BezRak.com

Прочети още статии на тема:

хранене при рак

Консумацията на люти чушки намалява риска от инфаркт или инсулт и удължава живота

Консумацията на люти чушки намалява риска от инфаркт или инсулт и удължава живота
23 декември 2019

Чилито (или както е по-известно у нас: лютите чушки) е растение, познато със своите полезни свойства от хилядолетия. Ново проучване показва, че редовната консумация на люти чушки може да намали риска от смъртност вследствие на сърдечно заболяване и инсулт.

Изследването е проведено в Италия, където чилито е често срещана подправка. Учени от Средиземноморския неврологичен институт в италианския град Поцили установили, че лютите чушки удължават живота. Извършен е анализ на риска от смъртност сред близо 23 000 души от региона на Молизе в Южна Италия, като към режима на хранене на част от тях било включено чили. Здравословното състояние и хранителните навици на участниците били проследени в продължение на 8 години и изследователите установили, че рискът от сърдечен удар е 40% по-нисък сред тези, които ядат люти чушки поне четири пъти седмично.

Същевременно, консумацията на този вид зеленчуци способствала за снижаването на общия риск от преждевременна смърт с 23 процента.

Смъртните случаи вследствие на инсулт били намалени повече от наполовина според резултатите, публикувани в журнала на Американския колеж по кардиология.

Водещият автор на проучването Мариалаура Боначо (Marialaura Bonaccio), епидемиолог от Средиземноморския неврологичен институт (Neuromed), Италия, отбелязва, че рискът от смъртност не зависил от това до колко здравословно са се хранили участниците в проучването, но консумацията на люти чушки е точно това, което е оказало защитен ефект.

Лиша Яковиело (Licia Iacoviello), директор на катедрата по епидемиология и превенция в „Neuromed“ и професор в Университета на Инсубрия във Варезе, Италия, обясни, че полезните свойства на лютите чушки са много добре познати и застъпени в италианската кулинарна култура. Тя отбелязва също, че други проучвания, извършени в Китай и САЩ доказват, че различните растения от видовете люти чушки са способни действително да благоприятстват човешкото здраве. Алкалоидът капсацин, който се съдържа в червените люти чушки и сродните им култури, притежава силно лютив вкус. Известно е, че това вещество е свързано с гибелта на злокачествените (ракови) клетки.

CNN се обърнали към Дуейн Мелор (Duane Mellor), диетолог и старши преподавател в Медицинското училище в Астън, Великобритания, за да коментира изследването. Той направил коментар, че докладът е интригуващ, но не доказва на 100 %, че полученият ефект е вследствие само на консумацията на чили. Той смята, че прекият ефект на лютите чушки върху здравето вероятно е доста по-малък и е по-вероятно да се дължи на това, че участниците са приемали и други здравословни храни като част от своята диета.

Друг изследовател и специалист по храненето, Иън Джонсън (Ian Johnson), от Института по биологични науки „Quadram“ в Норич, Англия, от своя страна отбеляза, че проведеното проучване е на изключително високо ниво, като са използвани утвърдени методи за анализ. Въпреки това, той също посочва, че е необходимо да се установи защитният механизмът на чилито, като по този начин се докаже, че повишената консумацията на люти чушки е наистина това, което осигурява неоспоримите ползи за здравето. Изследователят също така отбелязва, че е възможно приемът на лютите чушки да бъдат само маркер за някакъв друг (обвързан с храненето или ежедневието) фактор, който не е бил отчетен в проучването. Той споменава обаче, че този вид несигурност е напълно нормална и обикновено е част от епидемиологичните проучвания, като авторите били наясно с това.

Във връзка с получените резултати, учените, провели проучването, планират да продължат изследванията си. Необходимо е допълнително проучване относно биохимичните механизми, по които чилито допринася за човешкото здраве и допълнително изследване на терапевтичните свойства на лютите чушки.

Източник:

https://edition.cnn.com/2019/12/16/health/eating-chili-pepper-study-scli-intl-scn-wellness/index.html

Сподели
Прочети още статии на тема:

хранене при рак

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар