BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

Странични ефекти от лъчетерапия при рак на гърдата

Странични ефекти от лъчетерапия при рак на гърдата
06 април 2015

Лъчетерапията унищожава болните клетки, но в същото време може да засегне близки до третираната област здрави тъкани и да предизвика странични ефекти.

Какви могат да бъдат страничните ефекти от лъчетерапия при рак на гърдата

Страничните ефекти при лъчетерапията трудно могат да бъдат предвидени с точност, тъй като зависят от множество фактори: област на тялото, в която се прилага лечението, доза на облъчване, брой на сеансите и индивидуална чувствителност на пациентката. В някои случаи ефектите са минимални, докато в други те са по-сериозни и е необходимо провеждане на медицинско лечение за тяхното контролиране.

Вътрешната лъчетерапия обикновено не предизвиква странични ефекти, а в случай че такива се проявят, те са минимални.

 • Умора (астения)

  Най-общо лъчетерапията при рак на гърдата се понася добре и предизвиква слаба умора. Появилата се умора обикновено е следствие от самото лечение, от други съпътстващи лечения и от ежедневното пътуване до болницата. Това усещане е временно и преминава известно време след приключване на лъчетерапията. Въпреки че някои хора продължават да изпълняват нормалните си задачи, за препоръчване е да си починете няколко часа след провеждането на лъчетерапевтичната сесия.

 • Кожни реакции

  Кожата на третирания участък може да претърпи промени, които са много сходни с тези при слънчево изгаряне. Две или три седмици след започването на лъчетерапия се появява зачервяване (еритема). С напредване на лечението се получава по-тъмна пигментация, която изчезва един до два месеца след приключване на терапията.

 • Опадане на космите
  Лъчетерапията унищожава космения фоликул, поради което две или три седмици след започване на лечението в облъчения участък се наблюдава опадане на космите. При лечението на рак на гърдата това става най-вече в подмишничната област.
 • Лимфедем

  Съчетаването на оперативно лечение и лъчетерапия в областта на подмишницата увеличава риска от лимфедем на хомолатерален горен крайник. За повече информация вижте Лимфедем.

 • Дългосрочни ефекти върху гърдата.

След прилагане на лечението облъчената гърда може да стане по-малка и по-плътна.

Препоръки

Важно е преди да започнете лъчетерапия да поставите пред лъчетерапевта всички въпроси, които можете да имате във връзка с какъвто и да било аспект на лечението. Той ще Ви отговори и ще Ви даде индивидуални съвети.

 • Грижи за кожата

  Кожата е органът, който първи получава облъчване, поради което е важно да се полагат специални грижи за нея от самото начало на лечението.

  • Не мажете с никакъв крем, мехлем или лосион третираната област, без да се консултирате предварително с лъчетерапевт.
  • Не покривайте третираната област с пластири или лепенки, тъй като при опит да бъдат отлепени, може да се нарани кожата.
  • Мийте третираната област с препоръчани от лекаря сапуни. Подсушавайте чрез леко попиване.
  • Избягвайте наранявания на кожата в третираната област, като порязвания и драскотини.
  • Не използвайте дезодоранти в облъчваната област.

Тези препоръки се отнасят само до третираната област, за останалата част на тялото се полагат нормални грижи.

 • Облекло

  Като цяло се препоръчва носенето на по-широки дрехи. Избягвайте дрехи с ластици върху кожата в третираната област (постоянното триене лесно може да я увреди).

  Използвайте дрехи от естествени влакна, тъй като са по-удобни и по-малко дразнещи.

 • Излагане на слънце

  Третираните при лъчетерапия области стават много чувствителни към слънцето и затова не трябва да бъдат излагани на слънчева светлина поне през първата година след приключване на лечението. След този период от време е наложително да използвате кремове с висок слънцезащитен фактор в областта, която е била подложена на облъчване.

 • Виж продължение: Химиотерапия при рак на гърдата

  Прочети още статии на тема:

  рак на гърдата

  2 коментара

  1. Георгиева
   Георгиева януари 22, 13:15

   Здравейте,интересуваме дали е нормално след лъчетерапията гърдата да е по-топла от другата вече четвърти месец е така и препоръки …моля

   Отговори на този коментар
   • Admin
    Admin Автор януари 23, 12:01

    Здравейте! Моля не се колебайте да зададете този въпрос към Вашия лекуващ лекар-лъчетерапевт.

    Отговори на този коментар

  Напиши коментар

  В тази статия четете:

  Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

  Есиак чай - продукт за силна имунна система

  Потърсете ни в социалните мрежи