BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

Странични ефекти при оперативно лечение на рак на гърдата

Странични ефекти при оперативно лечение на рак на гърдата
06 април 2015

Операцията на гърдата, подобно на повечето оперативни интервенции, не е лишена от усложнения и странични ефекти, които могат да се проявяват с по-голяма или по-малка честота след интервенцията. Понякога са проблем, който може да промени качеството на живот.

Възможни последици от оперативна интервенция при рак на гърдата

 • Болка

  Нормално е, когато излезете от упойката, да чувствате болка в областта на оперативната намеса. Обикновено хирургът предписва болкоуспокояващи лекарства. Ако болката не отминава, важно е да обсъдите въпроса със сестринския персонал или с лекаря. Болката в този случай не означава, че има проблеми с възстановяването от рак на гърдата, а че просто е налице една рана.

 • Оперативна рана

  Очевидно е, че след операцията остава рана, която е различна в зависимост от вида на оперативната интервенция. Тя изисква същите грижи като при всякакви рани от друг произход. До премахването на шевовете, грижите и почистването на раната се поемат от медицинския персонал на болницата или медицинския център. След премахването на шевовете е важно да се поддържа хигиена, подобна на тази на останалата част на тялото – измиване с вода и сапун.

 • Локални сетивни нарушения

  Един от най-често срещаните симптоми след операцията е намалена чувствителност или изтръпване в областта на интервенцията. Чувствителността се подобрява с времето и обикновено изчезва приблизително една година след операцията.

 • Сером

  Макар и не често, в някои случаи може да се наблюдава натрупване на течност в областта на оперативната рана. Това натрупване се нарича сером. То е сравнително меко на пипане и създава леко неприятно усещане. Понякога може да се наложи дрениране на определени периоди от време, с цел да се изтегли събраната течност и да се подобри симптоматиката. Обикновено изчезва без последици няколко месеца след операцията при рак на гърдата.

 • Лимфедем (лимфен оток)

  Най-важният проблем, който следва де се има предвид, въпреки че не се проявява във всички случаи, и който произтича от отстраняването на лимфните възли в подмишничната ямка е появата на лимфедем на хомолатерален горен крайник.

  Наблюдава се в 10 до 30% от случаите. За повече информация вижте Лимфедем.

  Рискът от лимфедем е минимален след биопсия на сентинелен лимфен възел.

  • Ограничена подвижност на рамото.
  • Повърхностна лимфна тромбоза.

  Какво представлява?

  Повърхностната лимфна тромбоза е относително често срещано усложнение при хирургичното лечение на рака на гърдата. След премахване на аксиларни лимфни възли (лимфаденектомия), лимфните съдове продължават да пренасят лимфа към несъществуващите вече лимфни възли, тя започва да изтича през порите на кожата (лимфорея) и се стига до запушване (тромбозиране) на лимфните съдове. Възможно е да възникне възпалителна реакция.

  Как се проявява?

  Възпалителната реакция започва от мястото на образуване на тромба – в аксилата (подмишничната ямка) – и преминава по целия лимфен съд. Тъй като основните лимфни съдове на ръката се намират от вътрешната й страна, характерните признаци и симптоми на възпалението на лимфния съд ще се проявят в тази област.

  Основният симптом е болка, която обхваща вътрешната страна на ръката и въпреки че обикновено се простира до лакътя, може да стигне до китката. Болката се увеличава при напрягане, когато ръката се изтегля назад с изпънати лакът и китка, обърнати към тавана. Това положение на ръката опъва възпаления лимфен съд и предизвиква болка по цялото му протежение.

  Основните признаци са целулитен вид на кожата по вътрешната страна на ръката, както и втвърдяване на засегнатите лимфни съдове, които стават твърди и нееластични, наподобявайки струни на китара, и които често се напипват в подмишничната ямка.

  Какво да се прави?

  Признаците и симптомите на повърхностна лимфна тромбоза трябва да бъдат лекувани, тъй като в противен случай избягването на движение или изпъване на ръката, с цел да се предотврати болката, може да доведе до възникването на мускулни контрактури (миофасциални тригерни точки), които удължават болката и намаляват подвижността. Този порочен кръг следва да бъде прекъснат възможно най-рано и да се възстанови необходимата за провеждане на лъчелечение подвижност, ако случаят е такъв. Необходимо е да се обърнете към физиотерапевт-специалист в областта на онкологията.

  Физиотерапевтът ще приложи подходящо според проблема Ви лечение. Ще използва ръчен лимфен дренаж в областта, следвайки засегнатия лимфен съд, за да го направи по-гъвкав. След приключване на дренажа ще изтегли няколко пъти ръката назад с изпънат лакът, така че цялата ръка заедно с китката и дланта да бъдат обърнати в посока към тавана. Напрегнатостта се градира чрез по-силно или по-слабо опъване на китката, като се увеличава при отслабване на болката. Физиотерапевтът ще Ви предпише да изпълнявате тези движения и вкъщи, като ще Ви обърне внимание върху необходимостта това да става безболезнено, без да се превишава една „удобна“ напрегнатост. Ще Ви покаже и други упражнения за ръцете.

 • Миофасциален болков синдром

  Какво представлява?

  Миофасциалният болков синдром (МБС) се характеризира с наличието на малки мускулни контрактури, известни като миофасциални тригерни точки, които могат да предизвикат значителна болка на различни места, а така също слабост и скъсяване на засегнатите мускули.

  Защо се проявява?

  Съществуват множество причини за проявата на МБС като оперативни рани, неправилни пози на тялото, неподходящи пози на части от тялото с постоянно скъсени мускули, прекалено силно опъване, претоварване, компресия на нерви, констрикция вследствие от носенето на определени дрехи и т.н. При хирургично лечение на рак на гърдата може да се появят миофасциални тригерни точки в мускулите както в областта на гръдната стена (голям гръден мускул и преден зъбчат мускул), така и на раменния пояс (горен трапецовиден мускул, повдигач на лопатките, подбодилков мускул, широк гръбен мускул и т.н.), причинявайки болка.

  Какво да се прави?
  За да се предотврати появата на посочения синдром е необходимо да се избягват доколкото е възможно факторите, които го причиняват. В случай че се прояви, за препоръчване е да се обърнете към физиотерапевт-експерт в диагностицирането и лечението на това състояние, и да следвате съветите му, които могат да бъдат съвсем различни в зависимост от вида на засегнатите мускули.

Виж продължение: Препоръки преди оперативната намеса при рак на гърдата

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

В тази статия четете:

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Есиак чай - продукт за силна имунна система

Потърсете ни в социалните мрежи