BezRak.com

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

Фотодинамични терапии за лечение на рак на кожата могат да бъдат ефективни и срещу други видове тумори

Фотодинамични терапии за лечение на рак на кожата могат да бъдат ефективни и срещу други видове тумори
24 юли 2020

Учени от института „INRS“ (Institut national de la recherche scientifique) в Канада създават силициева нанокапсула, позволяваща разработването на терапии, които използват светлина за унищожаване на ракови или предракови клетки на кожата. Тази технология ще може да бъде използвана и при лечението на други видове онкологични заболявания. Главни изследователи в проучването са проф. Фиоренцо Ветроне (Prof. Fiorenzo Vetrone) и проф. Федерико Росей (Prof. Federico Rosei), които работят в сътрудничество с международен изследователски екип. Резултатите от проучването са публикувани в научния журнал „Висше общество по химия“ („Royal Society of Chemistry“).

Фотодинамичните терапии, наричани „PDT“, използват видим спектър светлина за унищожаване на ракови или предракови клетки. Преди да бъде изложена на светлина, злокачествената тъкан се привежда в контакт с чувствително към нея лекарство. Този процес предизвиква химическа реакция, която освобождава реактивни видове кислород (ROS), за да атакуват увредените клетки. При настоящите лечения лекарството се инжектира в злокачествената тъкан, но оказва ефект само ако туморите са върху или под кожата, както е при образуванията на рака на кожата.

Изследователският екип открива начин да се справи с тези ограничения, така че фототерапиите да могат да се прилагат и при лечението на други видове рак. Благодарение на силициевите наночастици, лекарите могат да използват близка инфрачервена (NIR) светлина, която прониква по-навътре в тъканта. Наночастиците превръщат инфрачервената светлината в светлина с видим спектър, предизвиквайки химическа реакция и освобождавайки „ROS“ кислородните видове.

Успяхме да подобрим техниката за унищожаване на болните клетки и увеличихме универсалността на „PDT“ терапиите. Този „нано-супергерой“ е по-силен и по-ефективен, дори когато проникне навътре в тялото“, обяснява проф. Ветрон. „В крайна сметка нанокапсулите ще ни помогнат да разширим обхвата на приложение на тези терапии.

В бъдеще екипът планира да тества наночастиците в in vivo проучвания, чиито резултати да подпомогнат превеждането им в клинични изпитвания.

Източник:

https://www.news-medical.net/news/20200721/Skin-cancer-therapies-could-be-used-to-treat-other-types-of-tumors.aspx

Сподели
Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи