BezRak.com

Прочети още статии на тема:

други алтернативни лечения, лекарствени гъби при рак

Пет полезни свойства на гъбата Агарикус блазеи

Пет полезни свойства на гъбата Агарикус блазеи
23 април 2021

Гъбата Агарикус блазеи (Agaricus blazei Murill) е вид ядлива лекарствена гъба, която произхожда от районите на Бразилия и Перу. Поради високата си хранителна стойност и своето благотворно действие върху здравето на човека, виталната гъба е чест обект на научни изследвания.

В нейния състав влизат богат набор от протеини, полизахариди, витамини, минерали и ненаситени мастни киселини. Биоактивните съединения в гъбата спомагат за борба с рака, защитават черния дроб и бъбреците, укрепват здравето и насърчават процеса на хематопоеза (производството на кръвна плазма и клетки).

Нека се запознаем с някои от основните ползи, които носи приемът на гъбата Агарикус блазеи :

Защита на черен дроб

Гъбата Агарикус защитава и поддържа здравето на черния дроб и бъбреците

Налични са проучвания, които установяват, че гъбата Аагарикус може да окаже защитен ефект при алкохолно увреждане на черния дроб.

При изследване върху гризачи се използва ферментационен разтвор и ферментационен комплексен бульон от виталната гъба. Учените установяват, че приемът им намалява нивата на ензимите ALT (аланин аминотрансфераза) и AST (аспартат аминотрансфераза) в серума. Ензимът ALT представлява маркер за наличието на чернодробно увреждане, докато AST е признак за повишена степен на хронично чернодробно увреждане.

Друго проучване показва, че полизахаридите, влизащи в състава на Агарикус блазеи, могат да подпомогнат за поддържане на здравето и правилните функции на бъбреците.

В резултатите от изследването се установява, че полизахаридният разтвор на гъбата Агарикус може да намали значително нивата на уреен азот и инозин в серума на гризачи, което е признак за намалена степен на бъбречното увеждане.

Имунитет

Подобрява имунитета

Тимусът представлява централен орган на имунната система и неговата основна функция се състои в регулацията на клетъчния имунитет. Далакът е друг важен орган, който е богат на специализирани имунни клетки и е тясно свързан с имунитета и здравето.

При изследвания върху животински модели се установява, че биоактивните съединения в гъбата Агарикус блазеи могат да спомогнат за подобряване на функциите на тимуса и далака. По този начин, виталната гъба може да подобри имунитета и да окаже благоприятен ефект върху здравето.

Агарикус Блазей 30% полизахариди

антиоксидантен ефект

Оказва антиоксидантен ефект

Гъбата Агарикус блазеи има потенциална антиоксидантна активност и спомага за пречистване на организма от свободните радикали. Тези молекули и тяхното натрупване в тялото могат да доведат до редица увреждания и оказват негативен ефект върху здравето на човека.

При проведените експерименти се установява, че лекарствената гъба може да подпомогне за отстраняването на следните видове свободни радикали: DPPH, OH и супероксид анион. Освен това учените наблюдават, че с увеличаването на концентрациите на екстракта от Агарикус се подобрява и способността за отстраняване на радикалите.

противотуморни свойства

Гъбата Агарикус Притежава потенциални противотуморни свойства

Учените установяват, че освен гореизброените ползи за здравето, биоактивните съединения в лекарствената гъба могат да окажат потенциален противотуморен ефект.

Резултатите от експерименти с клетъчни линии на хепатоцелуларен карцином (Bel-7402) и колоректален рак (CT-26) показват, че полизахаридите в гъбата Агарикус могат да потиснат тяхното развитие и растеж.

Също така, изследванията показват, че биоактивните съединения в лекарствената гъба могат да подобрят функциите и активността на дендритните клетки. Тези клетки играят важна роля във вродения и адаптивния имунитет, както и в поддържането на здравето на организма. Тяхната подобрена ефективност спомага за борбата с различни злокачествени тумори.

намаляване на възпалението

Може да подпомогне за намаляване на възпалението

Установено е, че TNF-α (тумор некротизиращ фактор алфа) и азотният оксид могат да имат главна роля в протичането на възпалителните процеси.

При проведени експерименти се установява, че полизахаридите, влизащи в състава на гъбата Агарикус, могат да потиснат тяхната секреция и да овладеят възпалението.

Резултатите от изследвания при животни показват, че биоактивните съединения на гъбата могат да потиснат възпалителните реакции при здравословни състояния като артрит и остро възпаление на средното ухо.

Лекарствената гъба и нейните полезни съединения са ценен източник за поддържане на здравето на човека. Нейният прием се свързва с благоприятен ефект при превенцията и терапията на множество здравословни нарушения.

Източник:

Xu, Xiang & Huang, Wen-Quan & Li, Rui. (2019). Review of Pharmacological Effects of Agaricus Blazei Murill and its Application in Dietotherapy. Journal of Biotechnology Research. 46-49. 10.32861/jbr.55.46.49.
Прочети още статии на тема:

други алтернативни лечения, лекарствени гъби при рак

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Есиак чай - продукт за силна имунна система

Потърсете ни в социалните мрежи