BezRak.com

Прочети още статии на тема:

профилактика на рака

Диабетът и загубата на тегло се свързват с повишен риск от рак на панкреаса

Диабетът и загубата на тегло се свързват с повишен риск от рак на панкреаса
19 август 2020

Проучване показва, че скорошната проява на диабет, придружена от загуба на тегло, се свързва със значително по-голям риск от развитието на рак на панкреаса. Главен автор на проучването е д-р Чен Юан (Dr. Chen Yuan) от Раковия институт „Дана-Фарбер“ (Dana-Farber Cancer Institute) в Бостън, САЩ. Резултатите от изследването са публикувани в онлайн журнала „JAMA Oncology“.

Д-р Юан и неговият екип използват данни от 112 818 жени, участващи в „Здравното проучване на медицинските сестри“ (Nurses’ Health Study), и 46 207 мъже, участващи в друго проучване на здравни специалисти, за да оценят връзката между продължителността на диабета с придружаваща промяна на теглото и риска от развитието на рак на панкреаса.

Изследователите анализират 1116 случая на рак на панкреаса. Участниците с наскоро проявени симптоми на диабет (коефициент на опасност [HR], 2,97) и тези с дългогодишно заболяване (HR, 2,16) имат по-висок риск от развитието на рак на панкреаса спрямо участниците без диабет. Освен това учените наблюдават, че лицата, които съобщават за загуба на тегло, вследствие на заболяването, имат по-висок риск от онкологичното заболяване в сравнение с тези без загуба на тегло. Изследването показва, че при болните от диабет лица колкото по-голяма е загубата на теглото, толкова по-голям е рискът от развитието на рак на панкреаса.

Хората с наскоро открит диабет, придружен от загуба на тегло, имат много по-висок риск от развитието на рак на панкреаса. Тези данни могат да допринесат за ранната диагностика на заболяването чрез извършване на редовни профилактични прегледи на лицата с диабет“, пишат авторите.

Източник:

https://medicalxpress.com/news/2020-08-diabetes-weight-loss-tied-pancreatic.html

Прочети още статии на тема:

профилактика на рака

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар