BezRak.com

Прочети още статии на тема:

диагноза и изследвания

Бърза реакция при наличие на рак

Бърза реакция при наличие на рак
02 юли 2020

Какво да правим при диагностициране на онкологично заболяване?

Когато човек бъде диагностициран с рак, това може сериозно да повлияе на неговото емоционално състояние. Изключително важно е в такъв момент той да получи както психическа подкрепа от своите близки, така и подкрепата на специалист относно това как да се справи със заболяването и какви мерки е необходимо да приеме.

Д-р Едуард Т. Креган (Dr. Edward T. Creagan), онколог от американския медицински център „Майо Клиник“ (Mayo Clinic) в Минесота, САЩ, предлага отговори на някои от основните въпроси, които възникват при хората след като бъдат диагностицирани с онкологично заболяване:

Какъв съвет бихте дали на някой, който току-що е получил диагноза рак?

 • Потърсете повече информация за диагностицираното заболяване. Първо разберете какъв е видът на рака, неговия размер и местоположение, откъде е започнал и дали се е разпространил. Научете дали се разглежда като бавнопрогресиращ или агресивен вид рак.

  Поинтересувайте се за наличните методи за лечение, каква е тяхната успеваемост и какви са възможните им странични ефекти. Без тази информация не можете да получите точно разбиране относно проблема и да знаете какво да очаквате от лечението.

 • Хубаво е да имате човек до себе си за подкрепа. Когато преминавате през криза е важно да получите необходимата подкрепа от някой, който е надежден и знае как да ви предразположи отново да се почувствате защитени и спокойни.
 • Кога е необходима повторна консултация с онколог?

  Това зависи от вида на рака, неговия стадий и възможностите за лечение, които са на разположение.

  Има множество различни видове рак и не всички изискват консултация с онколог. Например, някои видове рак, като базално-клетъчния карцином на кожата, могат да бъдат отстранени хирургически и практически няма вероятност от рецидиви.

  Други видове рак се лекуват по-добре от други специалисти. Например, някои тумори на щитовидната жлеза могат да бъдат излекувани от ендокринолог.

  За по-голямата част от онкологичните заболявания е препоръчително да се консултирате с онколог и да получите неговото експертно мнение.

  Необходимо ли е да се потърси второ мнение?

  Винаги е разумно да потърсите второ мнение от онколог.

  Но е важно да не забравяте, че докато консултацията за второ мнение е разумно решение, не се препоръчва да губите време, като отидете в шест или седем различни онкологични центрове, за да се уверите, че всички медицински лица ще ви кажат едно и също нещо. Ако двете мнения са сходни, вероятно всички други специалисти ще ви кажат едно и също.

  Какви качества трябва да търсите при избора на лекар?

  • Да ви изслушва. Важно е да намерите лекар, който ще изслуша вашите притеснения. Ще ви бъде по-лесно да се отпуснете и да задавате въпроси от всякакво естество.
  • Да разяснява всеки детайл от ситуацията. Важно е лекарят ви да може да използва разбираем език, за да ви обясни какво е вашето заболяване, какви са възможностите за лечение и каква е вашата прогноза по начин, който можете да разберете.
  • Да разбира вашите проблеми и смущения. Искате онова неуловимо чувство на разбирателство между вас и вашия лекар. Той може да притежава всички други качества, но ако не се чувствате разбрани и спокойни, може да се наложи да промените избора си на специалист.

   Хубаво е да изградите силна връзка със своя лекуващ лекар. Така ще бъдете спокойни да задавате въпросите, които ви интересуват и ще може да участвате активно в собственото си лечение.

  Какво трябва да имате предвид, когато обсъждате възможностите за лечение?

  • Медицината се развива непрестанно. По традиция хирургията е основата на лечението на повечето ракови заболявания.

   Въпреки това, понастоящем медицината се е развила и все по-често се избягва оперативната намеса за лечение на рак. Например преди едно поколение жените с рак на гърдата са били лекувани с радикална мастектомия. Днес в много от случаите гърдата се запазва, като се отстранява само раковата бучка и защитната тъкан около нея, последвано от лъчетерапия и понякога химиотерапия и хормонално лечение. Този подход може да бъде също толкова ефективен, колкото по-инвазивните оперативни намеси.

