BezRak.com

Прочети още статии на тема:

други алтернативни лечения

8 съвета при артритна болка в ставите

8 съвета при артритна болка в ставите
09 юни 2021

Артритът е заболяване, което води до редица неприятни симптоми като скованост, възпаление и болка в ставите.

Двете най-често срещани форми на заболяването са остеоартритът и ревматоидният артрит. Освен приемът на медикаменти за справяне с неприятните симптоми на болестта, има различни методи, които могат да подобрят значително състоянието на заболелите. В статията ще разгледаме някои основни съвети за подобряване на мобилността и за справяне с неприятната артритна болка в ставите.

1. Поддържайте здравословно тегло

Теглото може да окаже голямо влияние върху симптомите на артрита. Наднорменото тегло води до по-голямо натоварване на ставите, а това води до влошаване на заболяването и неговите симптоми.

Поддържането на здравословно тегло спомага за:

  • Подобряване на мобилността;
  • Намаляване на болката;
  • Предотвратяване на бъдещи увреждания на ставите.

Диета

2. Спазвайте здравословен хранителен режим

Хранителният режим, богат на пресни плодове, зеленчуци и на пълнозърнести храни, може да помогне за повишаване на имунитета и за подобряване на цялостното здраве.

Растителната диета е ценен източник на антиоксиданти, които елиминират свободните радикали от тялото, което помага за намаляване на възпалителните процеси и нежеланата болка в ставите.

От друга страна, диета, богата на червено месо, преработени храни, наситени мазнини и добавена захар и сол, може да влоши възпалението, което е характерно за артрита.

Тези вредни храни могат да направят организма по-уязвим към развитието и на други здравословни състояния, включително затлъстяване, висок холестерол, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания и други усложнения.

3. Поддържайте добра физическа активност

Упражнения като ходене, колоездене и плуване са особено подходящи при артритни заболявания.

Поддържането на добра физическа активност спомага за:

  • Контрол на теглото;
  • Поддържане на гъвкавостта на ставите;
  • Укрепване на мускулите около ставите.

4. Използвайте топла и студена терапия за облекчаване на неприятната болка в ставите

Топлинните и студени лечения могат да помогнат за облекчаване на болката и възпалението при артрит.

Топлинните процедури могат да включват вземане на дълъг, топъл душ или вана сутрин, което помага за намаляване на сковаността в ставите.

Студената терапия може да помогне за облекчаване на неприятната болка в ставите, както и да намали подуването и възпалението. Поставянето на лед (препоръчително е да бъде увит в кърпа) върху болезнените стави допринася за бързо облекчаване на болката. Никога не нанасяйте леда директно върху кожата.

5. Опитайте акупунктура

Акупунктурата е древно китайско медицинско лечение, което включва поставяне на тънки игли в определени точки на тялото. Практикуващите отбелязват, че нейното действие се изразява в пренасочване на жизнената енергия и възстановяване на баланса в организма.

Тази терапия може да намали нежеланата болка в ставите при артрит и други състояния.

медитация

6. Използвайте медитация

Техниките за медитация и релаксация могат да помогнат за облекчаване на болката при артрит, като намаляват стреса и подобряват психичното здраве. Контролът на стреса може също да помогне за намаляване на възпалението и неприятната болка в ставите.

7. Масажирайте, засегнатите стави

Масажът може да окаже особено благоприятно действие при болка в ставите и чувство на дискомфорт.

Консултирайте се с Вашия лекар относно избора на специалист, който има опит в лечението на хора с артрит. Като алтернатива можете да се насочите към физиотерапевт за препоръки относно правилните методи за масаж при артритни състояния.

8. Приемайте хранителни добавки за облекчаване на артритната болка в ставите

Налични са различни природни средства, които могат да помогнат за овладяване на възпалителните процеси и за намаляване на силната болка в ставите, които придружават артрита. Предимството на природните продукти е това, че те осигуряват облекчаване на неприятните симптоми на заболяването, без да нанасят вреда върху организма.

Куркумата е една от най-често използваните подправки в кулинарията и придава на ястията приятен жълтеникав цвят. Но знаете ли, че освен приноса си към аромата и вкуса на храната, тази подправка има прочути терапевтични свойства?

В нейният състав влиза специфично биоактивно съединение, наречено куркумин. Това вещество представлява все по-голям интерес за науката, тъй като има изразени антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Изследванията показват, че тези ефекти на куркумина могат да помогнат за намаляване на възпалението и неприятната болка в ставите при артрит.

Само по себе си, съединението има ниска бионаличност, което значи, че не се усвоява добре от човешкия организъм. Поради този факт, когато става дума за облекчаване на симптомите на определено заболяване, включително тези на артрита, се препоръчва избор на хранителна добавка с подобрена бионаличност на куркумина. По този начин ще си осигурите сигурни резултати и ще се уверите в мощните терапевтични свойства на полезното природно съединение.

Куркумин с висока бионаличност

Източник:

www.healthline.com/health/osteoarthritis/arthritis-natural-relief#herbs
Прочети още статии на тема:

други алтернативни лечения

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Есиак чай - продукт за силна имунна система

Потърсете ни в социалните мрежи