BezRak.com

Прочети още статии на тема:

куркумин при рак

Проучване разкрива начина, по който куркуминът потиска развитието на рака

Проучване разкрива начина, по който куркуминът потиска развитието на рака
21 април 2020

Изследователи от Калифорнийския университет по медицина в Сан Диего, САЩ, в сътрудничество с учени от Пекинския университет и Университета Жеджианг, Китай, разкриват, че куркуминът, естествено съединение, влизащо в състава на куркумата, се свързва с ензима “двойно специфична тирозин (Y) фосфорилирана регулирана киназа 2” („DYRK2“) на атомно ниво. Учените стигат до това откритие чрез извършване на рентгенова кристалография и анализ за специфичност на тирозин киназни-инхибитори. Те откриват, че куркуминът инхибира ензима „DYRK2“, което води до намаляване на клетъчната пролиферация и потискане на развитието на рака.

В журнала „Протоколи на Националната академия на науките на САЩ“ (Proceedings of the National Academy of Sciences), докторантът по медицина (Sourav Banerjee) Банерджи и колегите му от Университета в Сан Диего, САЩ, съобщават, че куркуминът се свързва към молекулата на „DYRK2“, инхибирайки действието на ензима, което води до нарушение във функциите на протеазомата – клетъчната “протеинова машина”, която унищожава ненужните или повредени протеини в клетките, което от своя страна потиска развитието на рака.

Въпреки че свойствата на куркумина се изучават от повече от 250 години и учените са наясно с неговия противораков ефект, досега не бе съобщавано за връзката между кристалната структура на куркумина и потеин киназната мишена“, казва Банерджи, който е главен автор на проучването. „Поради работата си върху кристалографията, нашите сътрудници от Пекинския университет ни помогнаха да визуализираме взаимодействието между куркумина и „DYRK2“.

Настоящото изследване установява, че свързвайки се с активната точка (site) на „DYRK2“, куркуминът оказва 500 пъти по-мощен инхибиращ ефект спрямо този при ензимните кинази „IKK“ и „GSK3“ , на които досега се смяташе, че се дължи неговият противораков ефект“ отбелязва той.

Работейки съвместно с Джак Е. Диксън (Jack E. Dixon), докторант и главен професор по фармакология, клетъчна и молекулярна медицина, химия и биохимия в Калифорнийския университет (САЩ), Банерджи и неговият екип търсят молекули, които действат като регулатори на протеазомите. Тяхната цел е чрез тези регулатори да инхибират образуването на тумори при протеазом-зависимите онкологични заболявания като тройно-отрицателен рак на гърдата (TNBC) и множествен миелом.

Те използват биохимични модели на мишки с рак, както и ракови клетъчни линии, за да открият, че куркуминът е селективен инхибитор на „DYRK2“ и че тази нова молекулярна мишена има обещаващ противораков ефект.

Нашите резултати разкриват неочакваните свойства на куркумина и дават доказателство за концепцията, че фармакологичната манипулация на регулаторите на протеазомите може да предложи нови възможности за терапия на труднолечимите тройно отрицателен рак на гърдата и множествен миелом“, отбелязват учените. „Основният ни фокус е да разработим химично съединение, което да е насочено към ензима „DYRK2“ при пациенти с тези видове рак.

При техните експерименти, изчерпването на ензима „DYRK2“ нарушава протеазомната активност, което води до инхибиране (спиране) на пролиферацията (деленето) на раковите клетки и намаляване на туморното развитие. Когато се приема в комбинация с одобреното от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) лекарство за лечение на множествен миелом, Карфилзомиб (Carfilzomib), куркуминът води до много по-добри резултати в посока унищожаване на раковите клетки, като здравите клетки биват по-малко засегнати от лекарството.

Това предполага, че насочването към протеазомните регулатори (като „DYRK2“) в комбинация с протеазомни инхибитори може да бъде обещаващ подход за противоракова терапия със значително по-малко странични ефекти“, отбелязва Банерджи.

Като цяло куркуминът се изхвърля от тялото значително бързо. За оказване на своя благоприятен ефект, той трябва да бъде модифициран така, че да навлезе в кръвния поток и да остане в тялото достатъчно дълго, за да се насочи към рака. Поради различни химически недостатъци на съединението (като например ниска хидрофобност), куркуминът в някои продукти е твърде слаб„, отбелязва Банерджи.

В тази връзка, при избора на добавка с куркумин е от изключителна важност да се търси продукт с много висока усвоимост от организма!

Куркумин с висока бионаличност

Източник:

www.technology.org/2018/07/11/crystal-structure-reveals-how-curcumin-impairs-cancer/

Прочети още статии на тема:

куркумин при рак

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи