BezRak.com

Прочети още статии на тема:

други алтернативни лечения, лекарствени гъби при рак

Гъбите Рейши, Херициум и Кориолус – ползи за здравето

Гъбите Рейши, Херициум и Кориолус – ползи за здравето
22 юни 2021

Освен своите предимства в кулинарията, гъбите са богат източник на полезни витамини, минерали и редица други биоактивни вещества. Някои специални видове гъби, като гъбите Рейши, Херициум и други, наричани още лекарствени гъби, носят редица терапевтични ползи за човешкото здраве.

Тези витални гъби могат да бъдат открити в много форми, но един от най-често срещаните начини за техния прием е под формата не прах или екстракт. Лекарствените гъби са ценен източник на витамини от група В, витамин D и калий, както и бета-глюкани – биоактивни съединения, подпомагащи организма при редица здравословни състояния.

Гъбите Рейши (Ganoderma lucidum), Херициум (Hericium erinaceus) и Кориолус (Coriolus versicolor) имат високо съдържание на биоактивни полизахариди и техният прием се свързва с цялостно подобряване на човешкото здраве. Техните биологично активни вещества имат имуномодулиращи, противоракови, противовъзпалителни и много други полезни свойства.

Нека се запознаем с някои от основните ползи, които носи приемът на трите витални гъби:

Рейши

Гъбите Рейши

Лекарствената гъба се използва за множество терапевтични цели и списъкът с нейните полезни свойства е забележително дълъг. Понастоящем гъбите Рейши се използват за подпомагане на състоянието на пациенти с рак в Китай. Виталната гъба укрепва имунната система на пациентите и подобрява ефективността от тяхното конвенционално лечение. Също така, приложението на виталната гъба при пациенти с онкологични заболявания е все по-често срещано по целия свят. Приемът на лекарствената гъба може да подобри активността на клетките „естествени убийци“. Това от своя страна спомага за унищожаване на раковите клетки, намаляване на туморните размери и за забавяне и предотвратяване на развитието на рака.

Освен това гъбите Рейши и техните полезни съединения помагат за намаляване на стреса, симптомите на депресия и подобряват съня. Това се дължи на естествено срещащите се съединения, наречени тритерпени, които се намират в големи количества във виталната гъба.

Херициум

Гъбата Херициум

Тази витална гъба е известна със своя благоприятен ефект върху здравето на мозъка. Приемът на гъбата Херициум води до подобряване на концентрацията и паметта.

Освен това проучванията показват, че нейните биоактивни вещества подпомагат превенцията на някои невродегенеративни заболявания като болест на Алцхаймер и болест на Паркинсон.

Гъбата Херициум е богат източник на антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпалението в тялото. Имуномодулиращите свойства на виталната гъба подпомагат борбата с редица заболявания, включително рак.

Кориолус

Гъбата Кориолус

Гъбата Кориолус, наричана още „Пуешка опашка“, е най-известна със своя благоприятен ефект върху функциите на имунната система. Тези нейни свойства са обект на редица проучвания, които изследват ефекта от приема на лекарствената гъба при различни заболявания като рак.

Виталната гъба съдържа биоактивни съединения, стимулиращи различни процеси в организма, които се борят с туморния растеж и разпространение. Гъбата Кориолус подобрява производството на Т-клетки и клетки „естествени убийци“, които имат важна роля в борбата с онкологични заболявания. Проучванията показват, че полизахарид-К (съединение в състава на Кориолус) подобрява степента на преживяемост при пациенти с рак на стомаха и дебелото черво. Освен това лекарствената показва потенциал за борба с левкемия и някои видове рак на белия дроб.

Освен ползите от приема на лекарствени гъби при определени здравословни състояния, те са чудесен източник за поддържане на здравето на организма и за превенцията на редица заболявания (диабет, метаболитен синдром и други).

Източник:

www.cnet.com/health/nutrition/do-medicinal-mushrooms-really-work/
Прочети още статии на тема:

други алтернативни лечения, лекарствени гъби при рак

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Есиак чай - продукт за силна имунна система

Потърсете ни в социалните мрежи