BezRak.com

Прочети още статии на тема:

причини за появата на рак

Връзката между бактериите и рака на дебелото черво

Връзката между бактериите и рака на дебелото черво
10 юни 2020

Някои патогенни бактерии причиняват увреждане в геномите на заразените клетки- гостоприемник, което може да доведе до появата на рак. Въпреки че е трудно да бъде направена връзка между инфекцията и появата на рак, която възниква години по-късно, изследователите търсят доказателства, че тя наистина съществува.

Доказателство относно ролята на бактериалната инфекция при появата на ракови заболявания е идентифицирането на определен генетичен „отпечатък“, който бактериите оставят в геномите на заразените клетки и който може да бъде открит в трансформираните ракови клетки. Именно това открива изследователския екип, ръководен от проф. Томас Ф. Майер (Prof. Thomas F. Meyer), директор на Института за изучаване на биологията на инфекциите в Берлин, Германия, както и техни колеги от различни страни.

Те наблюдават специфичен признак на патогенната бактерия Еscherichia coli при подгрупа пациенти с рак на дебелото черво. Това откритие предоставя първите данни относно етиологичната връзка между бактерията и развитието на рак.

Изхождайки от хипотезата, че увреждането на ДНК (дезоксирибонуклеинова киселина) от токсина, наречен „колибактин“, може да не е случайно, авторите определят местата на разкъсване на двойната веригата, генерирани след заразяването на човешките клетки с колибактин-положителни E. coli. Те откриват силно увеличаване на честотата на разкъсванията при специфични участъци на ДНК веригата.

Чрез компютърно моделиране учените наблюдават, че тези участъци се намират в областите, където обикновено няма свързани протеини. Участъците са богати на аденин:тимин (A:T) базови двойки, което пасва със свързването на колибактина. Колибактинът реагира с два аденина на противоположните вериги на ДНК, като по този начин кръстосва двете вериги на диагонално разстояние от 3 нуклеотида.

Когато учените изследват дали този „колибактин-увреждащ мотив” („CDM“) е мутирал при онкоболните пациенти, те откриват, че при подгрупа от хора с колоректални ракови заболявания тези мутации са в изобилие. Нещо повече, позицията, в която колибактинът причинява увреждане в ДНК, съответства точно на местоположението на мутациите в геномите на рак на дебелото черво.

Мутации в тумор-супресорния ген

Учените изследват дали мутациите, причинени от колибактина, оказват влияние върху канцерогенезата. При рака на дебелото черво, мутациите в тумор-супресорния ген – „APC“ (adenomatous polyposis coli), обикновено се появяват първи, тъй като те са независими от определени растежни фактори. Изследователите отбелязват, че сред мутиралите гени, засегнати от колибактин, „APC“ генът е най-често засегнат.

Това потвърждава влиянието на колибактина при развитието на рак на дебелото черво“, казва проф. Майер.

Новите данни налагат да се преосмисли употребата на бактерията E. coli, продуцираща колибактин, като пробиотик. Все пак трябва да научим повече относно физиологичните условия, при които бактериите, произвеждащи колибактин, могат да причинят мутации и дали това засяга само определени хора и възрастови групи.“

Учените наблюдават, че и други бактерии носят геномния участък, отговорен за синтеза на колибактин, или произвеждат други генотоксини, които причиняват мутагенеза, стимулираща развитието на рак. Това отваря нови пътища за изследване на взаимодействието на микробните генотоксини с епителните клетки и тяхната роля в канцерогенезата.

Източник:

www.technology.org/2020/06/08/bacteria-leave-signature-in-colon-cancer-cells/

Прочети още статии на тема:

причини за появата на рак

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи