BezRak.com

Прочети още статии на тема:

стандартно лечение

Химиотерапия

Химиотерапия
17 юни 2014

Това е една от най-използваните терапевтични разновидности при лечението на рак. Целта ѝ е да разруши клетките, съставляващи тумора, посредством прилагането на голямо разнообразие от лекарства, с цел намаляване и/или премахване на болестта.

Лекарствата, които се използват при този вид лечение, се наричат антинеопластични лекарства или химиотерапевтици.

Това лечение се прилага под формата на курсове. Един курс представлява прилагането на лекарствата в продължение на един или няколко дни, последвано от почивка, която обикновено варира от една до четири седмици.

В зависимост от вида рак и лекарствата, които ще се използват, химиотерапията може да се прилага под формата на таблетки или капсули (по орален път) или инжектирайки медикамента във вена (интравенозно).

Обикновено, когато лечението се прилага по интравенозен път, пациентът постъпва в болницата през деня, за да му бъде приложено. След няколко часа, той може да се прибере вкъщи до следващия цикъл и да продължи да води същия начин на живот както преди започване на химиотерапията.

Общата продължителност на лечението зависи от редица фактори като вида на тумора, отговора на лечението от страна на тумора и вида използвана химиотерапия.
Страничните ефекти на съвременните химиотерапевтици основно засягат бързо делящите се клетки в тялото. Като странични ефекти, придружаващи терапията, се описват:

– косопад
– гадене и повръщане
– диария или запек
– анемия
– потискане на имунната система, а оттам и потенциално летални възпаления и сепсиси
– кръвоизливи
– вторични неоплазми
– увреждания на сърцето, черния дроб, бъбреците, слуха
– смърт.

Виж продължение: Какво представлява химиотерапията?

Прочети още статии на тема:

стандартно лечение

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Есиак чай - продукт за силна имунна система

Потърсете ни в социалните мрежи