BezRak.com

рак

15 февруари – Международния ден на деца с рак

15 февруари – Международния ден на деца с рак
14 февруари 2020

На 15 февруари отбелязваме Международния ден на деца с рак. Този ден се отбелязва, за да се насърчи подкрепата и съпричастността към проблемите и предизвикателствата, пред които се изправят деца и юноши, страдащи от коварната болест, както и техните семейства.

Всяка година приблизително 300 000 деца са диагностицирани с рак – заболяване, което докосва безброй семейства по света. При оказване на качествено медицинско лечение, 80% от децата с рак могат да оцелеят и да имат пълноценен живот. За съжаление, в много страни с ниски или средни доходи, те не получават необходимото лечение и грижи.

Статисика на преживяемостта на онкоболни деца

Вярваме, че основните права за всички онкоболни деца включват:

  • Ранно и адекватно диагностициране;
  • Достъп до необходимите животоспасяващи лекарства;
  • Оказване на необходимото медицинско лечение и грижи;
  • Прилагане на необходимите последващи грижи и осигуряване на възможности за преживяване на оцелелите;

Превенция на рака

Между 30-50% от всички случаи на рак са предотвратими. Превенцията е най-сигурната и дългосрочна стратегия за борба с рака. Националните политики и програми е необходимо да се насочат към повишаване на осведомеността, така че да се намали излагането на рискови канцерогенни фактори. Трябва да осигурим на нашите деца среда, в която да могат да растат здрави. Физическата активност, консумацията на здравословни и полезни храни, както и минималното излагане на замърсявания са от особена важност при превенцията на онкологични заболявания и поддържането на оптимално здравословно състояние.

Всяко дете заслужава да живее едно пълноценно и безгрижно детство, изпълнено с радост и игри. Не само днес, но и във всеки друг ден трябва да показваме съпричастност към борбата за живот на всички онкоболни деца по света и към тежкия път, през който преминават техните семейства. Нека върнем надеждата и усмивките на техните лица и нека знаят, че не са сами!

Източници:

– https://internationalchildhoodcancerday.org/all-about-iccd/
– https://www.who.int/cancer/prevention/en/

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?