BezRak.com

Прочети още статии на тема:

хранене при рак

Кои са петте плода с най-мощни противоракови свойства?

Кои са петте плода с най-мощни противоракови свойства?
06 февруари 2020

Интересен факт е, че при лечението на рак с природни средства се наблюдават различни възможности за въздействие. Както знаем, всеки организъм е различен и няма как дадена терапия да окаже еднакво влияние при всеки, като до голяма степен това се определя и от вида на самото раково заболяване. Общата закономерност, която се наблюдава при алтернативните лечения, е диетата. Изключително важно е да сме наясно с това кои храни влошават състоянието на конкретното заболяване и кои предотвратяват неговото развитие.

Науката е доказала, че редица екзотични храни имат мощни антиракови свойства. Голям процент от тези храни представляват плодове и тяхната редовна консумация предпазва от развитието на ракови заболявания.

Някои от най-полезните плодове за превенция и лечение на ракови заболявания са:

Гравиола (Annona muricata)

Този бодлив, тропически „суперплод“ е ценен вид от растителния род Annona. В съдържанието му влизат голям набор от фитонутриенти и антиоксиданти, за които проучванията показват, че са ефективни в унищожаването на раковите клетки и че предпазват от развитието на хронични заболявания. Растението Annona muricata (гравиола) съдържа голямо количество витамини от група В, витамин С, калций, магнезий, фосфор и желязо.

Терапевтичните ползи на гравиолата се дължат на това, че има антибактериален и противовъзпалителен ефект, но най-полезните свойства на плода се изразяват именно в превенцията и лечението на ракови заболявания. Науката предполага, че гравиолата може да инхибира експресията на някои онкогени. Тези онкогени се наричат още „гени, причиняващи канцерогенеза“, тъй като се намират в големи количества в раковите клетки. Изследване от 2011г., публикувано в списанието „Хранене и рак“, открива, че онкоген, известен като рецептор на епидермален растежен фактор – „EGFR“ , който обикновено се експресира при рак на гърдата, може да бъде унищожен от определени съединения, влизащи в състава на плода.

Други изследвания показват, че семената на плода гравиола, които съдържат различни съединения със селективна цитотоксичност, имат противоракови свойства. Това означава, че техните съединения се насочват към раковите клетки и ги унищожават, като оставят здравите клетки невредими. Изследване, публикувано в издание на „Журнал за природни продукти“, установява, че едно от тези съединения, известно като „Съединение 1“, има селективна цитотоксичност спрямо клетките на аденокарцинома на дебелото черво („HT-29“) и води до 10 000 пъти по-добър ефект от химиотерапевтичното лекарство – адриамицин (доксорубицин).

Гравиолата е богата и на друг клас мощни химиотерапевтични съединения, известни като ацетогенини. Изследователи от Технологически институт в Тепик, Мексико, разполагат с доказателства, които предполагат, че тези вещества са способни да капсулират и унищожат раковите клетки. Това затвърждава изводите от предходните проучвания, като показва, че плодовете на Annona muricata (гравиола) са ефективни в борбата с раковите клетки на простатата, гърдата и черния дроб.

Годжи Бери (Lycium barbarum)

Годжи бери против рак

Годжи бери против рак

Годжи бери е един от най-високо ценените плодове в Азия и от хиляди години представлява основен елемент от традиционната китайска медицина (TКM). Този плод се нарежда сред първите 120 най-полезни билки в света и изследванията показват, че има свойства за подсилване на организма и удължаване на продължителността на живота. Плодовете на Lycium barbarum (годжи бери) имат положително въздействие както върху черния дроб, така и върху бъбречните каналчета, като по този начин плодът се грижи за пречистването на организма. Неговата богата гама от полизахариди и гликоконюгати има силни антиоксидантни, имуномодулиращи и противотуморни свойства.

Този плод е широко проучен и по отношение на своите противоракови свойства, при които показва висока имуноактивност. Изпитвания върху хора, включващи приема на полизахарид на Lycium barbarum или „LBP“, като терапевтично средство против рак, показват положителни резултати относно инхибирането на туморната регресия. Тези полизахаридни комплекси имат свойства, които инхибират растежа и разпространението на раковите клетки.

Наскоро полски изследователи публикуваха статия в журнала „Проучвания за природни продукти“, където разкриват, че плодовете годжи бери демонстрират ефективна активност срещу рака. Тази активност е проучена спрямо „T47D“ клетъчна линия на рак на гърдата, като съединенията на плода предизвикват апоптоза на раковите клетки (програмирана клетъчна смърт) и предотвратяват тяхното размножаване.

Плодове от гардения (Zhi Zi)

Изследователският институт по хранителна онкология (NORI), САЩ, разработва ефикасен подход за лечение на ракови заболявания, който включва консумация на храни, богати на селен и с ограничено съдържание на метионин. Чрез този хранителен режим, раковите клетки биват подлагани на „глад“, тъй като нямат достъп до необходимите им хранителни вещества. По този начин, раковите клетки са изложени на високи нива на оксидативен стрес, което води до тяхната апоптоза.

Този терапевтичен подход включва консумацията на големи количества плодове, както и прием на нетоксични, химиотерапевтични вещества. Един от основните плодове, включени в протокола на организацията, е именно плодът от гардения, или Zhi Zi. Този плод съдържа в големи количества съединение, известно като генипин, за което е научно доказано, че предизвиква апоптоза (програмирана клетъчна смърт) на раковите клетки чрез генериране на излишък от реактивен кислород или „ROS“.

Консумацията на плодове от гардения инхибира активността на митохондриалния протеин, известен като „UCP2“. Този протеин действа като протектор на раковите клетки, като ги предпазва от оксидативен стрес, инхибирайки окислителното фосфорилиране. Казано по-просто, плодовете на гарденията имат мощни противотуморни свойства, като проявяват селективна токсичност единствено към злокачествените клетки.

Каму Каму (Myrciaria dubia)

Каму Каму е най-богатият източник на естествен витамин С в природата и предпазва организма от процесите на стареене и развитие на ракови заболявания. Проучванията показват, че е ефективен в борбата с множество хронични заболявания, включително рак.

Резултатите от проучвания показват, че приемът на добавки с Каму Каму има положително въздействие при някои ракови заболявания. При други изследвания относно свойствата на Myrciaria dubia се установява, че плодът има благоприятен ефект при възпалителни заболявания, като възпалителни болести на червата, диабет тип 2 и дори болестта на Алцхаймер и Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Тъй като плодът има антимутагенни свойства, редовната му консумация може да предотврати някои видове генетични клетъчни мутации, които водят до формирането на ракови клетки. Плодът има и хепатопротективни свойства, което означава, че предпазва черния дроб от хронична токсичност и натрупване на токсини, които могат да доведат до раково заболяване.

Цитрусови плодове (портокал, лимон и лайм)

Едни от най-популярните и често консумирани цитрусови плодове са именно: портокал, лимон и лайм. Всички те имат мощни противоракови свойства и съдържат големи количества витамин С, който предотвратява натрупването на свободни радикали. Освен това, консумацията на тези плодове подобрява функцията на имунната система, като същевременно помага на организма да преодолее вредните ефекти от излагането на канцерогени.

В техния състав влиза богато съдържание на флавоноиди, нобилетин и разбира се витамин С. Съединенията на цитрусовите плодове имат антиангиогенни свойства, което означава, че инхибират развитието на нови кръвоносни съдове, които служат като механизми за доставяне на енергия и хранителни вещества за раковите клетки. Проучвания показват, че хората, които консумират редовно цитрусови плодове, имат намален риск от развитие на рак на белия дроб, дебелото черво, както и други видове рак.

Цитрусовите плодове имат и химиопротективни и антиметастатични свойства, като спомагат за поддържане на функциите на здравите клетки и елиминират увредените, които водят до развитието на ракови заболявания.

При здравно проучване на медицински сестри (NHS, Великобритания) се установява, че при жени, които консумират големи количества цитрусови плодове в своето ежедневие, има по-малка вероятност от развитие на колоректални аденоми. Тези аденоми представляват вид доброкачествен полип, който може да прерасне в колоректален рак.

Източник:

https://thetruthaboutcancer.com/5-cancer-fighting-healthy-fruits/

Прочети още статии на тема:

хранене при рак

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Есиак чай - продукт за силна имунна система

Потърсете ни в социалните мрежи