рак на гърдата

Препоръки преди оперативната намеса при рак на гърдата
06 април 2015

Операцията на гърдата е най-често прилаганото лечение и може да бъде голям източник на стрес. Необходим е няколкодневен престой в болница, което ще промени в още по-голяма степен Вашия семеен, социален и професионален живот.

Хоспитализацията означава да напуснем дома и обичайната си дейност, тя ограничава независимостта ни и отчасти губим способността да вземаме решения и да контролираме средата около нас. Операцията винаги предполага несигурност по отношение на резултата. Всичко това е достатъчна причина, за да се чувствате притеснена, отпаднала духом или уплашена.

Важно е да отделите достатъчно време, за да се подготвите, събирайки цялата необходима информация относно хирургичната процедура и очаквания резултат, както в разговор с хирурга, така и чрез други средства по Ваша преценка (второ мнение).

Ще Ви е от помощ също така, ако преди да влезете в болницата се опитате да решите важни за Вас практически въпроси (във връзка с работата, дома или децата).

И, разбира се, опитайте се да се настроите позитивно и оптимистично. Релаксирането също може да Ви помогне в такъв момент.

Вземане на решения преди оперативната намеса при рак на гърдата

Все по-често и в зависимост от диагнозата съществува възможност да решите на какъв вид операция да се подложите (туморектомия, мастектомия) и дали желаете реконструкция на гърдата и кога.

В определен момент тази възможност може да предизвика у Вас стрес и тревожност, предвид отговорността да вземете едно трудно решение, за което може би се чувствате недостатъчно подготвена или информирана.

За да вземете спокойно решение:

  • Преценете внимателно заедно с лекаря различните възможности за оперативно лечение.
  • Поискайте от лекаря да Ви информира за предимствата и недостатъците на всяка една алтернатива.
  • Опитайте се да разберете кои въпроси са приоритетни за Вас при вземането на решение: естетически резултати, последващи рискове, продължителност на операцията, вероятности за излекуване…
  • Не забравяйте, че не е задължително решението Ви да се споделя от други хора. В крайна сметка пациентката сте Вие и Вие сте тази, която ще се подложи на операция.

Виж продължение: Лъчетерапия при рак на гърдата

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

В тази статия четете:

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Есиак чай - продукт за силна имунна система

Потърсете ни в социалните мрежи