BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

Симптоми при доброкачествени заболявания на гърдата

Симптоми при доброкачествени заболявания на гърдата
06 април 2015

Описаните по-долу симптоми обикновено се дължат на доброкачествени заболявания на гърдата, но при появата на някой от тях не се колебайте да се консултирате с Вашия лекар.

Болка

Гърдите могат да болят вследствие на настъпили хормонални промени.

Болката обикновено е лека или умерена и е свързана с менструалния цикъл – появява се в дните преди менструация. Обикновено е двустранна и циклична.

Счита се, че 65% от жените в предменопауза са имали такава болка в определен момент от живота си.
Едностранната нециклична болка в гърдите може да е свързана с настъпили изменения в гръдната стена и с предходни травми.

При фиброкистозна мастопатия болката в гърдите може да бъде постоянна по време на менструалния цикъл, с изостряне в дните преди менструация. Съвсем различен е случаят с болката в гърдите по време на бременност или кърмене или дължаща се на инфекция.

За поставянето на правилна диагноза е необходимо да се снеме пълна анамнеза и да се извърши физикален преглед. При него е важно да се прецени наличието на възли, еритема на кожата, локално затопляне, както и състоянието на зърното и наличието или отсъствието на секреция от зърното.

Уплътнение или бучка в гърдата може да причини болка, но това не е най-често срещаната форма, под която се проявява ракът на гърдата. Само 15% жените, диагностицирани с рак на гърдата, съобщават за такава болка.

Жени с болки в гърдите и под 35-годишна възраст, при които не се напипва уплътнение и не се наблюдава секреция от зърното, обикновено не се нуждаят от допълнителни изследвания. Само жени с фамилна анамнеза за рак на гърдата или с клинични находки може да бъдат подложени на изследвания като мамография или ехография на млечните жлези.

При жени над 35-годишна възраст може да се прецени целесъобразността от провеждането на мамография – самостоятелно или заедно с ехография на млечните жлези.

Секреция от зърното

В 50-80% от жените в репродуктивна възраст може да се наблюдава секреция от зърното.

Нормалната секреция е мляко и коластра. Млечна секреция, която не е свързана с бременност и кърмене, се нарича галакторея.

Хормонът, който физиологично индуцира производството и секретирането на мляко, се нарича пролактин.

Някои лекарствени средства могат да променят нивата на пролактин, индуцирайки производство на мляко. Сред тях са контрацептивите и антидепресантите. Макар и много рядко, някои заболявания на хипофизата или хипоталамуса могат да бъдат свързани с галакторея. За поставянето на диагноза обикновено не се изисква провеждането на мамография.

В повечето случаи изолираната секреция от зърното се дължи на доброкачествено заболяване на гърдата. Смята се, че само 5% от случаите са свързани с рак на гърдата. В тези случаи секретът обикновено е кървав, изтича едностранно, свързан е с напипващо се уплътнение и като цяло се наблюдава при жени над 40-годишна възраст.

Секреция от зърното, която е различна от мляко, може да се дължи на някаква патология. Отделянето на леко оцветен или прозрачен секрет е типично за наличието на папилом.

Ако секретът е кървав или серозно-кървав, отделя се спонтанно и едностранно, трябва да се подозира наличието на рак на гърдата.

Възрастта, в която това се случва е фактор, предсказващ развитието на тумор. Рискът е 3% при жени под 40-годишна възраст, 10% при жени на възраст между 40 и 60 години, и 32% при жени над тази възраст.

Клиничната анамнеза и физикалният преглед са от съществено значение за поставянето на диагноза. При напипване на уплътнение следва да се проведе мамография и евентуално ехография, а при необходимост и биопсия.

Полезно може да бъде и цитологично изследване на секрета от млечната жлеза, особено за разграничаването на пролиферативни от възпалителни лезии.

Други изследвания, чието провеждане може да бъде преценено, са ядрено-магнитен резонанс и в много редки случаи – галактография и/или дуктоскопия.

Палпируеми (напипващи се) уплътнения

Фиброаденомите и кистите са най-честите причини за напипващи се уплътнения в гърдата.

90% от възлите при млади жени се дължат на доброкачествено заболяване. Въпреки това е необходимо да се извърши подходящо диагностициране.

Виж продължение: Методи за диагностика

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

В тази статия четете:

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Есиак чай - продукт за силна имунна система

Потърсете ни в социалните мрежи