  • Има различни варианти за лечение. Научете повече относно своето заболяване и подходите, които обикновено се използват за неговото лечение.

   Някои ракови заболявания реагират по-добре на радиация (лъчелечение), други на химиотерапия или хормонално лечение. Някои изискват един вид терапия, а други комбинация от няколко терапии. Понякога е достатъчно просто последяване на заболяването, без да се прилага лечение. Някои видове рак причиняват малко или никакви симптоми и водят до незначителни усложнения и малко или никаква болка. Тези видове онкологични заболявания могат да останат в състояние на покой за дълги периоди от време. Лечението в тези случаи може да не подобри качеството ви на живот.

   Други видове рак са много агресивни и бързо нанасят големи вреди на организма. Лечението в тези случаи е наложитлено. Попитайте своя онколог какво би се случило, ако не приложите никакво лечение срещу своето заболяване и сравнете отговора с очакваните резултати от евентуалната терапия.

  • Лечението има странични ефекти. Разберете какви странични ефекти да очаквате и какви ползи предлага лечението. Това ще ви помогне да направите оценка на плюсовете и минусите от терапията и да прецените дали тя е подходяща за вас.

   Целите на терапията могат да варират и само вие можете да решите какви странични ефекти сте готови да приемете, за да постигнете целта си. Например, ако сте млад човек с лечимо заболяване, може да сте готови да толерирате много тежки, краткосрочни странични ефекти, за да елиминирате заболяването си. Но ако сте на 85-годишна възраст и имате неизлечима болест, може да решите да си спестите страничните ефекти, ако това няма увеличи живота ви с дълъг период от време.

   Попитайте вашия лекар какво ще постигне лечението. Например, твърдението на лекаря, че лечението ще увеличи преживяемостта с 50 %, звучи страхотно. Но ако 50 % означава увеличаване на живота от 8 до 12 седмици, а тези седмици са прекарани в повръщане и гадене, слабост и умора, може би няма да спечелите много.

  Всички ли противоракови лечения имат тежки странични ефекти?

  Не е задължително. Противораковите терапии имат странични ефекти, но повечето от тях са предвидими. Вашият лекар може да разработи план за предотвратяване на много от страничните ефекти, като предприеме мерки за тяхното потискане.

  Вземете предвид потенциалните странични ефекти при избора на лечение, но също така трябва да сте наясно с това, че повечето от тях не са толкова страшни, колкото сте чували.

  Попитайте вашия лекар какво можете да очаквате:

  • Колко зле ще се чувствате?
  • Колко енергия ще имате по време на лечението?
  • Дали ще можете да прекарвате на работното си място същите часове, както обикновено?

  Разберете отговорите на тези въпроси и решете каква терапия желаете да започнете.

  Каква е ролята на вашето семейство и приятели?

  Възможно е вашето семейство и приятели да ви притиснат да започнете даден вид терапия в желанието си да допринесат за вашето лечение и оздравяване. Те могат да бъдат прекалено ентусиазирани в защитата на агресивен вид лечение, без да са запознати напълно със страничните ефекти и резултатите от него.

  Но приятелите и семейството са от решаващо значение в такива моменти. Множество проучвания свързват оцеляването от рак със силните социални контакти и грижата на близките.

  Поинтересувайте се за алтернативни или комплементарни (допълващи) терапии, към които може да прибегнете веднага, след диагностициране с рак

  Съществуват специалисти по алтернативни терапии (фитотерапия и билколечение, микотерапия и др.), които могат да ви посъветват коя терапия и протокол са подходящи за вас, в зависимост от заболяването ви. Някои терапии отлично се съчетават с назначената от онколога химио- или лъчетерапия, а други трябва да се практикуват отделно. Добре е да се посъветвате със съответния специалист как двете терапии биха си взаимодействали.

  Имуномодулатори и имуностимулатори:

  1. Смес от препарати от лекарствени гъби и билки по схема. Лекарствените гъби са едно от най-известните природни средства за борба с рака. Добре е задължително да се направи консултация с микотерапевт, на който ще предоставите своята медицинска документация. Само така терапевтът може да изработи необходимия лечебен протокол.

  Лекарствените гъби са утвърдени в клиничната практика и обикновено не се наблюдават странични ефекти от тях. Обикновено не взаимодействат с други лекарствени средства и могат да се прилагат едновременно с химио- и лъчетерапия.

