BezRak.com

рак

COVID-19: Глобалните последици за онкологията

COVID-19: Глобалните последици за онкологията
30 април 2020

Световните системи за здравеопазване биват изложени на все по-голям натиск, вследствие на пандемията, причинена от COVID-19. Спешните отделения и отделенията за интензивно лечение изнемогват, а медицинските ресурси се насочват предимно за справяне със създалото се от вируса извънредно положение. Редица научни конференции биват отмени, а някои изследователски изпитвания се прекратяват за неопределен период. Но какви са щетите от пандемията при пациентите с рак, техните лекари и обществото?

Онкоболните попадат във високо рисковата група, предразположена към тежка коронавирусна инфекция. Те са по-уязвими към заразяване поради своето основно заболяване и често имуносупресирания си статус, който повишава техния риск от развитие на тежки усложнения вследствие на вируса, включително налагане на интензивно лечение. Нещо повече, при заразяване на онкоболен пациент с вирусната инфекция, прилаганите ракови терапии често се изместват от нуждата от провеждане на лечението на вируса, макар че такива решения трябва да се вземат на строго индивидуален принцип. Медиите споменават за онкоболни пациенти в градовете под карантина, които не могат да осъществят необходимия им преглед или които сега трябва да се борят за получаването на основни лекарства. Рискът от прекъсване на веригите за снабдяване с лекарствени средства би довел до техния недостиг на пазара, което може само да изостри този проблем. Планираните операции, някои видове ракови терапии и часовете за преглед се отменят или отлагат, за да се даде приоритет на болничните легла и лечението на тежко болните от COVID-19.

За съжаление, пандемията с COVID-19 не засяга единствено лечението на пациенти с рак, но и цялата онкологична общност, с неизбежни последици за изследванията и сътрудничеството в тази област. Университетските кампуси в най-тежко засегнатите страни затварят своите врати. Някои от засегнатите учебни заведения, включително Университета в Болоня, Италия, са оптимизирали своята работа чрез дигитализиране на учебните занятия, провеждайки учебните часове и изпити онлайн, за да облекчат въздействието на пандемията върху образователната система. Но тези методи не могат да бъдат приложени при практическата лабораторна работа или проучванията на място, което води до застрашаване на текущите изследователски проекти. Ограничените ресурси и капацитет ще принудят институциите да решат кои клинични изпитвания са приоритетни и кои ще се наложи да бъдат прекратени. Много институции, включително Раковия институт „Дана Фарбер“ (Бостън, Масачузетс, САЩ), ограничават пътуванията, свързани с работата на служителите, а други като Центъра за изследване на рака „Фред Хатчинсън“ (Сиатъл, САЩ) прилагат политика за работа от домашни условия. Въпреки това, не всички центрове в засегнатите региони имат сходни политики и такава хетерогенност може да доведе до дисбаланс в кохортните клинични изпитвания, което би могло да повлияе на точността на техните резултатите.

Правителствата на някои страни забраняват пътуванията (освен, ако пътуващите имат основателна причина) и провеждането на мащабни събития, което води до отмяната на множество важни срещи и конференции относно лечението на онкологичните заболявания. В България това също се случи. В резултат на това ще бъдат загубени редица възможности за дискусии и сътрудничество, а най-новите изследвания няма да бъдат представени и пациентите ще бъдат засегнати от забавяне на разпространението на иновативните терапии за лечение на тяхното заболяване. Въпреки че някои конгреси успяват да бъдат проведени онлайн, срещите лице в лице са ключов аспект за екипната наука и не бива да бъдат отлагани напълно. Организациите, които отменят своите срещи, вероятно ще се сблъскат и с финансови последици, които биха могли да имат дългосрочни ефекти върху способността им да финансират своите ключови бъдещи дейности. Например, Американското дружество по клинична онкология разчита на паричните приходи от образование и такси за регистрация за срещи на онколози, реализирани през изминали години, които няма да са същите през настоящата година. За по-малките общества за борба с рака по света, които разчитат финансово изцяло на своите годишни срещи, анулирането им може да застраши тяхното съществуване.

Поради непрекъснато променящата се ситуация, в момента можем единствено да наблюдаваме, да чакаме и да се адаптираме възможно най-бързо към нея. Последиците може да доведат до съществени промени в изследователската дейност и медицината, както и тяхното бъдещо приложение. Докато не бъде сложен краят на пандемията на COVID-19, остава надеждата за това, че нейните последствия няма да бъдат прекалено пагубни за пациентите, както и че онкологичната общност е в състояние да издържи на последващите препятствия.

Източник:

https://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045(20)30175-3/fulltext

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?