BezRak.com

рак

Учени разработват 3D модели за анализ на ДНК на раковите клетки

Учени разработват 3D модели за анализ на ДНК на раковите клетки
19 май 2020

В скорошно проучване учените са използвали 3D (триизмерни) модели, за да разкрият особеностите на ДНК (дезоксирибонуклеинова киселина) на раковите клетки. Резултатите от проучването са публикувани в научния журнал „Епигенетика“ (Epigenetics) и могат да доведат до разработката на нови терапии за лечение на онкологични заболявания.

Изследователският екип, ръководен от проф. д-р Манел Естелер (Prof. Dr. Manel Esteller), професор по генетика в Медицинския факултет на университета в Барселона и директор на Научноизследователския институт за изучаване на левкемията „Josep Carreras“ (IJC) в Барселона, Испания, демонстрира как 3D модели, известни като органоиди, могат да бъдат използвани за разработване на епигенетичния „отпечатък“/профил (epigenetic fingerprint) на рака при хора.

Проф. Естелер обяснява: „Често обещаващи терапии срещу рак се провалят, когато се прилагат върху пациенти в реална клинична обстановка. Това се случва, въпреки че много от тези нови лечения дават обещаващи резултати по време на предклиничния им етап на изпитване. Едно от обясненията е, че много от туморните модели, използвани в ранните фази на дадено изследване, представляват клетъчни линии, които нарастват в продължение на много десетилетия в двумерни (2D) клетъчни култури. Недостатъкът на тези ракови клетки е, че не отговарят напълно на характеристиките на реалните тумори в човека. Вече е възможно да се отглеждат тумори в лабораторни условия под формата на 3D структури – тези модели се наричат „органоиди“. Ние знаем много малко за тези клетки и дали те всъщност имитират формацията на тумора в тялото и по-специално – химичното поведение, известно като модификация на ДНК. Тази особеност на генетичния материал на клетките се нарича епигенетика („над генетиката“) и включва процеси като метилиране на ДНК (добавяне на метилни групи, което води до промяна във функциите на определени гени).“

„Това, което нашата статия разкрива, е биомедицинските нужди в областта на изследването на рака – характеризирането на епигенетичния „отпечатък“ (fingerprint) на човешките ракови органоиди. Проучването показва, че тези туморни модели могат да бъдат много полезни за изследователската общност и фармацевтичните компании, разработващи противоракови лекарства.“

Изследвайки 25 органоида на човешки рак, предоставени от Американската банка за типови култури (ATTC), проф. Естелер заявява, че по време на своята работа екипът постига някои интересни открития относно особеностите на раковите клетки.

„Първото ни откритие е, че всеки раков органоид запазва свойствата на тъканта на своя произход. Това показва, че ако пробите са получени при операция на рак на дебелото черво или панкреаса, органоидът много наподобява първичния тумор“ отбелязва той.

„Другото ни откритие разкрива, че не се получава “замърсяване“ на нормалните клетки, като по този начин трансформираните злокачествени клетки могат да бъдат анализирани без смущения в резултатите. И накрая, 3D органоидите на ракови заболявания са много по-сходни с туморите на пациента, отколкото често използваните 2D клетъчни линии.“

Изследването ще послужи за формирането на голяма база данни, а извадките на екипа ще бъдат лесно достъпни в изследователската общност. Екипът има за цел да насърчи извършването на повече съвместни проучвания в областта на онкологията.

„Това ще даде възможност за по-нататъшно извличане на данни за постигане на нови открития в онкологията, използвайки различни биометрични подходи или съсредоточавайки се върху конкретни гени“, обяснява проф. Естелер.

„Най-важното е, че тези органоиди ще могат да бъдат лесно достъпни за изследователите по цял свят. Те ще могат да използват епигенетичната информация на тези проби, за да разработят свои собствени изследвания.“

Източник:

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200510193247.htm

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?