  Необходимо е обаче да се следят чернодробните показатели. Също така, пациентът трябва да има запазена бъбречна функция, тъй като приемът на продуктите става с много течности.

  2. Препарат от Алое Арборесценс по рецептата на Падре Романо Заго (билков продукт от Италия). Алое Арборесценс е далечен братовчед на Алое вера. Направените до тук изследвания предполагат, че противотуморната активност на Арборесценс е много по-висока от тази на конвенционалното алое. Все пак, тъй като рецептата с продукта включва и мед, ако не трябва да приемате пчелен мед, вместо Алое Арборесценс приемайте Алое вера гел. При някои видове рак приемът на алое е противопоказен. Консултирайте се с вашия терапевт, преди да започнете приема му.

  3. „ЕСИАК“ – световноизвестен билков чай от Канада. Може би най-известната противоракова билкова смес в света. Да се приема 30 мин. преди хранене или 90 мин. след хранене. Сместта се запарва като чай и се приема от 2 до 4 пъти дневно по 120 мл. За профилактика може да се приема 2 пъти дневно по 60-100 мл.

  4. Куркумин. Куркуминът е най-известният куркуминоид, който се среща в куркумата и може би най-изследваното природно съединение до сега. Има данни в научната литература, че куркуминът повлиява рака на гърдата, рак на дебелото черво и др. Особеното при него е, че за да има терапевтичен ефект трябва да се приема само на капсули и под концентрирана форма, с подобрена бионаличност. Приемът на обикновена, кулинарна куркума дори под формата на рецепта с мляко или мед няма изразен терапевтичен ефект.

  5. Амигдалин (т. нар. „витамин B17“). Друга световно известна и популярна терапия срещу рак. Да се приема само по лекарско предписание.

  Електромедицина:

  Прочетете за кратката програма на Хулда Кларк, подробно описана в нейните книги. Необходими са ви няколко електроуреда и три билки:

  а) Запер (Зепер), електронно устройство, което унищожава канцерогенните паразити и бактерии, за които се смята, че предизвикват канцерогенеза.

  б) Озонатор – електронно устройство за озониране на зехтин. Озонираният зехтин унищожава яйцата на паразитите. Приема се 3 пъти по 2 супени лъжици дневно, може и в салата.

  в) Карамфил капсули, орехова тинктура и билката пелин. Важно: Не приемайте продукти, в които билките са смесени наготово. Трите билки трябва да се приемат отделно и по схема, описана подробно в книгите на Хулда Кларк.

  Хранене при диагностициране на онкологично заболяване:

  Онкологично болните не е добре да приемат: месо и готвено с месо, пържени храни, всички сладки храни, тестени храни, кашкавал, прясно мляко, оцет, ядки. Може да се приемат: риба (два пъти седмично), по малко содена питка от смлян лимец с триците, пчелен мед в малки количества (например от продукта „Алое Арборесценс“), сурови бадеми, постни ястия (кафяв ориз, картофи, боб, леща, грах, прясно зеле, елда), всички пресни зеленчуци, плодове, пресни сокове от тях, лимон вместо оцет.

  Може рядко да се приема обезмаслено кисело мляко (до 2%), извара, бяло саламурено сирене в неголеми количества. Да се приема много кромид лук и чесън. Ако чесънът дразни стомаха ви, можете да го смачкате добре в хаван, добавяйки малко сол и зехтин, до получаване на гъста каша. По този начин дразнещите му свойства върху стомашната лигавица намаляват значително.

  Да се приема смес от зеленчукови сокове: моркови; целина /глави/; червено цвекло. Съотношението в милилитри трябва да е 3:1:1. Еднократна доза – 100-150 мл, се приема 3 пъти дневно, сокът да е прясно изцеден и да се изпие до 3 мин. след приготвянето му, 30-60 мин. преди ядене или 90 мин. след ядене.

  Много е важно да се приема 2 до 3 литра чиста питейна вода дневно (в този обем влизат билков чай без подсладители (например противораковия чай „Есиак“), прясно изцедени натурални сокове, водни извлеци от лекарствени гъби и др.).

  Източници:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/in-depth/cancer-diagnosis/art-20046527

  2. https://www.drbiomaster.com

Сподели
Прочети още статии на тема:

диагноза и изследвания

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи