BezRak.com

иновативна медицина

Влиянието на определени генни вариации върху отключването на рака

Влиянието на определени генни вариации върху отключването на рака
29 юни 2020

Имунната система има важна роля в защитата на организма от злокачествени заболявания. Повредената ДНК (дезоксирибонуклеинова киселина) от раковите клетки индуцира производството на анормални протеини, известни като туморни антигени. Именно тези туморни протеини открояват раковите клетки като „чужди“ за тялото. По този начин имунната система може да ги открие и унищожи. Раковите клетки обаче имат механизми, които им позволяват да избегнат имунните реакции, които обикновено предотвратяват развитието на злокачествени тумори. Когато имунната система загуби своята способност за детекция (откриване) на туморните клетки, те могат да се размножат и да образуват злокачествено образувание.

Проучване, водено от програмите „ProCURE“ на Каталунския институт по онкология (ICO) в Испания и „OncoBell“ на Биомедицинския изследователски институт „Белвидж“ (IDIBELL) в Испания, идентифицира генетичните вариации, които могат да увеличат риска от развитието на рак. Изследователите откриват, че тези вариации могат да имат пряка връзка с настъпили промени във функциите на имунната система.

Учените подлагат на анализ 17 различни вида рак, като в 13 от тях откриват около 57 различни генетични вариации, които предразполагат към развитието на рак и влияят на защитните сили на организма. Тези открития представляват огромна стъпка в разбирането на биологичните механизми, които инициират развитието на онкологични заболявания. Това позволява разработката на потенциални нови стратегии за предотвратяването на болестта.

Резултатите предполагат, че рискът от развитие на рак може да се обясни отчасти с промените в броя на имунните клетки“, казва д-р Микел Пуджана (Dr. Miquel Pujana), ръководител на проекта и изследовател в програмите „ProCURE“ и „Oncobell“. „Ако изучим ефекта, който генетичните вариации оказват върху имунната система, можем да създадем нови стратегии за профилактика на пациенти с висок риск от развитие на рак. Това може да стане посредством модулирането на специфични функции на клетките на имунната система.

Учените откриват, че има връзка между промяната на функцията на гена „SH2B3“ (SH2B Adaptor Protein 3) и определен лимфоцитен протеин при риска от развитието на рак на гърдата. Хистохимичните изследвания потвърждават този факт, тъй като промяната на гена се свързва с по-ниска инфилтрация на имунни клетки в туморната тъкан, което е основен механизъм за защита на организма.

Освен това при наличието на тази вариация на гена се наблюдават по-ниски концентрации на лимфоцити в периферната кръв, което се свързва с по-висок риск от развитието на рак на по-ранна възраст.

Тези открития ни карат да мислим, че правилната функция на гена „SH2B3“ е от съществена важност за защитата от рак при жени с висок риск от развитието на рак на гърдата. Това означава, че фармакологичното стимулиране на този ген може да намали риска от заболяването“, обяснява д-р Пуджана.

Източник:

https://www.technologynetworks.com/genomics/news/impairing-the-immune-system-to-pinpoint-cancer-genes-336631

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?