BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

Сексуалност при рак на гърдата

Сексуалност при рак на гърдата
06 април 2015

Сексуалността е важна за много хора и обикновено има значителна тежест в отношенията между партньорите. Ако това е Вашият случай, не забравяйте, че можете да направите много неща, така че болестта рак на гърдата да засегне възможно най-малко Вашата сексуалност и Вашите интимни взаимоотношения.

Важно е да се запознаете с последствията за сексуалността, произтичащи от лечението и емоционалната ситуация, в която се намирате. Информирайте се за предпазването от бременност. Ако имате партньор, говорете с него по темата и не позволявайте тя да се превърне в табу.

Много двойки успяват да водят удовлетворяващ сексуален живот след заболяване от рак на гърдата. От съществено значение е физическите промени да се приемат естествено, да се разполага с пълна информация и разговорът по темата да не се отлага за неопределено време.

Сексуални отношения при рак на гърдата

Възможно е след заболяването да забележите промени в сексуалния си живот. Някои жени чувстват, че е намаляло сексуалното им желание и честотата на половите контакти. Възможно е да се чувствате по-малко желана и да търсите по-малко физическия контакт. Тези промени са често срещани и са свързани с различни физически и психологически фактори.

Трябва да знаете, че сексуалността не е само физически аспект – тя зависи от физическото, но и от психологическото състояние.

Освен това начинът, по който се възобновяват сексуалните отношения след заболяване от рак на гърдата, зависи в голяма степен от това какви са били преди поставянето на диагноза.

На физическо ниво:

 • Една от физическите промени, които могат да се проявят след лечението, е аменорея или липса на менструация вследствие от проведената химиотерапия и/или хормонална терапия. Основните симптоми, свързани с аменорея, са горещи вълни, промени в съня, вагинална сухота и промени в емоционалното състояние.
 • Самата химиотерапия може да причини вагинална сухота, загуба на еластичността на влагалището, болка по време на полов акт или намалена способност за постигане на оргазъм.
 • Физическата умора, появата на болка и общото неразположение също могат да повлияят на сексуалното желание.
 • Не са ясни ефектите на тамоксифена върху сексуалността.

На психологическо ниво:

 • Тревожността, стресът, депресията и някои лекарствени средства могат да предизвикат липса на сексуално желание и удоволствие.
 • Чувството за загуба на физическа привлекателност, пониженото самочувствие и самооценка в резултат на заболяването и лечението могат да намалят сексуалното желание.

Как да се подобри сексуалността след боледуване от рак на гърдата?

Сексуалността е била тема табу в продължение на много години. Ето защо е нормално някои двойки все още да говорят трудно за секс. Въпреки това, способността да се говори естествено и открито по темата може да спомогне за подобряване на доверието в двойката и за поддържане на по-удовлетворяващи отношения.

 • Ако сексуалността винаги е била за Вас важна част от живота и връзката с партньора, препоръчително е да се опитате да възобновите сексуалните отношения възможно най-скоро след операцията.
 • Неприятните усещания, причинени от вагиналната сухота, може да намалеят и да изчезнат с използването на вагинални лубриканти (нехормонални; хормоналните кремове следва да бъдат предписани от лекар) преди всеки контакт (можете да си ги купите в аптеките и супермаркетите).
 • Говорете с Вашия партньор. Обяснете му как се чувствате. Нека знае, че искате да възобновите сексуалните си отношения или го информирайте, че въпреки желанието си все още не се чувствате готова и се нуждаете от време, за да се възстановите.
 • Може би ще е необходимо да намерите нови начини за доставяне и получаване на удоволствие. Покажете му от какво имате нужда: например, подскажете му как искате да Ви погали или че в този момент желаете негенитален контакт. Не забравяйте, че независимо от стадия на заболяването или лечението, ласките и масажите между партньорите винаги са възможни. Способността да се изпитва удоволствие от докосването винаги остава. Едно интересно упражнение, което може да Ви помогне да си възвърнете доверието и интимността, е да се галите без ограничение във времето, изследвайки взаимно телата си и изключвайки първоначално гениталната област. Така ще откривате местата и начините, по които докосването доставя най-голямо удоволствие.
 • Говорете с партньора си за неговите притеснения и страхове. Възможно е да се чувства несигурен, да се страхува, че може да Ви навреди или да не се осмелява да Ви докосва близо до белега от раната. В такъв случай е важно да му помогнете за нормализирането на ситуацията и за преодоляването на страха. Понякога жените интерпретират този страх като липса на сексуално желание у партньора. Друг път нито един от двамата не поема инициативата, защото смята, че другият не е готов, въпреки че и двамата биха искали да възобновят отношенията си. Избягвайте недоразуменията и се опитвайте да говорите открито по темата.

Съвети за удовлетворяваща сексуалност при рак на гърдата

 • Имайте предвид, че сексуалността може да има много цели: общуване, удоволствие, възпроизвеждане.
 • Сексуалността не е само гениталност. Гениталността е само част от „сексуалното меню“. Не забравяйте, че удоволствието е в цялото тяло.
 • Сексуалността е свързана с искреното изразяване на желания, потребности и предпочитания във всеки един момент.
 • Вашият партньор не може да отгатва желанията Ви – необходимо е да му ги покажете.
 • Не забравяйте, че и двамата имате право да изпитвате наслада.
 • В секса ние сме вечни ученици: никога не преставаме да опознаваме себе си и другия, да научаваме нови начини за доставяне и получаване на удоволствие. След заболяването започва нов етап в този „процес на учене”.
 • В сексуалните отношения еднообразието може да бъде неприятел. Опитайте се да влагате повече въображение.
 • Идеалното „сексуално меню“ трябва да включва игра, приключение, чувство за хумор и общуване.
 • Сексуалността не е състезание или конкурс – няма поставени цели, нито става дума за доказване.
 • Не приемайте изисквания – всяка ласка е подарък, който предлагате доброволно.
 • Не бързайте да стигнете до същинския акт. Отделяйте достатъчно време за разговор и милувки.
 • Сексуалността е пътешествие, при което е важно не пристигането, а самото пътуване. Няма защо да насочвате цялото си внимание в търсене на оргазъм.

Методи за предпазване от забременяване

Ето някои контрацептивни методи, които можете да използвате, ако менструацията се е възобновила след лечението.

Вътрематочни средства

Това са малки устройства, които се поставят от лекар в маточната кухина и които потискат разпространението на сперматозоидите. Изработени са от гъвкав метал (мед или сребро) или пластмаса. Предлагат се в различни форми и размери. Възпрепятстват преминаването на сперматозоидите в маточните тръби, предотвратяват закрепването на зародишната клетка в случай на оплождане и предизвикват определени промени в матката, които предотвратяват забременяването.

Ефективността им е висока, при условие че се използват правилно. Едно от предимствата им е, че тъй като са постоянно поставени, няма риск от забравяне.

Има и друг вид вътрематочни средства, изработени от пластмаса, които постоянно освобождават малки количества прогестин (вид полов хормон).

Диафрагми

Представляват мек купол, изработен от тънка гума, латекс или силикон, който покрива маточната шийка и част от вагиналната стена. Може да се поставя в удобно за жената време преди половия акт. Възпрепятства преминаването на сперматозоидите. Винаги трябва да се комбинира с използването на спермициди.

Дамски презервативи

Представляват полиуретанова обвивка, която покрива стените на влагалището и действат подобно на мъжките презервативи, като създават бариера срещу проникването на сперматозоидите. Ефективността им е висока, ако се използват системно и правилно.

Мъжки презервативи

Представляват обвивка от латекс, която се поставя върху еректиралия пенис преди проникването. При правилно използване са много ефективни за предпазване от бременност и болести, предавани по полов път.

Хапчета и други хормонални противозачатъчни средства

Не се препоръчва използването на противозачатъчни средства с хормонално съдържание (хапчета, лепенки или вагинални пръстени).

Виж продължение: Самочувствие и външен вид при рак на гърдата

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

В тази статия четете:

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Есиак чай - продукт за силна имунна система

Потърсете ни в социалните мрежи