BezRak.com

рак

Нова двойно-контрастна техника открива малки тумори при ядрено-магнитен резонанс

Нова двойно-контрастна техника открива малки тумори при ядрено-магнитен резонанс
28 май 2020

Изследователи от Калифорнийския университет в Дейвис, САЩ, постигат значителен напредък в прилагането на магнитен резонанс, който може да различи тумори с изключително малки размери от нормалната тъкан. Проучването им е публикувано на 25 май в научния журнал „Нейчър нанотехнология“ (Nature Nanotechnology).

Химични наносонди, които произвеждат сигнал за ядрено-магнитния резонанс (ЯМР), могат да бъдат използвани за откриване и многократно по-добро изобразяване на тумори. Новото изследване се базира на явление, наречено „магнитно-резонансна настройка“, което се получава между две магнитни частици с наноразмери. Едната действа за усилване на сигнала, а другата го потушава. Предишни проучвания показват, че „потушаването“ на сигнала зависи от разстоянието между магнитните елементи. Това отваря нови възможности за неинвазивно и ефективно изследване на различни биологични процеси чрез ЯМР.

Екипът създава наносонда, която генерира два магнитно-резонансни сигнала, които се потискат един друг, докато достигнат целта – да увеличават контраста между тумора и заобикалящата го тъкан. Те наричат това „двупосочна настройка на магнитен резонанс“ (TMRET).

В комбинация със специално разработен софтуер за анализ на изображенията, двойният сигнал дава възможност на изследователите да откриват мозъчни тумори в миши модел с много по-голяма чувствителност от преди.

„Това е значителен напредък“, отбелязва главния автор на проучването доц. Юанпей Ли (Assoc. Prof. Yuanpei Li), доцент по биохимия и молекулярна медицина във факултета по медицина и Раков център към Калифорнийския университет в Дейвис, САЩ. „Това може да помогне за откриването на много малки тумори в ранен стадий.“

Два магнитни компонента

Екипът от лабораторията на доц. Ли се фокусира върху химичните характеристики на ЯМР сондите, като успяват да разработят този нов метод за обработка на данни и реконструкция на изображения. Те наричат своето откритие двойно-контрастно подсилено изобразяване или „DESI“.

Наносондата, разработена от изследователския екип, се състои от два компонента: наночастици от суперпарамагнетичен железен оксид (SPIO) и такива от феофорбид А-парамагнитен манган (P-Mn), комбинирани в обща липидна обвивка. И двата типа наночастици излъчват силни, отделни сигнали на ЯМР, но докато са физически близо едни до други, тези сигнали са склонни да се предотвратяват взаимно или да се потискат. Когато частиците проникнат в туморната тъкан, липидната им обвивка се разпада и те се отделят, като по този начин се излъчват и двата сигнала.

Изследователите тестват новия метод в култури на мозъчни и простатни ракови клетки, както и върху миши модели. При повечето ЯМР сонди сигналът от тумора е до два пъти по-силен, отколкото от нормалната тъкан. Използвайки новата контрастна наносонда, доц. Ли и неговите колеги биха могли да получат до 10 пъти по-силен сигнал, когато сравняват тумора и нормалната тъкан.

Доц. Ли отбелязва, че екипът смята да използва резултатите от изследването за клинична употреба. За целта ще бъдат необходими допълнителни анализи, включително изпитване на безопасността на метода и изчисляване на стойността на неговото производство, преди да могат да кандидатстват за неговото одобрение и внедряване в медицинската практика.

Източник:

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200525115642.htm

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?