Рак

13 невероятни подходи в борбата с болестта рак

13 невероятни подходи в борбата с болестта рак
20 ноември 2015

Алтернативни терапии за борба с болестта рак

При толкова малко научни доказателства за ефективността на някои алтернативни методи за лечение на рак, за които пише в интернет, бихте ли се доверили на такива алтернативни терапии?

Добре е поне да се запознаете с идеите, стоящи в основата на някои от тях. По-надолу са описани накратко 13 невероятни подходи в борбата с рака:

 1. Религиозни и духовни подходи

  Примери за това са молитвите и вярата в силата на религията и спиритуалната сфера. Има специализирана литература по темата за ползата от молитвите и други форми на лечение, базирани на вярата на индивида.

 2. Психологически подходи

  Те се отнасят както към менталния, така и към емоционалния аспект на рака. Психологическият подход включва груповата и индивидуалната психотерапия, хипнотерапията, художествените образи, изкуството, различните видове самоанализ и самоизразяване, като воденето на дневник. Социалните фактори включват социалните мрежи и дейността на различни общества, които се борят с рака.

 3. Хранителен подход

  Примери за това са различните диети. Подобни лечебни подходи варират от прилагането на здравословна вегетарианска диета, до високо ограничителни диети и програми. Рестриктивните диети, често включващи ограничаване на мазнините и калориите са обещаващи в противораковата терапия. Въпреки това, те могат да бъдат опасни, поради екстремната загуба на тегло при някои от болните от рак пациенти, като могат да влошат хода на заболяването или да предизвикат неговото по-бързо развитие. Подобни диети трябва да се прилагат само по съвет на високо квалифицирани специалисти и под стриктен медицински контрол.

  От друга страна, броят на научните доказателства, че определени хранителни добавки играят голяма роля в лечението и профилактиката на рака непрекъснато нараства. Тази сфера подлежи на много разширени проучвания.

 4. Физически подходи

  Предназначени са за релаксация, енергизиране, изграждане и подсилване на организма. В тази област се включват физическите упражнения, прогресивната дълбока релаксация, масажите, хиропатичните и остеопатични методи, техниките мозък-тяло, като йога, тай-чи и други; акупунктурата и Рейки.

 5. Традиционните лечебни методи на азиатските и други народи

  Световната здравна организация (СЗО) официално признава традиционните методи за основна форма на лечение на болшинството от човешката популация. Много от тези методи се прилагат от хиляди години. Към някои от най-древните методи спадат Традиционната китайска медицина, Индийската Аюрведическа медицина, Традиционната Тибетска медицина и лечебните методи на коренното население на Америка, Африка, Европа и Азия.

 6. Хербални противоракови терапии

  Някои от тях са съвременни, а други произхождат от древните традиционни медицини. Съществува голям и непрекъсната нарастващ брой литературни данни за хербалните средства, а проведените голям брой научни изследвания определят някои от билковите терапии за многообещаващи противотуморни средства. В действителност, някои билки притежават определени противоракови свойства, докато други могат да бъдат вредни. Недостатъчната чистота на хербалните продукти, продавани на пазара е основен проблем, тъй обикновено брането и продажбата им е напълно нерегулирана. Също така, голям брой от пакетираните билкови продукти не съдържат това, което е написано на етикета, други съдържат токсични субстанции.

 7. Фармакологични продукти с нерегламентирани и „тайни“ формули

  Практикуващите тези методики твърдят, че секретността е необходима за предпазване от конкуренцията на големите фармацевтични компании или като застраховка срещу изземането на лечебната формула от правителството на държавата. Всъщност, някои от неконвенционалните методи са наистина обещаващи, но след щателни проучвания.

 8. Електромагнитни терапии

  Те са интересен подход в лечението на рака. Варират от употребата на обикновени магнити, като допълнение към Традиционната Китайска медицина, до сложни електромагнитни устройства.

 9. Неконвенционално използване на конвенционално-експериментални противотуморни терапии

  Това е, което ортодоксалната медицина нарича вариации на медицинската практика. Например, има безкрайно много и различни подходи на лечение на рака на гърдата. В даден момент тези вариации отиват извън границите на конвенционалното лечение и спадат към категорията на неконвенционалните. Пример за обещаващо, но все още неконвенционално-експериментално е хронотерапията, при която оперативното лечение или химиотерапията се прилагат във време, синхронизирано с цикличните промени в организма на пациента.

 10. Езотерични терапии

  Характерни примери са лечебните кристали и практиката на филипинските медиуми-хирурзи, които вадят тумори от човешкото тяло с голи ръце. Повечето учени смятат тези методи за невероятни, или най-малкото изключително трудни за рационално обяснение.

 11. Алтернативни диагностични инструменти

  Такива например са микроскопите с тъмно поле, широко използвани в алтернативната медицина за диагностика на рака.

 12. Хуманни методи

  Много често са обещаващи, но не винаги се прилагат. Философското съпричастие към терапията на пациента се счита за изключително важно. Много алтернативни медици се придържат към този подход. Антропософските болници в Швейцария и Германия са добре известни с инкорпорирането на философията в своята практика.

 13. Хомеопатично лечение

  В по света се говори за лечение на базата на отрова от скорпион, но за рекламирания продукт рядко се упоменава, че отровата от 1 скорпион всъщност се използва за много хомеопатични дози за хиляди пациенти. Този метод се основава на принципа на хомеопатията, който твърди, че водата помни свойства на лечебното вещество- в случая- отровата. Като цяло, за хомеопатичните лекарства се смята, че може да имат плацебо ефект при някои пациенти, но тяхната ефективност доказано се счита за равна на нула при лечението на рак.

Каквито и методи от алтернативната медицина да изберете, добре е преди започване на тези видове лечения да направите консултация с високо квалифициран лекар, който познава методите добре. Само тогава заболяването ще бъде контролирано и медицинските грижи ще бъдат координирани.

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?