BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак на черния дроб

Стадии на рак на черния дроб

Стадии на рак на черния дроб
30 март 2015

Както за повечето тумори, така и за рака на черния дроб съществува TNM класификация, но тя не е полезна в клиничната практика, тъй като отразява само големината на първичния тумор, наличието на инфилтрирани лимфни възли и наличието на метастатично заболяване или разпространение на тумора към далечни органи.

При рак на черния дроб са много по-важни степента на увреждане на чернодробната функция, броят на туморните нодули и функционалните възможности (според нормалността или абнормалността на чернодробната тъкан) за провеждане на локално лечение.

Прогностични фактори при рак на черния дроб

При рак на черния дроб основният прогностичен фактор е функционалното състояние на черния дроб, международно оценявано по CHILD-PUG класификацията.

На второ място е големината на туморната лезия на черния дроб или броят и размерът на наличните туморни лезии, за да се прецени възможността за извършване на оперативна интервенция с възможност за излекуване.

Така, при един малък тумор в много увреден черен дроб прогнозата може да бъде също толкова лоша, колкото при по-голям тумор или няколко туморни нодули във функционално здрав черен дроб.

Стадии на тумора при рак на черния дроб

На практика ракът на черния дроб се дели на три категории:

  • Локализиран тумор: туморът е единичен или са налице няколко тумора с големина до 3 см.
  • Локализиран неоперабилен тумор: туморът е разположен в черния дроб или засяга съседни органи, но оперативната интервенция не е показана било поради локализацията на тумора, било поради наличието на цироза.
  • Напреднал тумор: при това положение хепатоцелуларният карцином е прораснал в други части на тялото като лимфни възли, кости или бял дроб.

Виж продължение: Избор на лечение при рак на черния дроб

Прочети още статии на тема:

рак на черния дроб

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Есиак чай - продукт за силна имунна система

Потърсете ни в социалните мрежи