BezRak.com

Прочети още статии на тема:

причини за появата на рак

Проучване: Връзката между анеуплодията и развитието на рака

Проучване: Връзката между анеуплодията и развитието на рака
11 юни 2020

Изследователи от лабораторията „Cold Spring Harbour“ в Ню Йорк, САЩ, откриват, че раковите клетки на дебелото черво, които придобиват единична допълнителна хромозома по време на прогресията на тумора, в редки случаи инхибират метастазите, вместо да ускорят развитието на рака. Според тях определена анеуплодия (допълнително или липсващо копие на хромозома) може да потисне или да стимулира разпространението на даден рак.

Ние не намираме доказателства в подкрепа на хипотезата, че специфичните анеуплоидии са универсални стимулатори на метастазите“ отбелязват изследователите в научния журнал „Клетка на развитието“. „По-скоро, последствията от всяка анеуплодия са тясно свързани с първоначалния вид на тумора.“

Учените провеждат анализ на генно модифицирани човешки клетки на рак на дебелото черво, като някои от тях имат допълнително копие на различни хромозоми. Изследователският екип открива, че клетките с допълнително копие на хромозома 5, имат различен модел на функциониране спрямо останалите проучени тризомии. Придобиването на допълнителна хромозома в 12 клетъчни линии инхибира или има малък ефект върху инвазивността и подвижността на клетките, докато при тези, които носят допълнително копие на хромозома 5, се наблюдава засилена метастатична способност.

Д-р Ананд Васудеван (Dr. Anand Vasudevan), който е един от авторите на научната статия, смята, че това откритие е от съществена важност. „Все още не сме наясно с това как да персонализираме лечението въз основа на тризомиите на хромозома 5“, отбелязва той. „Но в момента работим върху CRISPR скрининг, който ще ни помогне да разберем.

Методът за редактиране на гени (CRISPR) ще даде възможност на д-р Васудеван и неговите колеги да анализират стотици гени и да идентифицират онези, които могат да послужат като потенциални мишени за имунотерапия, базирана на хромозома 5.

Според някои експерти загубата или натрупването на допълнителни копия на хромозоми е често срещано при напредването на онкологичните заболявания.

Редица изследвания показват, че анеуплоидията е свързана с до 90% от солидните тумори“, казва д-р Васудеван. „Като състоянието се наблюдава по-често при определени видове рак, отколкото при други. При глиобластома например, допълнително копие на хромозома 7 обикновено означава лоша прогноза за пациентите, както и високите честоти на анеуплоидия при много други видове рак.

Тези открития обаче не са напълно проучени. При някои тумори не само липсват анеуплоидии или имат няколко допълнителни хромозомни копия, а имат и множество мутации в своя геном“, отбелязва д-р Жaн Клод Зенклусен (Dr. Jean Claude Zenklusen), който е директор на програмата „Атлас на раковия геном“ (TCGA) в Националния раков институт към Здравния институт в щата Мериленд, САЩ. „Други видове онкологични заболявания, като рак на яйчниците, са напълно зависими от анеуплоидията. Те са с много увеличен брой хромозомни копия, но не и мутации.

Д-р Зенклусен смята, че това изследване е част от линейния изследователски „поток“, който бавно движи науката напред. Той подчертава, че резултатите от проучването, които показват разликата от промените в броя на хромозомните копия, не са маловажни. Според него са необходими допълнителни анализи, които да изследват специфичните промени, които настъпват при трансформацията на здравите клетки в злокачествени.

Източник:

www.cancertherapyadvisor.com/home/cancer-topics/gastrointestinal-cancers/colon-cancer-single-chromosome-gain-either-inhibit-drive-disease/

Сподели
Прочети още статии на тема:

причини за появата на рак

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи