BezRak.com

Прочети още статии на тема:

други алтернативни лечения

5 природни средства за подсилване на имунната система

5 природни средства за подсилване на имунната система
02 октомври 2020

Есента е сезона, в който организмът ни е най-застрашен от развитието на различни вирусни инфекции. Една от най-важните стъпки за предпазване от тези заболявания е чрез укрепване на функциите на нашата имунна система. В статията ще се запознаем с 5 основни билки, които оказват благоприятен ефект върху подсилването на имунитета на тялото.

Чай от лайка

Освен с това, че подпомага набавянето на качествен сън, лайката е известна и с редица други ползи за човешкото здраве. Хипократ, който е една от най-значимите фигури в областта на медицината, предписва на билката различни терапевтични ефекти, включващи противовъзпалителни, диуретични, успокоителни и други лечебни свойства. Съвременната наука потвърждава неговото твърдение. В рецензирано проучване от 2016 г. се установява, че лайката има антимикробни свойства, което означава, че може да подпомогне в борбата с различни паразити, вируси и бактерии. Според учените някои от съединенията, които допринасят за антимикробните ефекти на лайката включват: алфа-бизаболол, лутеолин, кверцетин и апигенин.

Екстракт от Пау Д’Арко (Pau D’Arco)

Може би не сте чували за Пау Д’Арко (мравчено дърво), но местните племена от тропическите гори на Амазонка използват тази билка в продължение на векове поради нейните лечебни свойства. Изследователи от Университета в Колорадо, САЩ, заявяват, че екстракта от дървото проявява антивирусни ефекти срещу херпес симплекс вирус тип I и II, грипния вирус, полиовирус и дори възпрепятства репликацията на вируса ХИВ-1. Освен това някои проучвания показват, че Пау Д’Арко има антибактериални и противовъзпалителни свойства и може да допринесе за поддържане на нормалното телесно тегло.

Пау Д’арко (Мравчено дърво) от Др. Биомастер

Чай от жълт кантарион

Жълтият кантарион е известен със способността си да оказва терапевтичен ефект при състояния като лека депресия. Също така, билката може да облекчи предменструалния синдром и да се използва при лечението на екзема, сезонно афективно разстройство (сезонна депресия) и обсесивно-компулсивно разстройство. Проучванията показват, че жълтият кантарион е ефективен срещу някои вирусни и бактериални видове, включително резистентни към метицилин и пеницилин щамове на бактерията Стафилококус ауреус (Staphylococcus aureus).

Корейски чай от червен женшен

Традиционният процес на многократно приготвяне на пара и изсушаване на пресния женшен химически променя съставките на билката, така че те да имат по-добра бионаличност. В страни като Корея, Русия и Китай, лечебната билка е често използвана като адаптоген за подобряване на издръжливостта, паметта и цялостното здраве. Корейският червен женшен има доказан ефект срещу хепатит, инфекции на дихателните пътища, грипния вирус и др.

Масло от риган

Освен като любима билка на готвачите по целия свят, риганът е известен и с това, че притежава редица терапевтични свойства за човешкото здраве. През последните години билкари и учени се обединяват зад идеята, че етеричното масло от риган има мощни противовирусни ефекти. Това прави билката чудесен избор за поддържане на функциите на имунната система и предпазването от различни вирусни инфекции. Тъй като етеричните масла са силно концентрирани, при вътрешния им прием трябва да се използват не повече от една или две капки, разтворени в пълна чаша с вода.

За да се предпазим от инфекции по време на грипния сезон, трябва да се погрижим за първата линия на защита на нашето тяло – имунната система. Приемът на петте билки не само ще ни предпази от развитието на вирусни инфекции, но и ще допринесе за поддържането на добро цялостно здраве на нашия организъм.

Източник:

https://thebeet.com/5-antiviral-teas-tinctures-and-oils-to-protect-your-immune-system/
Сподели
Прочети още статии на тема:

други алтернативни лечения

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи