BezRak.com

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

Учени откриват нови биомаркери, които определят ефективността на имунотерапията

Учени откриват нови биомаркери, които определят ефективността на имунотерапията
11 септември 2020

За редица хора с онкологични заболявания имунотерапевтиците, наречени „инхибитори на имунната контролна точка“, могат бъдат ефективно средство за борба с рака. Въпреки това този тип терапия не винаги дава добри резултати при пациентите.

Изследователски екип от Масачузетската обща болница (MGH) в САЩ и Харвардското медицинско училище (HMS) в САЩ, разработва нов подход, който подпомага идентифицирането на потенциалните клинични маркери, които могат да определят кои пациенти могат да се възползват от лечението с инхибитори на контролната точка. Главен автор на проучването е д-р Иви Х. Чен (Dr. Ivy X. Chen) от Масачузетската обща болница. Резултатите от проучването са публикувани в журнала „Протоколи на Националната академия на науките“ (Proceedings of the National Academy of Sciences).

За изследването учените разработват метод, чрез който имплантират тумори на рак на гърдата в мишки, които се подлагат на лечение с имунотерапевтиците.

В проучването се разработва двустранен тумор, който се имплантира от всяка страна на гърдите на мишката. Един от туморите се отстранява с цел оценка на неговата микросреда, а другият, нерезециран тумор, се използва за оценка на реакцията му към инхобиторите на контролната точка. По този начин се определя дали животното реагира на имунотерапията или не“, отбелязва д-р Чен.

Използвайки тази моделна система, изследователите установяват, че реагиращите тумори съдържат по-голям брой унищожаващи рака цитотоксични Т-клетки и по-ниски нива на определени имуносупресори.

Анализите на генната експресия на цитотоксичните Т-клетки в туморите разкриват различни генетични характеристики, отличаващи раковите клетки, които реагират на терапията от тези, които не реагират. По специално, учените наблюдават специфични сигнали за активиране на Т-клетките в реагиращите тумори и сигнали за изтощение на Т-клетките при останалите злокачествени образувания.

Изследването установява, че тези генни сигнатури (биомаркери), които разкриват наличието или отсъствието на реакция към имунотерапевтиците, корелират значително с тези, получени от пациенти с меланом, както и с общата преживяемост при група пациенти с рак на гърдата“, отбелязват изследователите.

Това проучване може да подпомогне идентифицирането на нови биомаркери за определяне на реакцията на пациента към този тип имунотерапия.

Нашето проучване подчертава значението на изследването на динамичната имунна модулация на туморната микросреда, за да се определи потенциала на имунотерапията“, заявяват изследователите. „Надяваме се да разширим нашия подход за изследване и откриване на нови механизми на устойчивост и нови биомаркери, определящи реакцията към инхибиторите на контролните точки и при други видове тумори.

Източник:

https://medicalxpress.com/news/2020-09-markers-patient-response-immune-therapy.html

Сподели
Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи